Home
Blog
Bestemmingen
De laatste turf kerk in Hof, IJsland

De laatste turf kerk in Hof, IJsland

op 9 oktober 2014
1 minuut leestijd
De laatste turf kerk in Hof, IJsland

Op IJsland kom je ze nog overal tegen, de ouderwetse turfhuisjes, volledig overgroeid met gras en mos. In het plaatsje Hof staat er nog een kerk in deze bouwstijl.

Hof, in Öræfi, is een klein dorp in het zuidoosten van IJsland, op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de Vatnajökull, en 20 kilometer ten zuiden van het nationale park Skaftafell. Net als in veel andere dorpen op IJsland zijn de huizen hier overdekt met gras, een praktijk die zich al ontwikkelde in Noord-Europa tijdens de IJzertijd. Om zichzelf en hun vee te beschermen tegen het ruwe klimaat, bouwden de kolonisten schuilplaatsen met behulp van bomen waar een skelet van werd gebouwd, waar vervolgens turf overheen werd gelegd. Tegen het einde van de 18e eeuw werd er een nieuwe bouwstijl ontwikkeld, waardoor er geen turfhuizen meer gebouwd werden, maar sommige gebouwen zijn goed bewaard gebleven, waaronder de Hofskirkja kerk.

De Hofskirkja kerk is gewijd aan de heilige Clemens en werd gebouwd in 1884. Het was de laatste kerk die gebouwd is in deze oude bouwstijl. De muren zijn dik en samengesteld uit rotsen voor stabiliteit en isolatie, belangrijke elementen om rekening mee te houden in het IJslandse klimaat. Het dak is gemaakt van stenen platen en bedekt met turf. Het is een van de zes kerken op IJsland in deze bouwstijl die nog staan en bewaard worden als historische monumenten. De kerk wordt beheerd door het Nationaal Museum, maar doet ook nog dienst als parochiekerk.

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9