Home
Blog
Algemeen
De 11 mooiste bibliotheken ter wereld

De 11 mooiste bibliotheken ter wereld

op 14 april 2014
1 minuut leestijd
De 11 mooiste bibliotheken ter wereld

Openbare bibliotheken zijn belangrijke plekken waar iedereen kennis van geschiedenis, literatuur en cultuur op kan doen. We stelden een lijst samen van de mooiste bibliotheken ter wereld.

Openbare bibliotheken zijn belangrijke plekken waar iedereen kennis van geschiedenis, literatuur en cultuur op kan doen. En hoewel de boeken die er staan natuurlijk het belangrijkste zijn, houdt iedereen er van om in een mooie ruimte een boek te lezen, dus stelden we een lijst samen van de mooiste bibliotheken ter wereld.

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugal

João de Grootmoedige verbaasde de rector van de Universiteit van Coimbra door hem te vertellen dat zijn verzoek om de bibliotheekvoorzieningen te verbeteren te bescheiden was; het royale resultaat werd gefinancierd met goudreserves die werden ontdekt in Brazilië.

The Liyuan Library, Jiaojiehe, China

De gecamoufleerde bibliotheek van Liyuan, twee uur ten noorden van Beijing, heeft een gevel van gebogen twijgen ingeklemd tussen roestige stalen rails. Binnen zijn boekenkasten gebruikt als vloer, trap, stoelen en tafels.

Mafra Palace Bibliotheek, Portugal

Sinds de opening in 1771, leven er in de Mafra Palace Library kleine vleermuizen, die 's nachts de kleine insecten in de bibliotheek eten, die anders de boeken zouden beschadigen.

Bibliothèque Sainte-Geneviève, Parijs, Frankrijk

De Sainte-Geneviève bibliotheek werd gebouwd in het midden van de 19e eeuw en heeft iets weg van de spoorweg gebouwen uit die tijd.

The Tripitaka Koreana, Haeinsa Temple, Zuid-Korea

In het afgelegen boeddhistische klooster van Haeinsa vind je de Tripitaka Koreana, de meeste complete corpus van boeddhistische leerstellige teksten in de wereld, daterend uit 1251.

Admont Abbey Bibliotheek, Oostenrijk

De boeken van de originele collectie werden opnieuw gebonden in wit, om bij de rest van de decoraties te passen. De bronzen beelden die je hier ziet, zijn werkelijk gemaakt van hout.

Wiblingen Abbey Bibliotheek, Duitsland

De beelden, die de deugden en de disciplines vertegenwoordigen, en de kolommen zijn van hout gemaakt, maar lijken meer op marmer (een techniek die bekend staat als scagliola).

Codrington Bibliotheek, All Souls College, Oxford, Engeland

De bibliotheek in All Souls is ontworpen door Hawksmoor, die het helaas tijdens zijn leven niet voltooid heeft kunnen zien.

George Peabody Bibliotheek, Baltimore, Verenigde Staten

George Peabody was de oprichter van de liefdadigheidsinstelling die huisvesting voor gezinnen met lage inkomens in Londen financiert; ook het Peabody Institute in Baltimore was van hem, waarvan deze bibliotheek met in totaal zeven verdiepingen slechts een onderdeel was.

Theologische Hall, Strahov Abbey, Praag, Tsjechië

Het Rococo plafond van de Theologische Hall in de Strahov abdij werd 40 jaar na de oplevering voltooid; het metselwerk gewelf bood een zekere mate van bescherming tegen brand - een groot probleem voor bibliotheken uit de Middeleeuwen en de Renaissance, toen kolen of hout werden gebrand voor verwarming

Escorial Bibliotheek, San Lorenzo de El Escorial, Spanje

De Escorial bibliotheek was de eerste grote bibliotheek die haar collectie inrichtte in kasten langs de muren, in plaats van baaien in een rechte hoek.

Meer blogs