Home
Blog
Algemeen
10x Redenen waarom een Finland reis per direct op je bucketlist kan

10x Redenen waarom een Finland reis per direct op je bucketlist kan

op 7 maart 2024
6 minuten leestijd
Reizen in Finland is magisch
Reizen in Finland is magisch

Zoek je een avontuurlijke bestemming vol natuurpracht, gave activiteiten, leuke steden én vriendelijke mensen? Finland is jouw plek! Wij geven je 10 redenen waarom een een Finland reis héél bijzonder is!

Finland is de perfecte bestemming voor de actieve reiziger. Je geniet er volop van bruisende steden, enorme meren en heel veel natuur! En het maakt niet uit welk seizoen je komt, want er is altijd veel te zien. Vanaf Amsterdam zijn er dagelijks vluchten naar Helsinki. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld luchthavens te vinden in Oulo, Turku en Rovaniemi.

Huur ter plaatse een auto om van de natuur te genieten. Tijdens je rondreis kom je op de mooiste plekjes! Daarnaast zijn de steden onderling goed met elkaar verbonden en met de trein en bus kom je een heel eind. Geniet van een rondreis in de zomer, of de aurora borealis op een koude winternacht. Het wordt vast en zeker een fenomenale vakantie!

De hoofdstad Helsinki

Helsinki by night
Helsinki by night

We beginnen deze top-10 lijst met de hoofdstad Helsinki, dat in het zuiden van Finland ligt. Er gaan dagelijks vluchten vanuit Amsterdam en na 2,5 uur vliegen sta je al in het hart van de stad. Het centrum staat vol mooie gebouwen zoals de Oespenski-kathedraal en de markthal Kauppahalli. En vergeet niet een kijkje te nemen bij het Senaatsplein en de enorme bouwwerken.

Museumliefhebbers hebben veel keus. Wat dacht je van het Art Museum Ateneum, het Designmuseum van Helsinki, het kunstmuseum Kiasma of het Fins fotografiemuseum? Ook leuk is een uitstapje te maken naar Suomenlinna. Je bereikt de eilandengroep met de veerboot dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier is een openluchtmuseum en een fort te bezoeken, en in de zomermaanden is een voorstelling in het theater een aanrader.

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht bij het Inarimeer
Het Noorderlicht bij het Inarimeer

Een tweede reden waarom veel mensen naar Finland reizen is om het Noorderlicht te zien. Vanaf september laat de aurora borealis zich regelmatig zien, en hoe noordelijker je zit, hoe groter de kans. Goede uitgangspunten zijn bijvoorbeeld Nellim, Saariselkä en Inari. Het is vroeg donker en de lucht is vaak kraakhelder! Tussen de onbewoonde bossen heb je tot ongeveer maart een grote kans van slagen.

Overdag is er ook genoeg te doen in de sneeuw, want je kunt dik ingepakt prima op pad gaan. Maak een rit met de hondenslee, bezoek de rendieren of ga een middagje ijsvissen! De sneeuwscooter staat al voor je klaar, en je krijgt een extra pak kleding aan. Ook leuk: bezoek het gave sneeuwkasteel in Kemi wat alleen in de winter open is! Er zit zelfs een spa in het ijshotel!

De Kerstman 

Santa Claus Village
Santa Claus Village

De bekendste inwoner van Finland is ongetwijfeld de Kerstman. En mocht je je afvragen waar hij het hele jaar verblijft, dan kun je hem bezoeken in Santa Claus Village. Het dorp ligt vlak bij Rovaniemi en je kunt hier het hele jaar langskomen. Santa wordt natuurlijk bijgestaan door het rendier Rudolph en alle vriendjes. Je kunt hier zelfs overnachten en het is hier natuurlijk ontzettend sfeervol met alle lichtjes!

Santa Claus Village is een soort pretpark waar je rustig een hele dag zoet bent. Er worden shows gegeven en het is hier één en al magie! Neem een kijkje in het kantoor van de Kerstman of neem een kijkje in zijn huis. Bij het postkantoor kun je zien hoeveel post hij wel niet ontvangt! De poolcirkel loopt zelfs door het dorp, en als je de poolcirkel binnen stapt krijg je een certificaat. 

Het Saimaa-gebied

Natuur in het Saimaa gebied
Natuur in het Saimaa gebied

Natuurliefhebbers kunnen met name in de zomermaanden genieten van het Saimaa-gebied. Het is gelegen in het zuidoosten van het land en staat bekend om de vele meren. Het grootste meer is het Saimaameer en het is een waanzinnige plek om te kanoën. In de winter kun je hier prima je schaatsen onder binden. De omgeving is vrij vlak en perfect voor lange wandel- en fietstochten. 

In Saimaa zijn daarnaast talloze leuke dorpjes te vinden. Ga bijvoorbeeld naar het schilderachtige Mikkeli of bezoek Joensuu en Lappeenranta. Blijf je liever in de natuur? De nationale parken Linnansaari en Kolovesi zijn absoluut de moeite waard. Het Repovesi ligt ook om de hoek en met name in het najaar is het hier prachtig met alle herfstbladeren.

Het oude Turku

Kasteel in Turku
Kasteel in Turku

Ooit was Turku de hoofdstad van Finland, en het is nu nog de hoofdstad van de regio Varsinais-Suomi. De stad ligt niet ver van Helsinki en door de eeuwenoude geschiedenis is er veel te zien! Ga bijvoorbeeld naar het kasteel van Turku uit de 13e eeuw, of neem een kijkje bij de mooie kathedraal. Bovendien kun je heerlijk eten in Turku en een bezoek aan de vismarkt is een must.

De stad heeft trouwens veel musea zoals het scheepvaartmuseum. Turku ligt aan de monding van de rivier de Aura, en de scheepvaart is altijd belangrijk geweest. Ook het Sibeliusmuseum en het handwerkmuseum zijn een bezoek waard. Voor de kust liggen nog talloze eilanden die deel uitmaken van de Turku archipel. Een fantastische plek om te varen, en je kunt zelfs het nationaal park Skärgårdshavets gaan ontdekken.

De saunahoofdstad ter wereld

Finse sauna
Finse sauna

Wat is een bezoek aan Finland zonder een bezoek aan de sauna? Dit kan natuurlijk overal, maar Tampere staat toch wel bekend als de saunahoofdstad van het land, en zelfs ter wereld! Er is een waanzinnig aanbod aan openbare sauna’s, perfect voor een ontspannen vakantie. Maar er is ook veel te doen in Tampere, en het is zelfs de dichtstbevolkte stad van Finland.

Met name op cultureel vlak is er veel te zien en doen. Ooit was Tempere belangrijk voor de textielindustrie en de industriële gebouwen zijn schitterend om te zien. De pakhuizen van rode bakstenen zijn inmiddels omgetoverd tot creatieve hotspots en kunstmusea. Er is een bruisend studentenleven met onwijs veel theaters en concertzalen. Wellicht kun je hier een leuk evenement bijwonen tijdens je reis! 

Nationaal Park Lemmenjoki 

Hiken in de natuur
Hiken in de natuur

Het grootste nationaal park van Finland is Lemmenjoki. Het ligt in het noorden van het land in de buurt van de Noorse grens. De 80 kilometer lange Lemmenjoki rivier slingert een weg door het natuurpark en je bent omringd door eeuwenoude bomen. Er zijn nog diverse goudmijnen open en met een schop en goudpan in de hand kun je je geluk beproeven. 

De meeste mensen komen hier echter om te fietsen en wandelen en er liggen talloze routes voor je klaar. Ontdek bijvoorbeeld de mooie Ravadasköngas waterval, of ontdek de schilderachtige meren. Je kunt ook met een boot het water op en je kunt hier bij uitstel prima vissen. In de wintermaanden is het heerlijk om hier sneeuwwandelingen met een gids te maken.

Skiën in Levi

Maak een huskyslede-tocht!
Maak een huskyslede-tocht!

Voor een wintersportvakantie zit je in Finland ook goed. Met name Levi is geliefd om te skiën en snowboarden. Het skigebied van Levi ligt op een hoogte van 531 meter, maar door het klimaat is het sneeuwzeker. Geniet hier volop van de skiresorts Ylläs en Levi waar je ongeveer 40 kilometer aan piste vindt. Het kan echter flink koud zijn, en -25 °C tot -30 °C zijn geen uitzonderingen! Daarnaast gaat de zon vroeg onder in de winter, en is een skivakantie in Levi allesbehalve traditioneel. 

Wat het wel uniek maakt, zijn de vele andere activiteiten in de buurt. Er zijn talloze winterexcursies in Lapland zoals hondensleeën waarbij je ook een kijkje neemt bij de huskyfarm. Of bind sneeuwschoenen onder en beklim de Katka heuvel. Hier heb je een waanzinnig uitzicht over de met sneeuw bedekte heuvels. Zit je liever? Ga dan met een sneeuwscooter op pad! Je krijgt extra dikke kleding aan en bezoekt bijvoorbeeld de rendieren.

Rauma

Kerkje in Rauma
Kerkje in Rauma

Net ten noorden van Turke ligt het stadje Rauma dat vroeger bekend stond om haar kant. Het werd al in 1442 gesticht en is daarmee één van de oudste steden in Finland. Dat zie je goed terug in het centrum want het barst hier van de historische huizen. Het havenstadje heeft voornamelijk een middeleeuws karakter en de 18e- en 19e-eeuwse houten huizen zijn enorm kleurrijk. 

Sinds 1991 staat het centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je kunt de geschiedenis van het kantklossen nog goed zien in het straatbeeld. Het centrum is net een openluchtmuseum en je bewondert er ruim 600 huisjes. Bezoek ook het nabijgelegen Sammallahdenmäki. Hier vind je een eeuwenoude begraafplaats met steenhopen uit de Bronstijd!

Nationaal Park Pallas-Yllästunturi

Nationaal park Pallas-Yllästunturi
Nationaal park Pallas-Yllästunturi

Het op twee na grootste nationaal park is het Pallas-Yllästunturi, en het is tevens één van de populairste. Hier geniet je van taigabossen, heuvels, meren en moerassen. Het meer van Äkässaivo is een aanrader, en het was heilig voor de Sámi. Naast het meer staat een Sámi-offerrots, de seida-rost. Vanaf dit punt kun je ook de mooie Saivonkierros Nature Trail gaan volgen.

Bij de bezoekerscentra leer je meer over het uitgestrekte gebied, en je kunt deze bij Muonio en Ylläs vinden. Hetta-Pallas is één van de bekendsten. De 55 kilometer lange route duurt voor de meeste wandelaars 3 dagen en loopt langs schitterende ravijnen. De Tavaskeronkierros Trail en Taivaskero Circle Trail zijn beide 9 kilometer lang, en mooi voor een dag in de natuur.

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in Finland, en of je nu een grote rondreis maakt, of meerdere keren terugkomt, er is altijd veel te zien. Andere aanraders zijn Oulu, het bergdorpje Kilpisjärvi en het nationaal park Nuuksio. Of ontdek Utsjoki, waar je de Sámi-cultuur volop kunt ervaren!

Top reizen naar Finland

Reisorganisaties met reizen naar Finland

Meer blogs over Finland

Beoordelingen van Finland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.3
Cultuur
7.3
Stranden
n.v.t.
Steden
8.2
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
9