Home
Blog
Bestemmingen
Ontdek het andere Myanmar

Ontdek het andere Myanmar

op 27 januari 2015
2 minuten leestijd
Ontdek het andere Myanmar

Myanmar. Volgens ons één van de laatste pareltjes van het oude Azië, opent langzaam de grenzen. Reis langs onontdekte tempelruïnes, kleurige marktjes, uitgestrekte rijstvelden en boeddhisten.

Of peddel over het glinsterende water van het Inle Lake en kijk uit over de in mist gehulde toppen van de tempels in Bagan. Kook je eigen bord Shan-noedels op het platteland en doorkruis het land in een rammelende trein. Zo kom je snel in contact met de lokale bevolking en beleef je het land echt.

Rijstbus en Shan-noedels

Een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking is door gebruik te maken van het lokale vervoer. Neem bijvoorbeeld vanuit het plattelandsdorpje Hsipaw, dichtbij de Chinese grens, een lokale bus naar Kyaukme. Marktvrouwen nemen deze bus dagelijks om hun waren te vervoeren. Het is dan ook zoeken naar een plaatsje tussen de rijstzakken en bananen. In mijn geval plofte een monnik bij een tussenstop na een uur hobbelen haast op mijn schoot. Toen de bus weer optrok, haalde hij zijn scheermes en handspiegeltje tevoorschijn en begon eigenhandig zijn gezicht te scheren. Comfortabel is de rit niet, maar de ervaring was onvergetelijk. Reis vanuit Kyaukme met de trein door naar Phin Oo Lwin. Onderweg trekken de uitgestrekte rijstvelden aan je voorbij. Het overbruggen van de Gokteik-kloof maakte de rit een van de meest bijzondere die we ooit hadden meegemaakt.

Expeditie Mrauk U Myanmar

Tijdens je reis door Myanmar ga je vast ook naar de tempelvallei van Bagan. Ben je op zoek naar een minder toeristische plek? Verscholen in het afgelegen westen van Myanmar, ligt de verloren stad Mrauk U Myanmar, voorheen een van de belangrijkste handelssteden van Azië en niet voor niets de eerste Birmese bestemming op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dwalend tussen stoepa’s en boeddha’s kom je vrijwel niemand tegen. Het ligt verscholen tussen lokale dorpjes waar je het echte Birmese plattelandsleven ziet. Vee wandelt grazend tussen de tempels door en de groene rijstvelden worden omgeploegd met ossenkarren. Er is hier geen elektriciteit. ’s Avonds genoten we van de rozekleurende horizon. De dagelijkse sleur laat je heel ver achter je.

Peddel langs drijvende tuinen

Samen met Bagan is het Inle Lake voor veel reizigers hét hoogtepunt van hun Myanmar-reis. Je kunt aan de noordelijke rand van het meer in Nyaung Shwe overnachten, een levendig dorpje met een ontspannen reizigerssfeer. Sta de volgende morgen vroeg op en verken met een gids het meer. Zo zagen wij onderweg hoe oude vrouwtjes cheroots (Birmese sigaren) aan het draaien waren. Vaar langs drijvende tuinen waar groenten en fruit wordt verbouwd en zie hoe zijde wordt gemaakt van een lotusbloem. Lunch vervolgens bij een lokale familie thuis tussen de rijstvelden. De tempura (gefrituurde groenten) en shan-noedels zijn een waar feestmaal!

Reizen is jezelf verrijken en je eigen grenzen opheffen. Weg van het standaard en dagelijkse ritme en anders tegen de wereld aan leren kijken. Door ontmoetingen, andere culturen en gewoontes. Zo reizen de reisspecialisten van Myanmar online, onderdeel van Riksja Travel, het liefst. Zij zijn de uitdaging aangegaan tijdens hun Myanmar reis.

Durf jij op deze manier te reizen?

Top reizen met Riksja Travel

Meer blogs over Riksja Travel

Beoordelingen van Riksja Travel

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.7
Vervoer
8.8
Reisleiding
8.9
Prijs / Kwaliteit
8.6
Algemeen
9