Home
Blog
Bestemmingen
Voor op je bucketlist: een roadtrip Scandinavië

Voor op je bucketlist: een roadtrip Scandinavië

4 minuten leestijd
Voor op je bucketlist: een roadtrip Scandinavië

Ben jij klaar om de schoonheid van Scandinavië te ontdekken? Wij helpen je graag op weg om zoveel mogelijk uit dit veelzijdige gebied te halen.

Staat het nog niet op je bucketlist, dan moet je daar snel verandering in aanbrengen. Een roadtrip door Scandinavië is namelijk op alle gebieden een ware beleving. Om je klaar te stomen geven wij je een globale route – inclusief tips - die drie Scandinavische landen doorkruist. In drie weken de landen van Vikingen, prachtige bossen, bijzondere fjorden en fijne mensen ontdekken? Met onze route gaat dit helemaal goedkomen.

Denemarken: het land van de Vikingen

Denemarken heeft een rijke geschiedenis als het op Vikingen aankomt. Tijdens het Vikingstijdperk trokken de Vikingen vanuit Denemarken de hele wereld over. Er wordt dan ook wel gezegd dat Denemarken het thuisland van Vikingen is. En daarmee is de stad Ribe ook een mooi beginpunt om je Scandinavische roadtrip te beginnen. Dit wordt immers gezien als de oude stad van de Vikingen. De stad heeft zijn charme vanwege de vele smalle straatje en middeleeuwse gebouwen. Wil je meer weten over de Vikingen? Hoe ze bijvoorbeeld leefden? En hoe ze hun sporen hebben verdiend? Dan mag je het Vikingmuseum in Ribe niet overslaan.

Ribe
Ribe

 

Vanuit Ribe rijd je in oostelijke richting naar Jelling. Daar kun je de runensteden, de grafheuvels en de kerk van Jelling bewonderen. Allen opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en mogen zeker niet overgeslagen worden. Daarna kun je jouw weg vervolgen richting het oosten naar Kopenhagen. Trek wat langer uit om de Deense hoofdstad te ontdekken, aangezien er in Kopenhogen genoeg te bewonderen valt. De kleine zeemeermin, Tivoli, Rosenborg Slot en Nyhavn zijn maar een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden die Kopenhagen rijk is. Vanuit Kopenhagen vervolg je je weg, over de Oresundbrug, naar Malmö in Zweden.

Zweden: bossen, meren en uitgestrekte natuurgebieden

Ook voor Malmö kun je wat extra dagen uittrekken. Neem een bezoek aan Turning Torso, Folkets Park of Malmöhus. Vanuit daar kun je richting het noorden rijden naar Göteborg. Vergeet onderweg niet te genieten van de mooie bossen en uitgestrekte landschappen die je doorkruist. Dat is immers waar Zweden bekend om staat. Ook voor Göteborg is het handig om wat meer tijd uit te trekken, aangezien deze stad bomvol geschiedenis zit. Wist je tevens dat Göteborg één van de mooiste kustplaatsen is? Neem de tijd dan ook om hiervan te genieten en te ontdekken waarom zoveel mensen fan zijn van Göteborg.

goteborg
goteborg

lake vattern
lake vattern

Naast glooiende bossen kun je ook grote en vele meren bewonderen in Zweden. Het op één na grootste meer van Europa is het Vatternmeer. Vanaf Göteborg is het een kleine twee uur reizen om dit prachtige meer te bewonderen. Je kunt vanaf dit punt je reis vervolgen in noordwestelijke richting naar Fredrikstad waarbij je de grens van Zweden naar Noorwegen oversteekt.

Noorwegen: ruige bergen en geweldige fjorden

Fredrikstad is van oorsprong een vestigingsstad en dat zie je goed terug in de industriële uitstraling die deze stad heeft. In het oude centrum van Fredrikstad vind je nog veel bouwwerken uit de 17e en 18e eeuw. Als jij echt de geschiedenis in wilt duiken, kun je tevens een bezoek brengen aan de Isegran fort of Kongsten fort. Zoals je merkt is er ook in Fredrikstad genoeg te doen. Vanaf Fredrikstad kun je jouw weg vervolgen naar Oslo: de hoofdstad van Noorwegen. Ook hier is genoeg te bewonderen. Trek daar dus tijd voor uit. Bezoek het museumeiland (ja echt: er is een museumeiland), Frognerpark of het koninklijk paleis.

oslo
oslo

norway
norway

Na je bezoek aan Oslo, is het leuk om in oostelijke richting de Trollstigen (ook wel trollenroute) te nemen. Zorg ervoor dat je niet bang aan bent gelegd, want deze bergweg heeft maar liefst elf haarspelbochten. Bij Trollstigheim heb je een mooi uitkijkplatform waar je een geweldig uitzicht hebt op de weg en de watervallen zoals Stigfossen. Nog meer watervallen kun je in Møsvatn Austfjell vinden. Ook ontdek je daar de ruige natuur waar Noorwegen bekend om staat. Vanaf daar kun je jouw rit naar Kristiansand voortzetten zodat je vanaf daar de boot kunt nemen naar Hirtshals waardoor je weer in Denemarken bent. Geniet onderweg van de geweldige bergen en stap zo af en toe ook uit om op ter voet op ontdekking uit te gaan. Je zult versteld staan van de schatten die Noorwegen te bieden heeft.

Heb je wat meer tijd? Denk er dan ook eens over na om Trondheim, Alesund of het Geirangerfjord te bezoeken. Deze gebieden kun je allemaal meer noordelijk ontdekken en zijn op zich al een reis an sich waard.

Tips voor die geweldige roadtrip

- Kijk vooraf goed waar de boten vetrekken of aankomen. Je hebt de keuze tussen vier lijnen (stena line, fjord line, color line of DFDS Seaways) die stuk voor stuk vanaf een ander punt vertrekken en ergens anders naartoe gaan. Handig om je van tevoren hier even in te verdiepen voordat je voor een vervelende verrassing komt te staan.

- Je logeerplaats vastleggen van tevoren is helemaal niet nodig. Zowel in Denemarken als in Zweden en Noorwegen heb je voldoende campingmogelijkheden. Doe dus eens avontuurlijk en neem dat tentje mee. Even back to basics. Dat zorgt gegarandeerd voor een mooie beleving.

camping scandinavia
camping scandinavia

Norway roadtrip
Norway roadtrip

- De prijzen in Denemarken en Zweden kun je prima vergelijken met Nederland. Noorwegen daarentegen is toch een stuk prijziger. Vergeet de extra kosten dus niet mee te nemen zoals tanken, eten en drinken en verblijf en calculeer deze extra kosten dan ook ruimschoots in. Op die manier blijft je roadtrip leuk en heb je geen zorgen om geld.

- Zorg voor voldoende rust en rijd niet te lang achtereenvolgend. In Scandinavië ligt alles ver uit elkaar, dus maak je planning niet te krap. Als je dit wel doet, heb je de kans dat je niet uit gaat komen en daardoor plaatsen mist die je graag had willen zien.

- Een betrouwbare auto is een must. Of je nu je eigen auto neemt of een auto huurt: zorg dat de auto in een goede staat is. Ga je met je eigen auto? Laat deze dan nog controleren. Hoe zijn de remmen, de banden(spanning) of het oliepijl? Het zou zonde zijn als jouw roadtrip wordt verpest door een kapotte auto. Kijk ook goed naar de voorwaarden als je een auto huurt. Goed verzekerd op reis gaan is het halve werk.

Top reizen naar Noorwegen

Reisorganisaties met reizen naar Noorwegen

Meer blogs over Noorwegen

Beoordelingen van Noorwegen

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.6
Stranden
5.7
Steden
7.8
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.3