Home
Blog
Bestemmingen
Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

op 1 mei 2015
1 minuut leestijd
Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

In het noorden van IJsland, binnen het Vatnajökull National Park, ligt een enorme V-vormige kloof: de Ásbyrgi Canyon, een van de parels van IJsland.

De Ásbyrgi kloof ligt op zo'n 65 kilometer verwijderd van de havenstad Husavik. Deze gigantische kloof is 3,5 kilometer lang en 1 kilometer breed, met steile wanden tot wel 100 meter hoog. De bodem van de kloof is zwaar bebost met bomen als berken, wilgen, sparren, lariksen en pijnbomen, maar in de zomer is het mogelijk om de weg door het dikke bos te nemen die leidt tot aan de voet van de kloof, waar zich een klein meer bevindt genaamd Botnstjorn. Op de plek leven een verscheidenheid aan watervogels.

Het goed begroeide gebied tussen de muren van de kloof is een populair recreatie gebied, vooral onder gezinnen, en op deze plek worden lokale festivals gevierd. De kloof is in het midden verdeeld door een 250 meter breed verhoogd eiland genaamd Eyjan, vanwaar wandelaars kunnen genieten van een spectaculair uitzicht over het landschap.

Volgens de Noorse mythologie, werd Ásbyrgi gevormd toen het acht-benige paard van Odin, Sleipnir, hier met een van zijn voeten de grond raakte. Om deze reden staat de kloof ook wel bekend als 'Sleipnir's voetafdruk'. Echter, gelologen denken dat Ásbyrgi het gevolg is van twee katastrofische glaciale overstromingen van de Jökulsá á Fjöllum rivier tijdens de laatste ijstijd. De eerste vond plaats toen het ijs zo'n 10.000 jaar geleden smolt, en dat gebeurde nogmaals ongeveer 3.000 jaar geleden, toen de Hekla vulkaan uitbarstte onder de Vatnajökull ijskap, en zo het ijs deed smelten. Sindsdien is de loop van de rivier veranderd, en loopt deze ongeveer 2 kilometer naar het oosten.

Top reizen naar IJsland

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Je beleeft in één week tijd een opeenvolging van imponerende landschappen op inspirerende historische locaties. En dat op een zeer comfortabele manier; met een langer verblijf per regio. Zo haal je het maximale uit het prachtige noorden, met de indrukwekkende noordkust en de fabelachtige Mývatn regio, vol krachtige watervallen, lavavelden, pseudokraters, vulkanen en geothermische bronnen. Ook in West-IJsland verblijf je meerdere dagen, om zo optimaal van het historische Reykholt te genieten, én de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. Alles is voor je geregeld, van de rechtstreekse vlucht en huurauto, tot de accommodaties en routebeschrijving. Je vliegt rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar de kleine luchthaven Akureyri, in het relatief rustige Noord-IJsland. Met je huurauto begin je aan de eerste etappe door het filmdecor van Noord-IJsland. Je reist naar het zuiden waar jouw IJsland avontuur begint op één van de meest historische locaties; Reykholt. Voor de IJslanders is dit historisch gezien één van de belangrijkste regio’s, voor jou als reiziger een enorme inspiratiebron voor alles wat met IJsland en de Noordelijke culturen te maken heeft. Gedurende de volle dag heb je de tijd om de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. De derde dag reis je naar het charmante vissersdorpje Stykkishólmur. De perfecte uitvalsbasis om het schiereiland Snæfellsnes te ontdekken. Dan begint het avontuur in het prachtige noorden. Je verblijft twee nachten in ‘de walvishoofdstad’ Húsavík. De wateren rondom Húsavík zitten vol plankton, wat maar liefst 24 walvissoorten aantrekt. Maar naast een walvisexcursie nodigt de imposante noordkust je uit om geweldige autoritten of heerlijke wandelingen te maken. De laatste twee nachten verblijf je aan de oevers van het Mývatn meer, vol geologische parels. Je maakt hier gegarandeerd onvergetelijke wandelingen door dit geothermisch zeer actieve gebied, vol borrelende warmtebronnen, pseudokraters en een meer met bijzonder veel vogelsoorten. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je van Akureyri weer terug naar Nederland.

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9