Home
Blog
Bestemmingen
Roadtrip in IJsland: One ring to rule them all

Roadtrip in IJsland: One ring to rule them all

op 26 maart 2015
1 minuut leestijd
Roadtrip in IJsland: One ring to rule them all

IJsland – het land van bijzondere rotsformaties en prachtige watervallen; allen verbonden via één rondweg: route 1. Route 1 heeft een totale lengte van 1332 kilometer en brengt je in een aantal dagen rond het hele eiland.

Hoewel IJsland het minst ontwikkelde wegennet van Europa kent, is route 1 goed begaanbaar en leidt zij toeristen eenvoudig naar de belangrijkste bezienswaardigheden van het land.

Bezienswaardigheden route 1

Route 1 begint en eindigt in de hoofdstad Reykjavik. Vanuit deze aan de westkust gelegen stad kan de ringweg in beide richtingen worden aangevat, maar starten tegen de klok in schept sneller een beeld van wat IJsland nu eigenlijk zo bijzonder maakt. Wanneer je eenmaal het stadje Selfoss hebt bereikt, is het een aanrader om een korte omweg naar het binnenland te maken. Je komt dan namelijk uit bij de Gullfoss waterval en de stomende geothermische velden bij Geysir. Terug op de ringweg rijd je automatisch in de richting van de zuidkust. Daar vind je Dyrhólaey, een zwart zandstrand overschaduwd door vulkanische kliffen en tevens bekend vanwege de grote populatie papegaaiduikers. Buiten dit vulkanische landschap staat de zuidkust bekend om zijn prachtige baai gevuld met ijsbergen die zijn afgebroken van de Vatna gletsjer. Rijd je door naar de oostkust, dan moet je zeker een stop maken bij een van de vele prachtige fjorden. In het noorden lonen onder andere een bezoekje aan het kraterveld van Askja, de Dettifoss waterval en het lavaveld bij Leirhnúkur. Wanneer je uiteindelijk de westkust bereikt, sluit je je roadtrip in stijl af in de Haukadalur, een vallei die bekend staat vanwege zijn frisse en groene landschap.

Auto huren

In Nederland komt het veelvuldig voor dat vakantiegangers een auto kopen om hem na afloop van de reis weer te verkopen. Bij een rondreis in IJsland gaat dat natuurlijk wat lastiger. Hoewel het zeker mogelijk is om de eigen auto via een veerboot naar het eiland te brengen, is het een eenvoudigere en goedkopere optie om een auto te huren. IJsland kent veel lokale verhuurbedrijven, waardoor het vooraf vergelijken van verschillende aanbieders geen overbodige luxe is. Reis je met een klein budget? Neem dan eens een kijkje bij verhuurder SADcars. Dit verhuurbedrijf biedt auto’s aan die al wat ouder, maar daardoor wel een stuk goedkoper, zijn.

De vraag welke auto geschikt is voor je roadtrip, hangt volledig af van je eigen behoeftes. Kies je de goedkoopste auto, dan moet je er niet vanuit gaan dat je probleemloos door alle offroad gebieden kunt rijden. Ben je echter van plan om enkel op route 1 te blijven? Dan volstaat zo’n goedkope auto prima. Mensen die wat langer op IJsland verblijven en ook wel eens van de gebaande paden af willen gaan, doen er goed aan een wat grotere auto te huren. Met een kleine 4x4 kom je bijvoorbeeld al behoorlijk ver.

Na het lezen van deze post nog niet overtuigd van IJsland? Laat je dan betoveren door deze fotoserie.

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9