Home
Blog
Bestemmingen
Het Noorse dorp waarvan de naam slechts één letter lang is

Het Noorse dorp waarvan de naam slechts één letter lang is

op 1 augustus 2014
1 minuut leestijd
Het Noorse dorp waarvan de naam slechts één letter lang is

De prijs voor 's werelds langste plaatsnaam heeft het dorp Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in Wales op de kaart gezet, maar als het gaat om de kortste plaatsnaam, dan wordt het niet veel korter dan die van het Noorse dorpje Å.

Å is een oud vissersdorp met ongeveer 250 inwoners en ligt aan de zuidoostkant van Moskenesøya, een van de vele Lofoten eilanden in Nordland. Het is een van de mooiste plekken op aarde, waar verticale spitsen van tergend gesneden graniet uit de Noorse Zee opstijgen, op zo'n 150 kilometer van de Arctische Zee. Het weer is hier overigens verrassend mild, als gevolg van de Golfstroom. In de zomer trekt Lofoten een hoop toeristen die hier komen voor de bergen, de schilderachtige rode vissersdorpjes en te genieten van 24 uur zonneschijn.

In Å vind je twee musea, het Stokvismuseum van Lofoten en het Noors Vissersdorpmuseum. Je kunt het dorpje op verschillende manieren bereiken; met de veerboot vanaf Moskenes of via de in 1992 geopende Europaweg 10 over Sørvågen, die ook wel de Weg van Koning Olaf wordt genoemd. De weg begint hier en eindigt in Luleå in de Zweedse regio Norrbotten.

Top reizen naar Noorwegen

Reisorganisaties met reizen naar Noorwegen

Meer blogs over Noorwegen

Beoordelingen van Noorwegen

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.5
Stranden
5.7
Steden
7.8
Eten & drinken
7.2
Activiteiten
8.3