Home
Blog
Bestemmingen
Route + tips voor een rondreis IJsland van 1 week

Route + tips voor een rondreis IJsland van 1 week

op 22 augustus 2017
3 minuten leestijd
Route + tips voor een rondreis IJsland van 1 week

IJsland moet je gewoon gezien hebben! Om die reden stelden wij een route samen: dit zijn alle hoogtepunten van IJsland in één week.

Op nog geen drie uur vliegen van Nederland ligt het schitterende (ei)land IJsland. Dit land herbergt de mooiste natuurgebieden, meest bijzondere watervallen en prachtige gletsjers. Het is echt een parel, die gelukkig nog niet is overspoeld is door massatoerisme en waarbij je iedere keer weer verrast wordt door uiteenlopende natuurtaferelen. Wij stelden een route samen van al het moois dat je in IJsland kunt zien in een week. Ben jij er klaar voor?

Reykjavik: de hoofdstad van IJsland (dag 1)

Vanaf Schiphol vlieg je naar het vliegveld in Keflavik waar je je auto huurt en in 40 minuten in Reykjavik bent. Trek minimaal één dag uit om deze bijzondere hoofdstad te ontdekken. Zo kun je heerlijk winkelen in het rustige stadshart Langavegur, waar leuke winkels en sfeervolle restaurants te vinden zijn. Ook mag een bezoek aan de Hallgrimskirkja kerk niet ontbreken. Doordat deze kerk van alle kanten van de stad te zien is, wordt het ook wel hét symbool van de Reykjavik genoemd. En natuurlijk mag je het Hofoi huis niet overslaan. In de avond kun je trouwens in de buurt van Reykjavik het Noorderlicht bekijken: iets dat je natuurlijk niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan IJsland.

reykjavik
reykjavik

Golden Circle: Pingvellir, Geysir en Gullfoss (dag 2 + 3)

Vanuit Reykjavik vertrek je in oostelijke richting naar het National Park Þingvellir. Dit park, dat op een uur rijden van Reykjavik ligt, is vanwege zijn historische plekken opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier vind je diverse watervallen, bijzondere meren en fraaie rotsformaties. Ook ligt hier de Silfra Kloof: de enige plek waar je kunt snorkelen tussen twee continenten (het Amerikaanse en Europese).

golden circle
golden circle

Na deze stop is het tijd om je weg te vervolgen naar het geisergebied Geysir. De Geysir kan tot maar liefst 80 meter hoog hete stoom in de lucht spuiten. De enige actieve Geysir is de Strokkur. In dit gebied kun je verder rondwandelen en de borrelende modderpoelen en warmtebronnen van dichtbij bekijken. Hierna is het tijd om de beroemdste waterval van IJsland te bezoeken: Gullfoss. Deze waterval stort 32 meter water naar beneden. Dit zorgt vaak voor grote hoeveelheden opstuivend water waaruit regenbogen ontstaan.

Trek voor deze Golden Circle één tot twee dagen voor uit. Hierdoor kun je optimaal genieten van al het mooist dat dit gebied te bieden heeft.

Skaftafell National Park: ice it is! (dag 4)

Vanuit Gulfoss vervolg je in oostelijke richting jouw route, wat je uiteindelijk binnen drie uur bij het Skaftafell National Park brengt. Ook hier kun je weer een adembenemende waterval bekijken: de Svartifoss waterval. Met een wandeling van twee kilometer word je naar deze waterval geleid. De klim is erg pittig, maar het uitzicht is echt fenomenaal. Onderweg kom je andere imposante watervallen, prachtige uitzichten en gletsjers tegen. Voor de gevorderden is er ook een wandeling van 3,7 of 20 kilometer. De één leidt je naar de gletsjertong Skaftafellsjökull en de andere naar Morsárdalur.

skaftafell
skaftafell

Na de wandeling kun je kiezen om naar het grootste gletsjermeer van IJsland te gaan: Jökulsárlón. In dit gebied vind je grote ijsbergen om te bewonderen. Van april tot november kun je dit zelfs met een boot bewonderen. Een geweldige ervaring die je niet snel gaat vergeten.

Zwart strand & watervallen (dag 5)

Vanuit het Skaftafell National Park ga je langs de kust terug, wat je uiteindelijk bij het zwarte strand Dyrholaey brengt. Dit zwarte strand, dat op het meest zuidelijke punt van IJsland ligt, is – zoals de naam al zegt – zwart. Dit komt door de veelvuldige vulkanische activiteit op IJsland. Qua toerisme is het hier niet druk, waardoor je ultiem kunt genieten van de ruige kust. Vergeet trouwens niet te kijken of er eventueel excursies zijn. Deze worden hier namelijk geregeld georganiseerd.

dyrholaey
dyrholaey

Pak dan weer je auto en rijd in zuidwestelijke richting naar nog meer watervallen: Hjálparfoss, Seljalandsfoss en Skógafoss. Ieder uniek op hun manier. Zo is de Hjálparfoss omringd met paarse bloemenvelden. Seljalandsfoss is een 65 meter hoge waterval waarbij je via een pad achter de waterval kunt lopen. En bij Skógafoss vind je unieke wandelroutes en geweldige uitzichten.

Pure ontspanning bij de Blue Lagoon (dag 6)

De laatste dag is natuurlijk ideaal om te ontspannen. Hiervoor kun je een bezoek brengen aan Blue Lagoon, dat zich op een uur rijden van Reykjavik bevindt. Het is een natuurlijk geothermisch bad met een aangelegen wellnesscentrum. Het schijnt dat het water van de Lagoon een zuiverende en geneeskrachtige werking heeft. Het water zelf heeft een temperatuur van 37 tot 40 graden en ververst zichzelf iedere 40 uur. Door de aangename temperatuur van het water kom je helemaal tot rust en wordt het een onvergetelijke beleving.

blue lagoon iceland
blue lagoon iceland

Sluit weer af in Reykjavik (dag 7)

Geniet de resterende uurtjes van je zevende dag nog even in hoofdstad Reykjavik, alvorens je weer terugvliegt naar het warme Nederland. 

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9