Home
Blog
Algemeen
Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

op 29 oktober 2017
2 minuten leestijd
Vijf plekken om het Noorderlicht te spotten (en wanneer is de beste tijd?)

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Aurora Borealis oftewel het Noorderlicht. Maar de vraag is: heb je het ook wel eens van dichtbij gezien? Zo ja, lucky you. Zo nee, dan staat het vast hoog op je bucketlist!

Het Noorderlicht is één van de meest spectaculaire en bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Een indrukwekkende lichtshow aan een donkere hemel, vrijwel alleen te spotten ten noorden van de Poolcirkel. Wij noemen de vijf beste plekken én beste tijd voor een magische encounter met de Aurora Borealis.

Wanneer is de beste tijd voor het Noorderlicht?

Tussen de maanden september en maart is de beste tijd om het Noorderlicht te zien, omdat het wel écht donker moet zijn. Zorg in ieder geval dat je op een plek bent met zo min mogelijk lichtvervuiling. Ook speelt de helderheid van de lucht een grote rol. In de herfstmaanden is het vaak wat bewolkter en natter. In de wintermaanden, vanaf december, wordt het meestal droger en dat is de meest optimale tijd. Maar garanties heb je uiteraard nooit.

1. Lapland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Misschien wel de meest populaire plek om het Noorderlicht te gaan spotten, aangezien Lapland ook garand staat voor met huskytochten, uitgestrekte sneeuwlandschappen en avontuurlijke sneeuwscooterritjes. In Saariselkä kun je overnachten in een glasiglo en dat maakt je Noorderlicht avontuur natuurlijk helemaal compleet.

2. Canada & Alaska

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Canada is wellicht de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te bekijken, omdat het noorden van het land valt onder de zogenaamde ovaal van het poollicht. Hier is het Noorderlicht het sterkst. De beste plekken zijn Whitehorse in Yukon en ook de uitgestrekte vlaktes en heldere hemels van Yellowknife in Northwest Territories zorgen voor een vrij uitzicht op the Aurora Borealis. Ook in Alaska is de kans op het noorderlicht ontzettend groot, door haar extreem noordelijke ligging. De meeste kans maak je in Fairbanks, waar je het lichtspektakel vanuit een hotspring kunt bekijken.

3. IJsland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vanwege de superschone lucht en beperkte lichtvervuiling is IJsland de meest toegankelijke en betaalbare bestemming om het Noorderlicht te zien. Je hoeft je niet te vervelen terwijl je op de Aurora Borealis wacht. Je kunt hier ook sneeuwscootertochten of gletsjerwandelingen maken of gewoon lekker ontspannen in een hot tub.

4. Groenland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ook op het grootste eiland ter wereld, met gemiddeld zo’n driehonderd heldere hemeldagen per jaar, maak je grote kans om het Noorderlicht te zien. Het grootste deel van dit eiland is bedekt met immense ijskappen en gletsjers. Op Groenland doet het Noorderlicht zich in principe het hele jaar door voor, maar in de zomermaanden is het niet donker genoeg om het schouwspel goed te kunnen zien. Helemaal ultiem is natuurlijk om het poollicht te bewonderen tijdens een hondensledetocht of een cruise met een expeditieschip.

5. Scandinavië

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen. Ook in Ivalo in Finland verschijnt het Noorderlicht regelmatig aan de hemel en als leuk extraatje kun je hier ook de thuisbasis van de Kerstman bezoeken in Korvatunturi. Wil je er ook nog een spectaculaire accommodatie bij, dan is Kiruna in Zweden een aanrader. Hier overnacht je in het allereerste ijshotel van Zweden en bewonder je de Aurora Borealis vanuit je bed.

Relevante reisorganisaties

Gerelateerde blogs

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8