Home
Blog
Bestemmingen
9x Redenen waarom IJsland een van de mooiste landen in Europa is

9x Redenen waarom IJsland een van de mooiste landen in Europa is

op 16 september 2019
3 minuten leestijd
9x Redenen waarom IJsland een van de mooiste landen in Europa is

IJsland is niet alleen bijzonder vanwege zijn unieke ligging aan de rand van de Noordpool. Ook om deze negen redenen wil je het land op jouw bucketlist zetten.

Na slechts drie uur vliegen vanaf Schiphol land je op het vliegveld van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland en de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Met een landschap van smeulende vulkanen, giga veel watervallen, de grootste gletsjers van Europa, borrelende modderpoelen, spuitende geisers en het niet te missen noorderlicht is IJsland een speciale vakantiebestemming. Check de volgende negen motivaties maar eens:

1. Er zijn nog geisers actief

geiser ijsland
geiser ijsland

IJsland is het enige land in Europa waar je nog een actieve geiser kunt bezichtigen. De Strokkur is de bekendste en vind je in het zuidwesten. Om de vier tot acht minuten wordt er een indrukwekkende hoeveelheid water de lucht in gespoten. Bizar om te zien!

2. De gletsjermeren zijn indrukwekkend

glacier ijsland
glacier ijsland

Stel jezelf een helderblauw meer voor waarin grote stukken ijs voorbij komen schuiven en waarbij je op de achtergrond gave gletsjers ziet liggen. Het lijkt een sprookje, maar in IJsland is het echt. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland en een lust voor het oog. Niet enkel vanwege zijn natuurpracht, ook spot je hier zeehonden tussen de ijsschotsen. In de buurt ligt ook een ander gletsjermeer: Fjallsárlón. Eveneens een stop waard!

3. Het heeft waanzinnige watervallen

ijsland waterval
ijsland waterval

Aan vallend water is in IJsland geen gebrek. Waar je ook loopt en welke expeditie je ook maakt, overal kom je wel een waterval tegen. De een is nog imposanter dan de andere. Je kunt er vaak dichtbij komen, wat een extra dimensie geeft aan je natuurtocht. Zo is de Skogafoss een voorbeeld van een waterval waar je helemaal naar de top kunt klimmen. Van boven heb je schitterend zicht naar beneden.

4. Je kunt er zwemmen in de Blue Lagoon

blue lagoon
blue lagoon

Badderen in een thermaalbad is voor velen iets wat je absoluut een keer gedaan wilt hebben. De scenery van de Blue Lagoon doet daar nog een schepje bovenop. Ondanks dat het een toeristische attractie is, mag het niet gemist worden. Dompel jezelf onder in de helende werking van het geothermisch verwarmde zeewater en vergaap je aan het felle lichtblauwe water.

5. Je vindt er vulkanische streken

iceland vulcano
iceland vulcano

Natuurreservaat Dimmuborgir is een van de sensationele vulkanische plekken in IJsland. Het landschap is volledig tot stand gekomen door een vulkaanuitbarsting van 2.500 jaar geleden. Dat blijft een abnormale gedachte wanneer je door het landschap wandelt en de ene na de andere bijzondere rotsformatie van lava aanschouwt.

6. Je wandelt er de meest excentrieke routes

ijsland hike
ijsland hike

In IJsland maak je expedities op niveau. Het wandelpad langs de gigantische kloof Fjaðrárgljúfur is er daar een van. Ook in het uiterste noordwesten van IJsland, in Hornstrandir, haal je je avonturiershart op. Je vindt er tal van woeste verlaten fjorden. Doorgewinterde wandelaars maken dan ook graag meerdaagse tochten door dit gebied.

7. Het heeft verschillende verborgen parels

Snæfellsnes
Snæfellsnes

Buiten de algemeen bekende trekpleisters biedt IJsland meer dan je voor ogen hebt. Zo wordt schiereiland Snæfellsnes vaak -onterecht- overgeslagen. Met een mix van lavavelden, vulkanen, hoge kliffen en watervallen is dit namelijk heel IJsland in het klein. Ook Fljotsdalur is een bijzondere spot. Hier bevind je je in de middle of nowhere zonder enige beschikking over hightech. Er is geen internet, geen tv, niets. Zelfs de buitendouche heb je zelf van warm water te voorzien. Het is er doodstil, wat in combinatie met zo’n enorme natuurpracht een hele bijzondere ervaring is.

8. Je vindt er markante dieren

walvis ijsland
walvis ijsland

Ook het wildlife van IJsland verdient een plek in deze lijst. Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, laat staan dat het een expliciete reden zou zijn om het land te bezoeken, toch is het dat. Het spotten van walvissen en dolfijnen nabij de kust van Reykjavik is namelijk meer regel dan uitzondering. Ook zeehonden en de papegaaiduiker zie je veel in het land. Waarbij de papegaaiduiker als nationaal symbool van IJsland natuurlijk favoriet is.

9. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het noorderlicht

noorderlicht
noorderlicht

Last but not least, is IJsland de ideale plek waar vanuit je het noorderlicht bewondert. Om het te zien, heb je het land wel in de wintermaanden te bezoeken. En ook dan is het een kwestie van geluk hebben, want dit magische natuurverschijnsel laat zich niet leiden. Áls je het dan ziet, is het waanzinnig, evenals de rest van het land!

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9