Home
Blog
Bestemmingen
De 5 mooiste fjorden in Noorwegen

De 5 mooiste fjorden in Noorwegen

De 5 mooiste fjorden in Noorwegen

Twee uur vliegen naar het noorden en je bent er: magisch Noorwegen! Deze Scandinavische parel barst van de mooie fjorden. Dit zijn de vijf mooiste.

Noorwegen staat bekend om vele indrukwekkende fjorden; een soort inhammen in een bergachtige kust, met steile wanden. Fjorden zijn ontstaan door gletsjerwerking. Zakkende gletsjers hebben dus als het ware het fjord uitgesleten. Anders dan een meer is een fjord altijd verbonden met de zee. Maar wat zijn nu de meest spectaculaire fjorden van Noorwegen?

1. Geirangerfjord

geirangerfjord
geirangerfjord

De diepblauwe Geirangerfjord – op zo’n acht uur rijden van de Noorse stad Bergen - is omgeven door prachtige bergen en telt ontelbaar veel woeste watervallen. Als de zon schijnt levert dit de mooiste regenbogen op. Rijd langs het fjord over de bekende bergweg Trollstigen, uitgehakt uit de klif. Niet voor angsthazen!

2. Sognefjord

sognefjord
sognefjord

Het Sognefjord is het langste fjord van Noorwegen en het derde langste fjord ter wereld. Ruim 200 kilometer strekt dit magische stukje natuur zich uit door het westen van Noorwegen. Op haar diepste punt is het Sognefjord circa 1.300 meter diep, terwijl de bergen rondom het fjord tot soms wel 1.700 meter uit het water omhoog rijzen. Verbluffende plaatjes gegarandeerd!

3. Lysefjord

preikestolen
preikestolen

Een woest fjord met hoge bergtoppen en verschillende ruige landschappen. Dat kenmerkt het 40 kilometer lange Lysefjord. Dit fjord is vooral bekend om de Preikestolen - ‘de Preekstoel’ - en het fenomenale uitzicht vanaf dit punt. Het kost je twee uur hiken (en twee uur terug), maar om de Preekstoel van bovenaf te ervaren is legendarisch.

4. Hardangerfjord

hardangerfjord
hardangerfjord

Wederom een giga lang én indrukwekkend fjord is het Hardangerfjord. Imposante rotsformaties, panorama-views, beroemde watervallen en niet te vergeten het bekende Trolltunga, een uitzichtspunt dat 700 meter boven het fjord uittorent. Maak een hike, boottocht of bewonder het blauwe gletsjerijs met een gids.

5. Naeroyfjord

Naeroyfjord
Naeroyfjord

Het Naeroyfjord is de mooiste, breedste aftakking van het Sognefjord en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is het perfecte fjord voor een cruisevakantie, met besneeuwde bergtoppen en watervallen links en rechts. Ook de schattige rode huisjes en boerderijen in het landschap maken het Naeroyfjord tot een idyllische must-visit.

Reisorganisaties met reizen naar Fjorden

Meer blogs over Fjorden

Beoordelingen van Noorwegen

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.6
Stranden
5.7
Steden
7.8
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.3