Home
Blog
Bestemmingen
Myanmar volgens reisblogger Karlijn

Myanmar volgens reisblogger Karlijn

op 13 oktober 2014
4 minuten leestijd
Bagan Myanmar
Bagan Myanmar

In deze rubriek vertellen reisbloggers over hun ervaringen in een bepaalde bestemming. In deze tweede aflevering deelt Karlijn tips en reisverhalen uit Myanmar!

Karlijn (34) is naar eigen zeggen een "escape expert". En dat is niet gek, want ze heeft al enorm veel van de wereld gezien! Australië, Bolivia, Japan, Swaziland en Jordanië om maar een paar landen op te noemen. Daarnaast woonde Karlijn twee maanden in Shanghai en maakte ze in 2009 en 2010 een prachtige wereldreis. Veel reiservaring dus! Alle reisverhalen, tips en foto's deelt Karlijn op haar blog KarlijnTravels.com. Myanmar is één van haar favoriete bestemmingen en ze vertelt graag waarom.

Hoe kwam je er bij om naar Myanmar te gaan en wat heb je zoal gedaan?

In 2009/2010 maakten we een wereldreis van acht maanden en Myanmar was één van de landen die we per se wilden zien. We hadden het gevoel dat we er zo snel mogelijk naartoe moesten, omdat het land toen nog weinig werd bezocht en we alleen maar dolenthousiaste verhalen hoorden. Myanmar zou ongerept en uniek zijn, en de vriendelijkste inwoners ter wereld hebben. Dat wilden we zien!

We trokken drie weken uit voor Myanmar en in maart 2010 zetten we voet aan land in Yangon. We bezochten vervolgens de Golden Rock Pagoda, Bago, Inle Lake, Kalaw, Mandalay, Pindaya, Pyin Oo Lwin en Bagan. We huurden een auto met chauffeur om het land door te reizen. Dat klinkt decadent, maar onze auto was een gare bak zonder airco, waarvan maar twee ramen open konden. We moesten bovendien om de zoveel uur stoppen om de motor met water af te koelen. Maar het was fijn om zo flexibel te kunnen zijn en overal te kunnen stoppen waar we wilden.

Onze chauffeur, Oscar, was fantastisch. In het begin was hij rustig en bescheiden, maar hij ontpopte zich al snel tot een soort excentrieke oom die ons alle hoeken en gaten van zijn land wilde laten zien. Hij nam ons mee naar lokale eettentjes, we waren de enige Westerlingen op de nachtelijke bloemenveiling in Mandalay en hij had overal zijn eigen bijzondere adresjes. Geweldig!

In 2010 hoefden we onze overnachtingen niet vooruit te boeken, we keken bij aankomst in een plaats wel waar we gingen slapen. Dat waren meestal midrange hotels, of eenvoudige guesthouses. Inmiddels schijnen de hotels in het hoogseizoen heel snel vol te zitten.

Wat maakte reizen door Myanmar speciaal voor jou?

Dat waren zonder twijfel de mensen. Nergens ter wereld heb ik zulke vriendelijke en oprecht enthousiaste mensen ontmoet als in Myanmar. Overal werden we even hartelijk ontvangen, uitgenodigd om mee te eten en natuurlijk om samen op de foto te gaan. We hebben thee gedronken met jonge nonnen, Indiase hapjes gedeeld met een man in Yangon, dagelijks de voetbaluitslagen besproken met de fietsenmaker in Nyaungshwe en Engels geoefend met een monnik in Mandalay.

Wat vond je de meest indrukwekkende bezienswaardigheid?

De tempelvlakte van Bagan en het Inle Lake waren het meest indrukwekkend. Bagan bestaat uit duizenden tempels, die allemaal compleet anders zijn. Als je voor het eerst die vlakte overziet, valt je mond echt open van verbazing. Het Inle Lake is geweldig vanwege de veelzijdigheid: het leven op het water, tempels, levendige markten, traditionele ambachten die nog uitgeoefend worden. Het is een andere wereld waar je even deel van uitmaakt.

Wat is de leukste activiteit die je gedaan hebt?

Onze dagtocht op en rond het Inle Lake was geweldig. We hebben een bootje gehuurd aan de rivier bij Nyaungshwe, voor een privé-tocht. Zo kun je zelf bepalen wanneer je waar naartoe gaat en omzeil je de grotere groepen. Verder was onze dagtrip vanuit het Inle Lake naar Taunggyi en de Kakku Pagodes ook geweldig. In Taunggyi is er elke week een enorme markt, waar volkeren uit de hele omgeving komen handelen. Aansluitend kun je Kakku bezoeken, een tempelcomplex met duizenden prachtige stupa’s.

Wat was jouw mooiste reismoment in Myanmar?

Dit is een lastige, want dat zijn er meer! En ze hebben allemaal te maken met ontmoetingen met mensen. Ik denk dat ik toch voor onze middag bij de nonnetjes ga. We wandelden door het dorpje Nyaungshwe, waar ook verschillende kloosters zitten. Een paar nonnetjes van ongeveer negen of tien jaar waren buiten aan het werk en ze zwaaiden enthousiast naar ons. Wij zwaaiden terug en voor we het wisten trokken ze ons naar binnen. We kregen thee en werden omringd door een hele groep jonge nonnen die heel graag hun Engels met ons wilden oefenen. Van hen leerden we weer een paar lokale woorden. Binnen no time waren we dikke vriendinnen.

Hoe zijn de mensen in Myanmar?

Zoals ik hierboven al vertelde: ze zijn geweldig! Ik hoop dat dat zo blijft, nu het toerisme in Myanmar een grote vlucht neemt.

Zijn er dingen die je minder leuk vond?

Nee, eigenlijk niet. Nou ja, het eten is niet altijd even fantastisch, maar dat is dan ook alles.

Heb je een goede tip om te overnachten?

Speciale hotels hebben we niet gehad, behalve de Little Inn in Nyaungshwe aan het Inle Lake. Dit is een heel eenvoudig guesthouse, gelegen naast een tempel. De kamers stellen helemaal niets voor, maar de familie die het guesthouse runt is geweldig en je krijgt er gegarandeerd het lekkerste ontbijt van je hele reis!

Wat zou je onze lezers zeker aanraden als ze naar Myanmar gaan?

Maak contact met de mensen! Leer een paar lokale woorden (hallo, bedankt, hoe is het, mooi) en probeer met handen en voeten een gesprekje te voeren. De Myanmarezen zijn heel open en vriendelijk en zo wordt je reis nog specialer.

Bedankt voor je tips en reiservaringen Karlijn. Dit lijkt ons een prachtig land!

Geïnspireerd door de ervaringen van Karlijn in Myanmar? Op onze Myanmar pagina lees je alles over het maken van rondreizen in Myanmar.

En tot slot nog enkele mooie foto's van Karlijn!

Top reizen naar Myanmar

Reisorganisaties met reizen naar Myanmar

Meer blogs over Myanmar

Beoordelingen van Myanmar

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8