Home
Blog
Bestemmingen
Zelf rondreizen met een auto in IJsland: tips & route

Zelf rondreizen met een auto in IJsland: tips & route

3 minuten leestijd
Zelf rondreizen met een auto in IJsland: tips & route

IJsland is de perfecte bestemming om met de auto te verkennen. Er loopt een weg over het hele eiland heen en onderweg is overal wat te zien.

 

De indrukwekkende natuur van IJsland zorgt ervoor dat je elke tien minuten wil uitstappen om foto’s te maken. De perfecte route kiezen kan dus best lastig zijn want je wil natuurlijk geen enkele highlight missen. Met deze tips en route komt dat helemaal goed.

Beste reistijd

Je kan het hele jaar naar IJsland toe maar er is wel een groot verschil tussen de seizoenen. In de zomer zijn alle wegen goed begaanbaar, zijn de dagen lang, is het warmer maar ook veel drukker en duurder. In de winter is er kans om het Noorderlicht te zien en kom je prachtige sneeuwlandschappen tegen, maar dit betekent ook dat niet alle wegen open zijn en je een goede auto nodig hebt. Hou hier dus rekening mee bij het boeken van je rondreis door IJsland.

Auto huren

Met eigen vervoer naar IJsland is natuurlijk geen optie dus je zal ter plekke een auto moeten huren. Dit kan gemakkelijk van tevoren online regelen en je auto kun je dan meteen ophalen op het vliegveld. Er zijn verschillende verhuurbedrijven dus het is altijd slim om even te vergelijken en te kijken waar je de beste deal kan vinden. Kijk ook of het mogelijk is om de auto op het vliegveld op te halen; dat scheelt je weer een duur busritje naar het centrum. Ga je in de winter of wil je het ruige binnenland in? Dan is het verstandig om een 4-wheel drive auto te huren. Blijf je op de normale wegen en ga je in de zomer, dan is een gewone huurauto prima.

Route kiezen

In IJsland is zoveel moois te zien dat het lastig kan zijn om de perfecte route te kiezen. Hoeveel je kan zien hangt vooral af van hoeveel tijd je hebt. Afstanden zijn vaak niet heel groot maar omdat er zoveel te zien is onderweg, zul je vaak stoppen en uitstappen. Ga je voor een (lang) weekend? Dan kun je een bezoek aan Reykjavik goed combineren met een een kleine roadtrip over de Golden Circle. Als je echt het hele eiland rond wil rijden, dan heb je zeker twee weken nodig. Veel reizigers gaan een week naar IJsland en maken een roadtrip door het zuiden van IJsland. Dat is waar de meeste bezienswaardigheden liggen en het is perfect te combineren met de Golden Circle en Reykjavik.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Golden Circle

De Golden Circle is een populaire route in IJsland. Het duurt zo’n drie uur om dit rondje te rijden maar onderweg zijn er meerdere mooie stops dus je zal hier zeker een dag nodig hebben. Het is dus een ideale dagtrip vanuit Reykjavik, of een mooie begin van je roadtrip door IJsland. Onderweg kom je o.a. langs de indrukwekkende Gullfoss waterval en het Thingvellir National Park. Daarnaast vind je op de Golden Circle ook het bekendste geisergebied van IJsland: Geysir. Deze is helaas niet meer actief maar het verderop gelegen Strokkur nog wel. Hier wordt kokend water de lucht in geblazen, een must-see in IJsland!

Roadtrip zuiden van IJsland

Als je een week naar IJsland gaat is een rondreis door het zuiden van IJsland perfect. Je hoeft dan niet elke dag lange afstanden af te leggen en zal wel elke dag weer nieuwe natuur ontdekken. Watervallen, stranden, bergen, hotsprings, gletsjermeren...je komt het allemaal tegen. Na een dag of twee in Reykjavik begin je je roadtrip langs de Golden Circle, en vanuit daar langs de zuidkust. Breng een bezoekje aan de watervallen van Seljalandsfoss en Skógafoss. De eerste is vooral bijzonder omdat je onder de waterval door kan lopen, waar je het water vlak voor je naar beneden ziet storten. De volgende stop is het uitzichtpunt bij het Kirkjufjara strand. Hier kijk je uit over de zwarte stranden en grote rotsen en als je geluk hebt kun je hier ook de bijzondere papegaaiduikers (puffins) spotten! Het naastgelegen dorpje Vik is een ideale plek om te overnachten. Je kan je route vervolgen naar de Fjaðrárgljúfur canyon. Rond deze enorme kloof loopt een wandelpad waarvan je een mooi uitzicht hebt over de canyon en het riviertje dat erin loopt. Reis verder naar Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland. Het meer is omgeven door besneeuwde bergen en in het meer drijven ijsschotsen. Het strand dat erbij ligt heet Diamond Beach, omdat de stukken ijs hier als kristallen in de zon schitteren. Een heel bijzonder gezicht dus!

Als je nog een stuk verder rijdt richting Hofn, kun je vanaf daar het strand van Stokksnes bezoeken. Dit is het verste punt op de roadtrip in het zuiden maar het is het zeker waard om voor door te rijden. Dit zwarte strand is omgeven door enorme rotspartijen en je kan hier vaak zeehonden spotten.

Onderweg terug naar Reykjavik kun je alles bezoeken wat je op de heenweg nog niet had gedaan. Want behalve al deze bijzondere plekken, is er nog veel meer de moeite waard om te bezoeken!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Rondje IJsland

Als je meer tijd hebt kun je een heel rondje maken over het eiland. Rondom het eiland loopt een de Ringweg Nr. 1. Aangezien de meeste bezienswaardigheden dichtbij deze weg liggen, kun je zo makkelijk het eiland rond. Hoogtepunten in het noorden zijn o.a. de hike naar de rand van de krater van Hverfjall. Wil je relaxen in een geothermisch bad maar niet naar de toeristische Blue Lagoon? Ga dan naar Myvatn. Net zo mooi (of misschien nog wel mooier) en een stuk rustiger.

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9