Home
Blog
Bestemmingen
Roadtrip België: route en tips voor 2 weken

Roadtrip België: route en tips voor 2 weken

op 22 september 2020
4 minuten leestijd
Roadtrip België: route en tips voor 2 weken

Met de auto naar België is verrassend leuk. Deze highlights en route-ideeën raden we je van harte aan!

België bruist op velerlei vlakken en is perfect geschikt voor een roadtrip. Niet alleen stuur je moeiteloos over glooiende heuvels en door levendige steden, ook het Belgisch bier, tal van bourgondische hoogstandjes en historische hoogtepunten zijn ingrediënten voor een onvergetelijke reis. Wie met de auto op pad gaat, heeft de tijd aan zichzelf. Je bent niet gebonden aan tijden van het openbaar vervoer en kunt alle tijd nemen voor de vele boeiende bezienswaardigheden. Voor een rondreis van twee weken zijn onderstaande vijf highlights en vijf routetips, of een combinatie ervan, uitermate proper. Neem daarnaast de praktische tips ter harte en ga goed voorbereid op pad door het Belgische landschap. 

1. Doel 

Velen zullen België binnen rijden bij Antwerpen en daar beginnen met de eerste sightseeing. Naast de velerlei leuke plekken in de stad zelf, is het nabijgelegen Doel een absolute hit. Aan de Schelde vind je zowel schattige huisjes als graffitikunstwerken. Klassieke en moderne sferen komen hier op een unieke wijze bij elkaar. Zet je fotocamera op scherp, want gegarandeerd dat je hier veel bijzondere plaatjes schiet!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

2. Zoniënwoud 

Centraal in België vind je het rustieke Zoniënwoud. Vlak bij het drukke Brussel is dit een topplek om de stedelijke hectiek een moment achter je te laten. Verdwaal tussen metershoge bomen, speel een bosspel en spot onderweg allerlei bosbeestjes. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. De grotten van Han

De grotten van Han zijn een van de grootste grottenstelsels van Europa. De mysterieuze gangen, rotsformaties en druipstenen zijn een geliefde toeristische attractie en een leuke afwissende tussenstop tijdens een roadtrip. Wandel door de verlichte schuilkelders en waan je voor een moment in de prehistorie. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

4. Dinant

Niet ver van de grotten van Han vind je een van de meest fotogeniekste plekken in België. De Citadel bovenop de rots wil je met eigen ogen zien. Vooral het uitzicht wat je hier te wachten staat, is magisch. Ook de steile rotswand, de heldere rivier en de opvallende kerk geven een speciale touch aan Dinant. Houd je van bier? Ga dan mee met een rondleiding door de Abdij van Leffe.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Natuurpark Hoge Venen

Op de grens van België en Duitsland tekenen veenlandschappen, waterwegen en stuwmeren de omgeving. Het is heel mooi om hier doorheen te rijden. Spot rode wouwen, zwarte ooievaars en andere grote vogels in het sprookjesachtige decor. Als plantenliefhebber haal je hier ook je hart op. Zo vind je er bijvoorbeeld de zonnedauw, een vleesetende plant die enkel voorkomt in natte zones.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Routetip 1: Antwerpen – Brussel - Gent 

Deze steden bij elkaar vormen een populaire route in België. Simpelweg omdat het je langs vele hoogtepunten leidt. De oude havenstad Antwerpen is daarvoor het perfecte startpunt. Fiets door het grote stadspark, bezoek historische kerken, moderne musea en hippe buurten. Daarna rijd je door naar de hoofdstad: Brussel. Hier laat je je smaakpupillen de vrije loop, want het eten en drinken is hier fantastisch! Ontdek ook het Millennium Iconoclast Museum of Art voordat je je weg vervolgt naar het charismatische Gent. Struin daar door de geplaveide straten en proef de sfeer op de oude pleinen. Het Dok bij de oude haven is tevens een must-see!

Routetip 2: Oostende - Ieper - La Roche-en-Ardenne - Luik

Langs de kust is Oostende een niet te missen hotspot. Waai uit op het strand en eet verse vis of mosselen in deze levendige badplaats alvorens je koers zet richting de grens van Frankrijk. In Ieper ervaar je namelijk een rijke geschiedenis. De Eerste Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op dit stadje. Nog steeds zijn er loopgraven en bomkraters zichtbaar. Bezoek een van de musea alvorens je afreist naar de Ardennen. La Roche-en-Ardenne is een fijne uitvalsbasis voor mountainbike-, kano en wandeltochten. Ook het Kasteel van La Roche-en-Ardenne mag je niet missen. Hierna is Luik een weldadige afsluiter van deze route. Geniet van de bloeiende rozentuinen en eet sowieso een échte Luikse wafel. Tip: deze route gecombineerd met het vorige genoemde traject vormt letterlijk een mooie rondreis door België. 

Routetip 3: Een roadtrip door de Belgische Ardennen

Stuur je graag door gave haarspeldbochten te midden van bosrijk groen? Dan is een roadtrip dwars door de Belgische Ardennen jouw ding. Hoge massieve rotspartijen, kronkelende rivieren en pittoreske dorpen geven je het idee alsof je in een ver buitenland vertoefd. Rijd bijvoorbeeld een klein traject van La Roche naar Spa of kies voor een langere zuidelijkere route naar Han sur Lesse of Dinant.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Routetip 4: Roadtrip door Vlaanderen

Rijd in vier dagen de 600 kilometer van de ronde van Vlaanderen. Via de Liefkenshoektunnel ga je onder de Schelde door, waarna je achtereenvolgens langs de Grote Markten van Sint Niklaas, Dendermonde en Aalst komt. Breng een bezoek aan de Muur van Geraardsbergen, het stadhuis van Oudenaarde en het Vélodrome van Roubaix. Stop bij de Menenpoort in Ieper, de IJzertoren bij Diksmuide, de Koninklijke Gaanderijen van Oostende en ontdek Brugge! 

Routetip 5: Roadtrip door wijngaarden

Van Gaume naar Bastogne rijd je dwars door diverse wijngaarden. Een must-do als wijnliefhebber! Rijd ontspannen door het land van de Gaumois en maak een pitstop bij dorpjes als Neufchâteau, Virton of Torgny. Het grootste deel van de route loopt door de vallei van de Semois. Onderweg wisselen wijngaarden af met kastelen, oude kerken en Romeinse gebouwen. De ontelbaar veel bijzondere vergezichten die je tegemoet komen, zullen je nog lang heugen.  

Praktische tips

Misschien ten overvloede, maar ook voor een roadtrip geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Geef je auto een kleine check-up voordat je vertrekt, sluit een goede autoreisverzekering af en zorg dat het oliepeil op peil is. Naast een geordende papierwinkel is het tevens aan te raden je wegenwacht-service uit te breiden naar het Europa-pakket. Zo is er altijd hulp in de buurt en kun je zorgeloos op pad. Stel je navigatie goed in, koop wat eten voor onderweg en hit the road! 

Top reizen naar België

18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

Sri Lanka is een beetje een onbekende parel. Onbekend voor veel Nederlandse en Belgische reizigers, bedoelen we. Het ligt als het ware een beetje buiten ons gezichtsveld. En dat is jammer, want Sri Lanka heeft veel te bieden. Deze 18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven is daarvan het overtuigende bewijs.Inderdaad, je leest het goed! Deze reis combineert Sria Lanka met Malediven. Je weet wel: helderblauw water, snorkelen, romantiek, wit zand, dolfijnen spotten en weergaloze zonsondergangen.Sri Lanka is ongeveer net zo groot als Nederland en België samen. Dat betekent dat je dus zonder heel lang te moeten reizen, je heel veel kunt zien. Want er is veel te zien!Sri Lanka heeft een enorm rijke en gevarieerde natuur. Om te beginnen heeft het eiland (natuurlijk) veel kustlijn. Je hebt er lange stranden die worden afgeschermd door weelderige stroken palmen. In het zuiden en het centrale gedeelte vind je bergen, waaronder de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam's Peak.Op andere plekken zie je lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, en daar komt nog eens bij dat er veel wilde dieren leven. Luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen, met wat geluk zie je ze in hun natuurlijke leefomgeving.Voordat je dus uiteindelijk de verkoeling op zoekt van die echt helderblauwe zee, heb je al van alles meegemaakt. Het zijn daarom 18 perfecte dagen!Deze 18-daagse rondreis is vergelijkbaar met de 17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven. Wat zijn de verschillen? Op deze reis zijn alle excursies en tours inclusief. Plus: je bent een dag langer op de Malediven. Let op dat de internationale vlucht tussen Sri Lanka en Malediven exclusief is. Deze is eenvoudig bij te boeken.
longe stranden, weelderige stroken palmen, bergen, waaronder de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam's Peak, lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen

Reisorganisaties met reizen naar België

Meer blogs over België

Beoordelingen van België

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
7.3
Stranden
6.3
Steden
7.9
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.5