Noorderlicht

Noorderlicht

Op zoek naar het Aurora Borealis

Het Noorderlicht spotten is een reisdroom die bij veel mensen op hun wensenlijstje staat. Een goede reden om een ticket naar IJsland te boeken, want dit is een van de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen spotten.

Top reisorganisaties naar IJsland

Top reisorganisaties naar IJsland
Noorderlicht

Het Aurora Borealis is een fenomenaal natuurverschijnsel en komt op slechts enkele plekken ter wereld voor. Het is onvoorspelbaar en dat maakt het juist zo bijzonder als je het tijdens je rondreis door IJsland kan zien. Benieuwd waar je het Noorderlicht in IJsland kan spotten? De redactie van Rondreis zocht het uit.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd en is een natuurverschijnsel dat je alleen in het gebied rond de poolcirkel kunt waarnemen. IJsland ligt heel noordelijk en is daarom de uitgelezen bestemming om het Noorderlicht te spotten. Andere kanshebbers zijn Lapland, Alaska en het noorden van Canada. En wist je dat er rondom de zuidpool ook een dergelijk natuurverschijnsel voorkomt? Dit poollicht wordt het aurora australis genoemd.

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Tijdens het Noorderlicht wordt de hemel verlicht door een bijzonder spel van licht en kleuren. De oorzaak hiervan zijn uitbarstingen op de zon, waarna de geladen deeltjes in aanraking komen met de dampkring van de aarde. Dit veroorzaakt een reactie die op zijn beurt weer zorgt voor een dansende lichtslinger in de lucht. Meestal is het Noorderlicht groen van kleur, maar op sommige momenten kan het ook blauw, paars of rood zijn.

De beste periode voor het Noorderlicht in IJsland

Wil je het Noorderlicht in IJsland spotten, dan moet je je reis goed plannen. Het Noorderlicht is namelijk niet het gehele jaar te zien. In de zomermaanden wordt het nauwelijks donker ’s nachts en is het logischerwijs onmogelijk om het Noorderlicht te spotten. De meeste kans heb je tussen oktober en maart, maar ook in de maanden september en april kan je geluk hebben. Het is dan vroeg donker, dus alle tijd om ’s avonds naar de hemel te staren en op zoek te gaan naar het Noorderlicht in IJsland. Let wel op: je hebt nooit honderd procent kans om het Noorderlicht te spotten, zelfs de Noorderlicht-periode biedt geen garanties.

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

Weersomstandigheden

Een van de factoren die bepalend is om het Noorderlicht in IJsland te spotten, is het weer. In de regen of tijdens een sneeuwbui zie je natuurlijk niet zoveel, maar ook als het buiten bewolkt is heb je pech. Het Noorderlicht kan zich dan wel laten zien, maar zit verstopt achter de wolken. Voor de ideale omstandigheden om het Noorderlicht te spotten, moet het buiten helder zijn. Ga je op reis naar IJsland en ben je benieuwd of er tijdens je verblijf een kansje is om het Noorderlicht te spotten? Download een app met de Noorderlicht-voorspellingen. Deze berekent de kans op basis van locatie, weersomstandigheden en de geomagnetische activiteitsindex (KP). Een goede app is My Aurora Forecast.

De beste plekken om het Noorderlicht te spotten

De locatie is ook bepalend voor de mate van het Noorderlicht. Zo heb je bijvoorbeeld minder kans om het Noorderlicht in hartje Reykjavik te spotten. Er is dan teveel lichtvervuiling en daardoor is het Noorderlicht minder goed te zien. Voor de ideale omstandigheden om het Noorderlicht te spotten, kun je het best op een plek zijn met zo min mogelijk omgevingslicht. Dat is gelukkig niet moeilijk in IJsland, want die plekjes vind je hier volop. Het land is enorm uitgestrekt en het is vrij eenvoudig om de bewoonde wereld achter je te laten. Zoek een plekje aan de rand van een meertje of een weiland, en wachten maar.

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht
IJsland, Noorderlicht

Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een fotogeniek natuurverschijnsel, maar er komt wel wat bij kijken als je dat op de foto wilt zetten. De slinger van groen licht beweegt namelijk constant en vanwege de duisternis is het niet zo makkelijk om deze scherp te fotograferen. Allereerst is het handig als je een goede camera hebt, maar ook een statief is onmisbaar. Zie je het Noorderlicht verschijnen, dan moet je vervolgens een lange sluitertijd kiezen, een hoge ISO-waarde en groot diafragma. Op die manier kan je camera al het beschikbare licht meenemen en een goede foto maken.

Reizen naar IJsland — Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Reykjavik vliegen met WOW Air en Iceland Air. Prijzen voor een retourtje zijn schappelijk, als je goed zoekt kun je al vanaf € 130 heen en weer. De vliegtijd bedraagt iets meer dan drie uur en eenmaal aangekomen op de luchthaven van Reykjavik kun je je reis door IJsland eenvoudig vervolgen.

Op luchthaven kun je een auto huren en zelfstandig op zoek gaan naar het Noorderlicht in IJsland. Begin met een paar dagen in de hoofdstad en trek er vervolgens op uit naar de mooiste watervallen, uitzichtpunten, stranden en natuurlijk ongerepte plekken waar je het Noorderlicht het beste kunt zien.

Populaire reizen naar Noorderlicht

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

Orka`s & Noorderlicht 5 dagen

5 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Reykjavik, Golden Circle, Noorderlicht, Blue Lagoon, Gullfoss, Brussel, Mount Kirkjufell, Gullfoss waterfall, Strokkur geyser, Thingvellir National Park
Zuid IJsland incl. ruime vakantiewoning en huurauto 8 dagen

Zuid IJsland incl. ruime vakantiewoning en huurauto 8 dagen

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Vanuit uw ruime vakantiewoning kunt u met de huurauto dagexcursies maken naar de vele toeristische hoogtepunten van Zuid IJsland, zoals de beroemde Gullfoss waterval, Geysir, Thingvellir National Park, de Skogafoss, Dyrholaey, Vik met haar zwarte strand, de Seljalandsfoss, Skaftafell en het ijsbergenmeer Jökulsárlón. Optioneel kunt u verschillende excursies bijboeken zoals bijv. de Blue Lagoon, riverraften, een gletsjerwandeling of tocht per 4x4 bus naar de hooglanden. In de winterperiode wordt hier regelmatig het Noorderlicht waargenomen. U verblijft in de ruime Gljufur Cottages in Hveragerdi/Selfoss, die beschikken over een eigen hottub op het terras, waarin u heerlijk kunt relaxen. Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Blue Lagoon • Gletsjerwandeling • Jökulsárlón ijsbergenmeer boottocht Vervoer U kunt dagelijks vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen heeft u een 4x4 auto met een flinke bodemvrijheid nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Noorderlicht, Blue Lagoon, Gullfoss, Brussel, Gullfoss waterval, Geysir, Thingvellir National Park, Skogafoss, Dyrholaey, Vik, Seljalandsfoss, Skaftafell, Jökulsárlón
Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

15 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Rondreis in rustig tempo waarbij u in twee verschillende vakantiewoningen verblijft in West- en Zuid-IJsland en de reis afsluit met een verblijf in de hoofdstad Reykjavik. Met uw huurauto kunt u dagtochten maken in de omgeving. De door ons aangeboden huizen liggen verspreid over geheel IJsland en zijn allemaal privé bezit, waardoor de bouw, grootte en inrichting verschillen. De meeste woningen liggen midden in de natuur. Ze beschikken allemaal over een woonkamer met TV, volledig ingerichte keuken en een badkamer met douche en toilet. Sommige huizen beschikken over een terras met eigen hottub. De woningen worden bij boeking op basis van beschikbaarheid toegewezen. Het aantal slaapkamers varieert naar gelang het aantal deelnemers. Vertrek is mogelijk op elke zondag. Deze reis kan ook in de herfst/wintermaanden worden geboekt; in deze periode heeft u goede kansen op het zien van magische Noorderlicht ! Reisschema 4 n. Vakantiewoning in West IJsland7 n. Vakantiewoning in Zuid IJsland 3 n Stay Apartments Bolholt - Reykjavik Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Baden in de Secret Lagoon • Solheimajokull gletsjerwandeling • Into The Glacier Vervoer U kunt voor deze reis iedere zondag vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Op aanvraag is het ook mogelijk op donderdag te vertrekken, maar dan verblijft u drie nachten in West IJsland en vier nachten in Reykjavik. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen of in de herfst/winterperiode reist heeft u een 4x4 auto nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Noorderlicht, Brussel, West IJsland, Zuid IJsland
Autorondreis Zuid IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis Zuid IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

6 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Een voordelige korte reis, zeer geschikt als eerste kennismaking met Zuid- en Oost IJsland. Vanuit uw eerste standplaats, een cottage in Hveragerdi kunt met uw huurauto de hoogtepunten van de Golden Circle bezoeken, zoals de Gullfoss waterval, Geysir en het Thingvellir nationale park. Dan rijdt u langs de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss naar het zwarte strand van Vik, de tweede overnachtingsplaats. Van hieruit kunt u een dagtocht maken naar het nationale park Vatnajökull en de gletsjers bij Skaftafell, de vogelkaap Ingólfshöfði en het ijsbergenmeer Jökulsarlon bezoeken. De laatste nacht logeert u in een appartement in de knusse hoofdstad Reykjavik, met veel leuke winkels, cafe’s en restaurants. Deze reis kan ook in de herfst- en winterperiode worden geboekt, met goede kansen op het zien van het Noorderlicht. Reisschema 2 n Nupar Cottages - Hveragerði2 n Mid Hvoll Cottages - Vik1 n Stay Apartments Bolholt - Reykjavik Excursies Om uw vakantie in IJsland nog leuker te maken kunt u optioneel excursies en activiteiten bijboeken. Kijk op het tabblad Excursies voor een compleet overzicht van alle excursies die u bij deze reis kunt boeken. Enkele van de meest populaire excursies/activiteiten zijn: • Baden in de Secret Lagoon • Skaftafell gletsjerwandeling• Jökulsárlón ijsbergenmeer boottocht Vervoer U kunt dagelijks vertrekken vanaf Amsterdam naar Reykjavik met Icelandair. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Voor het vervoer ter plaatse heeft u een huurauto nodig. Als u alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als u ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen heeft u een 4x4 auto met een flinke bodemvrijheid nodig. Klik hier voor de Avis autohuurprijzen en voorwaarden .
Reykjavik, Golden Circle, Noorderlicht, Gullfoss, Brussel, Thingvellir National Park, Seljalandsfoss waterfall, Skogafoss waterfall, Vik black sand beach, Vatnajökull National Park, Skaftafell glaciers, Ingólfshöfði bird cliff, Jökulsárlón iceberg lagoon

Blogs over Noorderlicht

· Suzanne van Duijn
Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)
Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Aurora Borealis oftewel het Noorderlicht. Maar de vraag is: heb je het ook wel eens van dichtbij gezien? Zo ja, lucky you. Zo nee, dan staat het vast hoog op je bucketlist!
· Redactie
VIDEO: Het Noorderlicht boven Alaska
Bij het Noorderlicht denk je misschien als eerste aan plekken als IJsland of Fins Lapland, maar ook in de Amerikaanse staat Alaska is het Noorderlicht goed te zien, zoals je ziet in deze video.
· Redactie
VIDEO: 10 nachten onder het Noorderlicht
Als het gaat om onze bucketlist, dan is het het zien van het Noorderlicht een van de dingen die hoog op ons lijstje staat. Timelapse filmmaker Joel Schat had het geluk om dit natuur fenomeen tien nachten te mogen aanschouwen en maakte er een gave video van.

Meer bezienswaardigheden in IJsland

Alle bezienswaardigheden in IJsland

IJsland ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Noorderlicht ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis IJsland.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9
8,4

Zuid ijsland

Nederland
Autorondreis met TUI
13-03-2022

Alles was bedekt in sneeuw en ijs. Wat mooi is. Maar je moet rekening houden met afgesloten wegen. De natuur is prachtig.

Mary Boots
Gereisd met gezin
7,8

Een "ontdek-de-ware-natuur"-vakantie in IJsland

IJsland
Fly-drive
09-02-2017

Vijf dagen rond Reykjavik met de auto rondgereden in februari. Van zeer koude temperaturen niets te merken, enkel hevige wind. De Golden Circle is zeker een aanrader (Nationaal park Thingvellir, Geysir, de Blue Lagoon, etc.). Maar als je nog een beetje verder rijdt, ontdek je nog veel meer. Zo zijn er bijvoorbeeld nog de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss, die je zeker niet mag missen. De zwarte stranden van IJsland zijn ook prachtig. Al bij al, een prachtige bestemming om de ware natuur van onze mooie wereldbol te ontdekken.

Astrid Van Mele
Gereisd met vrienden in February 2017
9,4

De Grand Tour IJsland, de mooiste punten van IJsland in 1 reis

IJsland
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

Na een tip van een reisgenoot uit een eerdere reis, deze reis naar IJsland geboekt. Er zijn maar weinig organisaties die betaalbaar het hele eiland inclusief binnenland in groepsverband organiseren dus ik was maar wat blij deze reis gevonden te hebben.

Als jongste deelnemer van de groep van de "krasse" knarren onder leiding van de beste reisleider die ik tot nog toe heb gehad begonnen aan de ontdekkingstocht van het eiland. Het zeer goed meewerkende weer gaf ons de kans om de hoogtepunten van watervallen, meren, kloven, bergen en vergezichten in al hun pracht te kunnen beleven. Als liefhebber van natuur en landschappen moet je echt naar IJsland. Zeker het binnenland en Noord-Oosten zijn het bezichtigen waard.

Wel moet je zorgen voor laagjes kleding want het ene moment is het koud en het andere moment is het behoorlijk warm. Alhoewel ontbijt en diner bij de reis inbegrepen zat moet je rekening houden met aanmerkelijk hoge prijzen voor los eten en drinken tijdens de lunch in de dorpjes. Het beste kun je tijdens de stop in de dorpjes eten/drinken inslaan in de supermarkt.

Enige domper voor ons was ineens het massa toerisme zodra je in de buurt komt van Reykjavik. Dit is het gevolg van de tussenstop met dagtrips die Icelandair aanbied met hun vluchten richting Amerika. Daar waar de rest van het land dus kleinschalig was qua toeristen, zijn in dit deel ineens echt wagonladingen met toeristen. Het zwembad blue lagoon is ook wat overhyped. Erg massaal allemaal en het hele deel rondom het zwembad staat in de steigers i.v.m. de bouw van megahotels, hetgeen de ervaring teniet doet.

Kenneth Tessels
Alleen gereisd in June 2016
9,8

Fantastische reis IJsland

IJsland
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-01-2017

Veel gezien in een korte tijd, IJsbergen, Gletsjers, Vulkanen, Waterbronen, Watervallen etc. Mijn grootste droom was om het noorderlicht te zien wat ook tot 4 avonden gelukt is wat uiteraard fantastische foto's heeft opgeleverd. Ik vind het ook een super leuke eer dat kras mijn foto's op hun site hebben geplaatst van het noorderlicht.

Robert Both
Gereisd met partner in August 2016
8,8

Wauw!!

IJsland
Groepsrondreis met TravelBird
03-02-2016

2 dagen terug in Nederland en nog steeds in een roes. Wat een mooi land is dat! Een geweldige ervaring. Zeer mooie natuur, heerlijk rustig, lekker eten en drinken (wel aan de prijzige kant) en veel mogelijkheden!

Een mooie vakantie waarin ik veel heb gezien, veel nieuwe ervaringen op heb gedaan maar vooral enorm genoten heb! Een serieuze aanrader.

Zomer 2017 ga ik terug!

Katinka
Alleen gereisd in January 2016

Wil je meer weten over reizen naar IJsland? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar IJsland