Home
Blog
Algemeen
6 Redenen waarom de natuur in IJsland magisch mooi is

6 Redenen waarom de natuur in IJsland magisch mooi is

op 9 december 2022
7 minuten leestijd
De schitterende Seljalandsfoss waterval
De schitterende Seljalandsfoss waterval

De natuur van IJsland, wij houden er van! Eigenlijk zijn er veel te veel redenen waarom IJsland zo mooi is! Maar we gaan toch een poging doen om de 6 mooiste natuurplekken eruit te halen. IJsland is een land van uitersten, avonturen en weergaloos mooie natuur. Let’s go!

1. Het landschap is prachtig

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vrijwel alle reizigers komen naar IJsland om het prachtige landschap te aanschouwen. IJsland is woest en een land van veel uitersten. Zo ontdek je metershoge watervallen als Gullfoss, Dettifoss en Seljalandsfoss. Maar ook warmwaterbronnen zoals de bekende Geysir met de blubberende modderpoelen. De erupties van deze geiser zijn soms wel 70 meter hoog! De Strokkur schiet ‘maar’ 15 tot 20 meter water in de lucht, maar het gebeurd iedere 8 tot 10 minuten. De Geysir slaapt nu voornamelijk.

Je ontdekt al deze wereldse wonderen in een gebied dat bekend staat als ‘The Golden Circle’. Hier ontdek je namelijk de beroemdste bezienswaardigheden van IJsland en het bestaat uit drie schitterende locaties: het Nationaal park Þingvellir, het geothermisch gebied Geysir en de Gullfoss-waterval. Het is een favoriete dagtour vanuit de hoofdstad Reykjavik en een must see tijdens je rondreis in IJsland. Bovendien ligt The Golden Circle precies op de grens van Noord-Amerika en Eurazië. Op diverse plekken kun je de tektonische platen bewonderen en je kunt zelfs tussen de continenten snorkelen! 

IJsland heeft ook een aantal gletsjers en hier ontdek je weer een heel ander landschap. Zo is de Vatnajokull de grootste gletsjer van Europa en met een gids kun je deze unieke omgeving gaan verkennen! Tijdens een gletsjertocht kun je de ijskappen beklimmen en ijsgrotten bezoeken. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit meer! De Langjökull is de tweede gletsjer van IJsland en bijna 10 keer kleiner dan Vatnajokull. Je kunt je vast wel voorstellen hoe enorm deze gebieden zijn.

2. De dieren zijn uniek

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In dit mooie landschap leven ook veel unieke dieren waarvan de meeste langs de kust leven. Met name vogels strijken graag op IJsland neer en het is voor hun natuurlijk makkelijker om het land te bereiken. Inmiddels zijn er ruim 330 vogelsoorten geregisseerd, dus neem je verrekijker maar mee! Zeekoeten, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels, jan-van-genten en de papegaaiduiker komen het meest voor en deze leven allemaal langs de kust. In de binnenlanden kan het voorkomen dat je de IJslandse brilduiker, harlekijeend, eidereend en de wilde zwaan tegenkomt.

Langs de kust is er ook een reële kans dat je walvissen gaat spotten. Sterker nog, er leven wel 23 verschillende soorten walvisachtigen langs de kust van IJsland! De dwergvinvis, de bultrug, de potvis, de bruinvis en de blauwe vinvis komen het meest voor. Om de walvissen te zien reis je het beste naar het dorp Húsavík.

Er leven zelfs orka’s en de witsnuitdolfijnen! De dieren zwemmen hier het hele jaar door, maar de grootste kans om ze te zien is tussen mei en september. Bij Grundarfjördur heb je de grootste kans orka’s te spotten. Dit ligt op het schiereiland Snaefellsnes en ze komen hier meestal tussen januari en maart.

Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos, en deze dieren kun je soms spotten bij het Hornstrandir Nature Reserve. En eigenlijk zijn alle andere dieren al dan of niet per ongeluk geïmporteerd naar IJsland. Zo kwamen de nertsen voor hun bont en het rendier voor het vlees. Tegenwoordig is er een jachtverbod en kun je de dieren in het wild tegenkomen. En dan is er nog het IJslandse paard, ofwel de IJslander. Dit paardenras wordt al 1.000 jaar raszuiver gefokt en vroeger werden de paarden gebruikt voor  het vervoer van goederen en mensen. De kans is groot dat je ze onderweg tegenkomt.

3. Excursies om nooit te vergeten

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Om al dit moois te bewonderen kun je zelf een auto huren om IJsland te verkennen. Afhankelijk van het seizoen kan het huren van een 4X4 een aanrader zijn. Met name tijdens een langer verblijf en een grotere rondreis, is een auto onmisbaar. Er zijn echter ook veel excursies te boeken op IJsland. Zo kun je een dag tour ondernemen, maar ook een volledig verzorgde vakantie. Zo zijn er vanuit de hoofdstad Reykjavik al heel veel unieke tours te boeken en is het huren van een auto overbodig.

De populairste dagtour vanuit de stad is de route Golden Circle. Je stopt onderweg bij Thingvellir, de Geysir, Gullfoss waterval en de vulkanische krater Kerid. Je sluit de dag ontspannen af bij de Blue Lagoon. Een andere unieke ervaring is een rit op een sneeuwscooter. Zo gaan er excursies naar de Langjökull-gletsjer, Sólheimajökull-gletsjer en Skaftafellsjökull-gletsjer. Je wordt helemaal warm ingepakt en daarna maak je een bijzondere rit over de gletsjer. Daarnaast zijn er gletsjerwandelingen mogelijk. Ook hier ga je met een gids op pad en leer je ontzettend veel over de natuur van IJsland.

Vanuit Reykjavik kun je ook genieten van de bijzondere fauna. Zo varen er regelmatig walvisexcursies vanuit de haven. Het is dé manier om de IJslandse dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen en het professionele team aan boord weet precies waar de meeste walvissen, orka’s en dwergvinvissen zitten. Je kunt ook onder water de IJslandse natuur bewonderen. Bij Silfra kun je namelijk tussen de twee continenten snorkelen en duiken. Je ontvangt de nodige snorkeluitrusting inclusief een thermisch wetsuit en een professionele gids neemt je mee naar deze onvergetelijke plek.

4. Ieder seizoen anders

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eigenlijk heeft IJsland maar twee seizoen: winter en zomer. De winter begint eind oktober en eindigt 26 weken in april. Tijdens de kortste dagen in december is het zelfs maar 4 uur lang licht! Dat maakt een vakantie in IJsland in de winter niet minder gaaf, want dit is de perfecte tijd om het noorderlicht te aanschouwen. Door de lange nachten en weinig steden is het hier echt pikkedonker. Je moet wel een beetje geluk hebben want de natuur blijft onvoorspelbaar. Het noorderlichtseizoen loopt over het algemeen van september tot half april.

Vanaf half april zijn de dagen alweer stukken langer en staat langzaam alles in bloei. De vogels fluiten weer en de wegsmeltende sneeuw maakt plaats voor kleurrijke bloemenweiden. Het landschap heeft schitterende kleuren en het is een paradijs voor fotografen. In de zomermaanden zijn alle bezienswaardigheden bereikbaar en zijn de temperaturen het aangenaamst. De weersomstandigheden slaan echter nog steeds snel om en goede kleding blijft belangrijk. De beste tip is om je altijd te kleden in laagjes zodat je je makkelijk kunt aanpassen bij de weersomstandigheden.

In de maanden juni, juli en augustus staat alles volop in bloei en tijdens deze warmere maanden komen ook de meeste toeristen naar IJsland. Tijdens de langste dagen van het jaar, in juni, gaat de zon niet eens onder en is het 24 uur per dag licht! Dan maar weer even slapen bij thuiskomst, want je raakt gewoon niet uitgekeken in het mooie landschap. Het is heel bijzonder om de midzomernacht eens mee te maken en de magie van de middernachtzon wordt in IJsland ook gevierd!

Lees ook: De beste reistijd voor een reis naar IJsland

5. Er is tijd voor ontspanning

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

IJsland is niet alleen een land van sportieve activiteiten, maar er is ook zeker tijd en ruimte voor de nodige ontspanning. De beste manier is natuurlijk om te genieten van de thermale baden. De Blue Lagoon is de bekendste en het staat bekend als een luxueuze, geothermisch verwarmde spa. Daarnaast ligt de Blue Lagoon in de buurt van het vliegveld van IJsland en het is makkelijk om hier te komen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan en er zijn alternatieven beschikbaar!

Door heel het land zijn namelijk warmwaterbronnen te vinden. Zo is de Secret Lagoon in Fluðir veel ouder en een stuk goedkoper. Het is zelfs het oudste warmwaterbad van het land! Het water is altijd rond de 38-40 Celsius en het schijnt dat het goed is voor je huid. Krauma ligt op een uurtje rijden van Reykjavik en hier geniet je van een volledige spa-experience. Er zijn 5 warme baden en 1 koude. En daarnaast zijn er relaxruimtes, stoombaden en infraroodkamers. In Reykjavík is sinds 2021 ook nog een nieuw complex geopend. De Sky Lagoon is vanuit de stad makkelijk te bereiken en je hebt een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan, of zelfs het Noorderlicht!

6. Reykjavik

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland, en hoewel het stedelijk gebied is, voelt dat niet zo aan. Het inwonertal is zo klein dat het dorps aanvoelt. En Reykjavik is ook nog eens omringd door natuur. Reykjavik betekent ‘rokerige baai’ en het is de noordelijkste hoofdstad van de wereld! En alhoewel de meeste reizigers natuurlijk naar IJsland komen voor de adembenemend mooie natuur, mag een bezoekje aan de mooie bezienswaardigheden in Reykjavik niet ontbreken.

Zo valt bij aankomst meteen de kerk Hallgrímskirkja op. Het 74,5 meter hoge expressionistische bouwwerk is bijna vanuit elke hoek in Reykjavik te zien en je kunt de toren beklimmen! Van boven heb je een geweldig uitzicht over de stad. Het centrum is makkelijk te voet te verkennen en de kleurrijke huizen zijn een plezier om naar te kijken. Mocht je nog waterdichte en warme kleding nodig hebben, dan zijn er veel speciaalzaken in het centrum te vinden.

Ook aan musea is geen tekort en als je meer over de zeevaart en het leven aan het water wilt ontdekken, dan kun je beginnen bij het Reykjavík Maritime Museum. Het is gevestigd in een voormalige visfabriek en je kunt hier een aantal historische schepen bewonderen. Het Aurora is een natuurwetenschappelijk museum waar je van alles leert over het noorderlicht. En bij Whales of Iceland leer je alles over walvissen en kun je levensgrote modellen bewonderen. Kunstliefhebbers gaan ook genieten in Reykjavik: Zo kun je het beeldhouwkunstmusea Einar Jónsson Museum bezoeken, de Reykjavík Art Gallery of de National Gallery of Iceland. En op straat geniet je net zo goed van kunst want straatkunst is op iedere hoek van Reykjavik te vinden.

Zo, als jij nu geen zin in een rondreis naar IJsland hebt dan weten wij het ook niet meer. Mocht je nog twijfelen: bekijk dan even déze video van IJsland, waairn al het natuurschoon ook fantastisch in beeld is gebracht.

Top reizen naar IJsland

360 graden IJsland fly & drive

360 graden IJsland fly & drive

15 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
IJsland altijd al willen bewonderen? Met deze bijzondere rondreis brengen we je op alle mooie plekken van IJsland. Altijd al walvissen willen spotten? Of willen baden in een natuurbad? Dat kan! Naast de vele activiteiten biedt IJsland ook natuur waar je nooit op uitgekeken raakt. Zo zie je tijdens deze rondreis de lavavelden, uitgestrekte vlaktes, vulkanen én geisers. De 15-daagse IJsland rondreis in het kortDe start begint in Rotterdam. Hier stap je op Rotterdam The Hague Airport in het vliegtuig die je direct naar het noorden van IJsland brengt. Je komt in de ochtend aan in Akureyri en je hebt dus nog de hele dag de tijd om IJsland te ontdekken. Je rijdt direct naar het oosten van IJsland naar Hótel Hallormsstaður, waar je twee nachten verblijft. In deze omgeving kun je rendieren spotten en mooie wandelingen maken. Na 2 dagen vertrek je in zuidelijke richting en verblijf je in een hotel in of nabij Höfn, om de hoek van Vatnajökull, ’s werelds grootste gletsjer buiten het arctisch gebied. Daarnaast ligt het Jökulsárlón ijsmeer op rijafstand. Onderweg richting het westen verblijf je eerst een nachtje bij Kirkjubæjarklaustur voordat je twee nachten in Hotel Vos verblijft. Hier geniet je van het IJslandse platteland en familiare gastvrijheid. Dan is het tijd om het westen van IJsland en het schiereiland Snæfellsnes te gaan ontdekken. Je verblijft 2 nachten in Hotel Varmaland. Hierna rijd je weer richting het noorden van IJsland, naar Sigló Hótel. Het hotel is gelegen in een authentiek vissersdorpje. Vanuit het Laxá Hotel, waar je 3 nachten verblijft, kun je perfect de regio rondom het Mývatn meer verkennen. Alle tijd voor ontspanning en leuke excursies; breng bijvoorbeeld een bezoek aan Mývatn Nature Baths en maak hier een tocht in de omgeving per UTV. De laatste overnachting is in of nabij Akureyri. Onderweg kun je nog een stop maken voor een boottocht op zoek naar walvissen! Na dit 15-daagse IJslandse avontuur vlieg je vanuit Akureyri terug naar Rotterdam.
Húsavík, Akureyri, Hótel Hallormsstaður, Höfn, Vatnajökull, Jökulsárlón, Kirkjubæjarklaustur, Hotel Vos, Snæfellsnes, Hotel Varmaland, Sigló Hótel, Mývatn, Mývatn Nature Baths

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9