Home
Blog
Bestemmingen
Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

op 1 mei 2015
1 minuut leestijd
Ásbyrgi: V-vormige kloof op IJsland

In het noorden van IJsland, binnen het Vatnajökull National Park, ligt een enorme V-vormige kloof: de Ásbyrgi Canyon, een van de parels van IJsland.

De Ásbyrgi kloof ligt op zo'n 65 kilometer verwijderd van de havenstad Husavik. Deze gigantische kloof is 3,5 kilometer lang en 1 kilometer breed, met steile wanden tot wel 100 meter hoog. De bodem van de kloof is zwaar bebost met bomen als berken, wilgen, sparren, lariksen en pijnbomen, maar in de zomer is het mogelijk om de weg door het dikke bos te nemen die leidt tot aan de voet van de kloof, waar zich een klein meer bevindt genaamd Botnstjorn. Op de plek leven een verscheidenheid aan watervogels.

Het goed begroeide gebied tussen de muren van de kloof is een populair recreatie gebied, vooral onder gezinnen, en op deze plek worden lokale festivals gevierd. De kloof is in het midden verdeeld door een 250 meter breed verhoogd eiland genaamd Eyjan, vanwaar wandelaars kunnen genieten van een spectaculair uitzicht over het landschap.

Volgens de Noorse mythologie, werd Ásbyrgi gevormd toen het acht-benige paard van Odin, Sleipnir, hier met een van zijn voeten de grond raakte. Om deze reden staat de kloof ook wel bekend als 'Sleipnir's voetafdruk'. Echter, gelologen denken dat Ásbyrgi het gevolg is van twee katastrofische glaciale overstromingen van de Jökulsá á Fjöllum rivier tijdens de laatste ijstijd. De eerste vond plaats toen het ijs zo'n 10.000 jaar geleden smolt, en dat gebeurde nogmaals ongeveer 3.000 jaar geleden, toen de Hekla vulkaan uitbarstte onder de Vatnajökull ijskap, en zo het ijs deed smelten. Sindsdien is de loop van de rivier veranderd, en loopt deze ongeveer 2 kilometer naar het oosten.

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9