Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste bezienswaardigheden in Reykjavik

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Reykjavik

4 minuten leestijd
De 15 mooiste bezienswaardigheden in Reykjavik

IJsland staat bekend om de schitterende natuur, maar ook in hoofdstad Reykjavik kijk je je ogen uit. Deze 15 bezienswaardigheden wil je zien.

De IJslandse hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het hippe stadje telt slechts 120.000 inwoners en is dus zeer gezellig knus. Een goed begin (of einde) van jouw reis naar IJsland! Wij tippen je de 15 mooiste bezienswaardigheden van Reykjavik. 

1. Hallgrímskirkja

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze kerk is het icoon van Reykjavik. Vanaf de 74 meter hoge toren heb je een spectaculair uitizcht over heel Reykjavik en verder. De architectuur van Hallgrímskirkja is ook zeker de moeite waard om van buiten te bewonderen. Loop dus eerst een rondje om de kerk, alvorens je de lift naar boven pakt. 

2. Perlan

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit culturelel centrum iets ten zuidoosten van de stad voorziet Reykjavik van warm water. De enorme opslagtanks kan je hier met eigen ogen bewonderen. Daarnaast heb je vanaf de bovenste verdieping van Perlan ook een mooi uitzicht over de buurt. Meer te besteden? Dineer dan in het ronddraaiende restaurant bovenin. 

3. Oude haven

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Aan de noordkant van de stad vind je de oude haven van Reykjavik, een must-visit tijdens je bezoek. De oude haven telt verschillende gezellige restaurantjes en cafes. Daarnaast is dit ook het vertrekpunt voor een indrukwekkende walvisrondvaart. Loop langs de kade, spot mooie boten en warm op in een knus cafe. Uiteraard is dit ook de plek voor een visproeverij. Meer tijd? Ontdek het Vikin Maritime Museum.

4. Centrum van Reykjavik

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Laugavegur is de hoofdstraat van het centrum van IJsland. Dwaal door deze straat en aanschouw de gekleurde huisjes, muurschilderingen en leuke winkels. Pak af en toe je rust in een van de barretjes of koffietenten in deze straat. Dit is ook de plek om ‘s avonds het nachtleven van Reykjavik te ontdekken. 

5. Harpa

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tivoli, eat your heart out! Hapra is het duurste gebouw van heel IJsland, maar dat is ook te zien. Dit beeldschone concertgebouw is een uniek bouwwerk dat in 2013 zelfs een award won voor hedendaagse architectuur. Blijf vooral niet buiten, ook binnen in het genieten. Woon een voorstelling bij, zoals de bekende ‘How to become Icelandic in 60 minutes’.

6. The Icelandic Phallological Museum

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het IJslands Fallologisch Museum (of in de lokale taal: Hið Íslenzka Reðasafn) is het enige penismuseum ter wereld. Je vindt hier meer dan 150 penissen (en onderdelen daarvan) van IJslandse zoogdieren. Van walvispenis tot ijsberenpiemel: je kijkt je ogen uit. Het grootste exemplaar is de 1,5 meter lange potvis-penis. 

7. Alþingi

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een andere bezienswaardigheid in Reykjavik is Alþingi, oftewel het Parlementsgebouw. Bijzonder aan dit gebouw is dat dit het oudste nog bestaande parlementsgebouw ter wereld is. Dit is dan ook de plek om meer te weten te komen over IJslands (politieke) geschiedenis. Wist jij bijvoorbeeld dat IJsland zowel een Noorse als Deense kolonie is geweest?

8. Blue Lagoon

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Technisch gezien ligt het Blue Lagoon net buiten Reykjavik, maar het is wel een van de gaafste bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens je verblijf. Plan hier zeker een dagdeel voor in! Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland. Puur welness, maar dan in de openlucht. Het water schijnt bovendien een helende werking te hebben. Dit is de 45 minuten rijden meer dan waard. 

9. Noorderlicht spotten

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Geen tijd om een hele rondreis IJsland te maken? Gelukkig kan je het Noorderlicht ook vanuit Reykjavik spotten. Maak simpelweg een klein uitstapje naar Viðey, een eiland in de Kollafjörður, het fjord waar Reykjavík aan ligt. Vanaf dit natuurgebiedje kan je prima het Noorderlicht zien - als je mazzel hebt natuurlijk! Overigens worden er talloze tours aangeboden om vanuit Reykjavik het Noorderlicht te spotten. Vergelijken kan slim zijn.

10. Sun Voyager

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kopenhagen heeft The Little Mermaid. Raykjavik heeft Sun Voyager. Dit is het bekendste en meest gefotografeerde sculptuur van IJsland. Veel mensen denken dat het kunstwerk een oud Vikingschip moet voorstellen, maar het schijnt een droomboot te zijn als ode aan de zon. Het is dan ook de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken: aan de boulevard en met uitzicht op de berg Esja. 

11. Golden Circle

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zin in een mini roadtrip langs de indrukwekkende IJslandse natuur? Dan is de Golden Circle jouw ding. Dit is een van de meest bekende en mooiste routes van IJsland. Vanaf deze route kom je prachtige natuur - waaronder watervallen - tegen, en dat allemaal met Reykjavik als uitvalsbasis. Je kan de Golden Circle in een dag rijden namelijk!

12. Reykjavík Art Museum Ásmundarsafn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit museum is van buiten bijna net zo mooi als van binnen. Het Reykjavík Art Museum – Ásmundarsafn  - is het voormalige huis van de kunstenaar  Ásmundur Sveinsson, die het gebouw grotendeels zelf bouwde. Je vindt in het museum dan ook talloze werken van zijn hand, evenals informatie over het leven van de kunstenaar. Sveinsson’s kunst is veelal geïnspireerd door IJsland. 

13. Austurvollur Square

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit plein is populair onder de IJslandse bevolking, zeker als het mooi weer is. De aangrenzende cafes zitten vaak vol. Austurvollur Square is ook een plek waar protesten gehouden worden, omdat het dichtbij het parlementsgebouw is. Je treft op dit plein ook het standbeeld van Jón Sigurðsson aan, de leider van IJslands onafhankelijkheidsbeweging.

14. National Museum of Iceland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het nationaal museum van IJsland opende al in 1863 zijn deuren. De IJslandse collectie die toen in het museum hing, was voorheen te vinden in Deense musea. Het museum heeft in al meerdere gebouwen gezeten, maar is nu gevestigd aan Suðurgata 41. Naast kunst ontdek je hier ook meer over de historie en cultuur van IJsland. 

15. Landakotskirkja

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Landakotskirkja is de kathedraal van de Rooms-Katholieke Kerk van IJsland. Het mooie neogotische kerkgebouw werd ontworpen door Guðjón Samúelsson, die ook de architect was van de pas jaren na zijn dood voltooide grote Hallgrímskirkja. De kerktoren heeft een plat dak zonder torenspits en doet daardoor denken aan kerken in Engeland en Ierland.

Top reizen naar Reykjavik

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

5 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Reykjavik, Golden Circle, Noorderlicht, Blue Lagoon, Gullfoss, Brussel, Mount Kirkjufell, Gullfoss waterfall, Strokkur geyser, Thingvellir National Park

Reisorganisaties met reizen naar Reykjavik

Meer blogs over Reykjavik

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9