Home
Blog
Bestemmingen
De top 10 mooiste steden van België

De top 10 mooiste steden van België

4 minuten leestijd
De top 10 mooiste steden van België

Lekker dichtbij en net zo gezellig als de Nederlandse steden: deze tien parels in België! Ideaal voor een weekendje weg of dagje uit.

Toen we in de zomer van 2018 juichten voor de Rode Duivels op het WK, groeide onze liefde voor België tot ongekende hoogtes. Het werd opeens zo duidelijk: we zijn niet heel anders dan onze Zuiderburen. We delen de taal, houden van friet en hebben dezelfde gezellige steden. Dit zijn de tien mooiste van België. Ideaal voor een citytrip dicht bij huis, en toch over grens!

TIP: Optimaal genieten van de mooiste bezienswaardigheden van België? Verblijf dan in één van de fijne vakantieparken in België! Verblijf bijvoorbeeld in een bungalowpark aan de kust of in de Ardennen en bezoek vanuit je eigen bungalow diverse mooie plekken, steden en sfeervolle dorpen die België rijk is.

Enfin. De 10 mooiste Belgische steden zijn:

1. Antwerpen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Net over de grens en dat merk je: Antwerpen heeft dezelfde smalle straatjes als de gemiddelde Nederlandse stad, maar met dat vleugje joie de vivre. Tja, België combineert het beste van Nederland en Frankrijk, niet waar? Grote kans dat je al eens in Antwerpen geweest bent, maar ken je ook het nieuwe havengebied? Het zogeheten Eilandje zal je niet teleurstellen. Vroeger was dit een buurt voor zeelui en dames van plezier. Tegenwoordig is het een van de hipste buurten ter wereld, aldus de Britse krant The Independent. Gaat dat zien!

2. Gent

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n klassieker: Gent is het ‘Utrecht van België’. Een heerlijke studentenstad met mooie grachten, lekkere biertjes en de legendarische Gentse feesten. Iedere zomer kun je tijdens de Gentse feesten tien dagen lang uit je dak gaan. De Gentse feesten behoren zelfs tot een van de grootste volksfeesten van Europa! Ben je minder van de drank? Proef dan een Gentse neus, bewonder de prachtige street art van Gent of overnacht in een van de bijzondere hotels die de stad rijk is.

3. Brugge

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Venetië van België, zowel door het vele water als door de massa’s toeristen. Travel smart en bezoek Brugge buiten het hoogseizoen of doordeweeks. Toch een zomers weekendje naar Brugge? Dan doe je er goed aan de highlights te aanschouwen op een vroeg moment, als het nog niet zo druk is. Druk of niet druk, Brugge is altijd een goed idee. Na een frisse Brugse Zot bij brouwerij de Halve Maan kan jouw weekend niet meer stuk! De begijnhofjes mag je ook niet missen.

4. Brussel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Totaal anders dan de Vlaamse steden is hoofdstad Brussel. Brussel is meer ‘Parijs’ en minder schattig. Hier vind je juist een internationale vibe, wordt je opeens in het Frans of Engels aangesproken en zijn de mensen (helaas) minder vriendelijk. Maar niet getreurd, de talloze bezienswaardigheden maken veel goed. De Grote Markt is werkelijk prachtig, evenals het Sint Goriksplein. Manneken Pis moet je gezien hebben (ken je Jeanneke Pis al?) en een natte lunch nuttig je bij Mort Subite, een begrip in Brussel. Al is het bier niet voor iedereen...

5. Leuven

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een andere studentenstad in België is Leuven, de place to beer in Vlaams-Brabant. What can we say? In België draait het allemaal om bier! In april en mei kun je hier terecht voor de Leuvense bierfeesten. Maar Leuven heeft meer. Denk aan prachtige oude gebouwen, mooie tuinen van de universiteiten, volop kunst en indrukwekkende kerken.

6. Luik

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Luik ligt in Wallonië en heeft dus een meer Franse vibe dan de Vlaamse steden. Toch is Luik niet ver weg. Wist je dat je zelfs vanaf Maastricht de boot kunt pakken naar Luik? De tocht duurt 2,5 uur. Onderweg passeer je de bekende sluis van Ternaaien met een verval van maar liefst 15 meter. Tof om te zien! Luik zelf combineert Middeleeuwse historie met hippe spots. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op de stad en de rivier en geniet je van… jawel, bier!

7. Mechelen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een parel in dit lijstje! Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel in, en staat daarmee letterlijk in de schaduw van deze twee bekendere steden. Maar Mechelen is minstens zo leuk! Je vindt er nog relatief weinig toeristen, en net zulke mooie bezienswaardigheden en gezellige horeca als in andere Belgische steden. Mechelen is een goed onderhouden stad, kent veel mooie musea en is compact genoeg om alles te voet te doen. Ultieme tip is de brunch bij Foam. Andere highlight: tafelen bij Cosma Foodhouse. Even reserveren en je portemonnee meenemen, en dan komt het goed.

8. Knokke-Heist

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Iets minder charmant dan de andere steden in deze lijst, maar Knokke-Heist ligt dan wel weer aan het strand. Dit is dan ook een van de bekendste badplaatsen van België. En een chique ook! In Knokke-Heist kun je heerlijk flaneren, genieten van garnalenkroketten en mensen kijken. Rijd ook vooral een rondje over de boulevard en door de woonwijken nabij het strand om dure auto’s en huizen te spotten. Of doe waar het strand voor bedoeld is en geniet van zon, zee en zand.

9. Oostende

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg? Dan is Oostende vast meer jouw ding. Deze badplaats is minder chic dan Knokke-Heist, maar eveneens heerlijk toeven. Lekker relaxed, geen gedoe! Je bent vanaf Oostende trouwens ook zo in Brugge, dus wellicht combineer je de twee voor een fijne strand-citytrip?

10. Durbuy

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Last but not least is Durbuy, waarschijnlijk de meest onbekende stad uit deze top 10. Durbuy is een van de toeristische highlights in Wallonië. De Middeleeuwse stad staat bekend als de op een na kleinste ter wereld. Durbuy telt circa 11.000 inwoners. Hoewel Durbuy zelf prachtig is, is het natuurlijk erg klein en ben je snel uitgekeken. Gelukkig zijn daar de Ardennen, de achtertuin van Durbuy.

Top reizen naar België

17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven

17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven

Pidurutalagala, Adam's Peak
20-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

20-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

21-Daagse rondreis Sri Lanka Kleurrijk Erfgoed (Oost)

21-Daagse rondreis Sri Lanka Kleurrijk Erfgoed (Oost)

21 dagen
Individuele rondreis
Kandy, World's End, Leeuwenrots

Reisorganisaties met reizen naar België

Meer blogs over België

Beoordelingen van België

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
7.3
Stranden
6.3
Steden
7.9
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.5