Reizen naar Japan? Hell yeah! Maar deze twaalf dingen moet je er dan weer NIET doen.
Het land van de rijzende zon is een land waar je toch minimaal een keer in je leven heen moet. Van tradities en tempels tot neonverlichting en wolkenkrabbers: Japan heeft het allemaal! Al zijn de Japanners en hun gewoontes misschien nog wel de grootste bezienswaardigheid. Toon respect en doe deze twaalf dingen daarom niet.
Een belangrijke regel in Japan: binnen gaan de schoenen uit. In de meeste huizen en tempels staan slofjes klaar. Je kan dus makkelijk je schoenen uit doen en direct verwisselen voor Japans schoeisel. Klein maar fijn! Soms moet je ook weer andere slofjes aan als je naar de wc gaat…
Voordringen wordt in Japan niet gewaardeerd. Sluit netjes aan achter in de rij, dan maak je de Japanners niet boos. Voordeel voor jou: je weet zeker dat er eerlijk wordt gespeeld en je aan de beurt bent als jij aan de beurt bent. In restaurants wordt veel met wachtlijsten gewerkt, dus take a seat en wacht geduldig tot jouw tafel vrij is.
Japanners eten met stokjes. Hier zijn een aantal regels en gebruiken aan verbonden. Zo wordt het niet gewaardeerd als je eten aan de stok rijgt als een saté. Of als je je stokjes rechtop in een kom soep laat staan. Je kan je stokjes het beste even naast je kom neerleggen als je ze niet gebruikt of klaar bent met eten.
Over eten gesproken: sushi moet in een keer naar binnen worden geschoven. Bijt dus geen hapjes af van je vis, maar stop de hele hap in een keer in je mond. Dat levert misschien een volle mond op, maar dat is beter dan hapje voor hapje de sushi naar binnen werken.
Er zijn nog een paar dingen die je niet met sushi moet doen. Je wasabi in je sojasaus stoppen bijvoorbeeld. Wasabi hoor je bovenop de vis te smeren. Vervolgens doop je de sushi - met de viskant - in de sojasaus. En dan het liefst omgekeerd je mond in, dus met de vis op de tong. Dit levert de beste smaaksensatie op.
Japan is een groot land - vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk of Italië. Dus wil je een hoop zien - en dat wil je - dan is twee weken eigenlijk te kort. Liever ga je drie weken, zodat je ruim de tijd hebt om zowel grote steden als Tokyo en Kyoto te zien, als ook de Japanse natuur. Ontdek de Japanse Alpen of bezoek het afgelegen Hokkaido.
Van de Shinkansen heb je vast wel eens gehoord. Dit is de hogesnelheidstrein waar Japan om bekend staat. Met de Shinkansen ben je binnen mum van tijd in een andere stad. Een zeer efficiënte manier om Japan te ontdekken dus. Schaf sowieso een JR Pass aan, waarmee je voordeliger uit bent dan losse kaartjes als je rondreist door Japan.
Japan is geen goedkoop land, maar ook heus niet onbetaalbaar. Wel is belangrijk om voldoende geld mee te nemen als je een rondreis Japan gaat maken. Reken op 100 euro per dag, dan kan je genoeg leuke dingen doen en ook nog drie keer per dag uiteten. Uiteraard kan je het ook veel duurder maken, het is aan jou. Iets goedkoper kan ook, als je in capsulehotels slaapt.
When in Japan… do as the Japanse do! Wissel Westerse hotelbedden dus af met futonmatten in traditionele ryokans. In een gemiddelde ryokan hangt ook een echte kimono waarmee je naar het badhuis - onsen - kan. En hoewel er veel Westerse ketens in Japan zitten, eet je toch het lekkerste bij de echt Japanse restaurants.
Contant heb je in Japan amper nodig. Je kan er bijna alles pinnen, dan wel met creditcard betalen. Vergeet cash, met een pasje kom je echt een heel eind. Mocht je toch cash geld nodig hebben, dan kan je in vrijwel alle steden wel wat yen pinnen. Je zal vooral muntjes nodig hebben om in de vele tempels achter te laten.
Traditiegetrouw maken Japanners een buiging als ze iemand begroeten. Return the favor en buig lichtjes als dit je overkomt. De Japanners zullen het zeker waarderen. Je zal je handen wel nodig hebben als je zo nu en dan een gesprek met handen en voeten moet voeren wegens het gebrekkige Engels van sommige Japanners…
Japanners zijn super nette mensen. Gerochel en gesmak zul je hier niet horen. Wellicht wel wat geslurp, als je je in een ramenbar bevindt. Enfin, bij hoesten en niezen wordt het op prijs gesteld als je dit in je elleboog doet. Een mondkapje bij verkoudheid of een hygiënische handgel doet ook wonderen. Oh, en vergeet de waterstraal in het toilet niet te gebruiken. Hij zit er niet voor niets.
Deel je ervaring en help andere reizigers!