Finnmark

Finnmark

Op expeditie in Noors Lapland

Finnmark is het meest noordelijke puntje van Noorwegen en staat ook wel bekend als Noors Lapland. De Noordkaap, het Noorderlicht, de Sami-cultuur en de lichte zomernachten en de donkere winters zijn goede redenen om deze bijzondere bestemming op je lijstje te zetten.

Finnmark

Het noorden van Noorwegen ligt niet bepaald om de hoek, maar wanneer je er eenmaal bent, zul je versteld staan van haar natuurschoon. In de zomer gaat de zon niet onder en in de winter wordt het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw. Je kunt er het Noorderlicht spotten, met sledehonden rijden en prachtige tocht maken door de ongerepte natuur.

Alta

De grootste stad van Finnmark is Alta, ook wel stad van het Noorderlicht genoemd. In de winter kun je er rijden op een sneeuwscooter, paardrijden en andere winterse activiteiten ondernemen, in de zomer is het prachtig wandelen, fietsen en kamperen in de ruige natuur. Alta zelf staat onder andere bekend om de Sami-cultuur, de perfect bewaard gebleven rotstekeningen uit de Steentijd en het ijshotel, waarin alles van ijs is. Van mei tot augustus schijnt 24 uur per dag de zon en heb je dus alle tijd om de verschillende bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken. Wil je het Noorderlicht spotten? Dan kun je je bezoek het beste plannen in maart of september.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hammerfest

Hammerfest is de oudste stad van de regio, maar werd in de loop der tijd verschillende keren verwoest door achtereenvolgend de Britten, een grote brand en de Duitsers. Veel historische gebouwen hebben het niet overleefd, maar er zijn nog genoeg redenen om een bezoekje te brengen aan deze stad. Een van de bekendste bouwwerken in het stadscentrum is de kerk, die vooral opvalt vanwege de bijzondere geometrische vormen. Ook de moeite waard is een bezoek aan de Royal & Ancient Polar Bear Society, een museum dat volledig in het teken staat van de lokale cultuur van Hammerfest. Je kunt er exposities bekijken over poolexpedities en de geschiedenis van Hammerfest.

De Sami

Finnmark wordt van oorsprong bewoond door de Sami, een nomadisch volk dat ook in Zweeds en Fins Lapland woont. Een ontmoeting met de gebruiken en tradities van de Sami is een van de hoogtepunten van je verblijf. Plan in ieder geval een bezoekje aan Saami-dorp Karasjok. Hier wonen 3000 mensen en maar liefst 60.000 rendieren. Je proeft er de lokale keuken en hebt bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking. Je vindt er tevens het Saami-museum met interessante tentoonstellingen over traditionele kleding, kunstwerken en gereedschap.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Noordkaap

De Noordkaap staat bekend als het noordelijkste puntje van Europa, al is die eer officieel aan het nabijgelegen Knivskjellodden. Desondanks is de Noordkaap een van de bekendste attracties van het hoge noorden. De Noordkaap bestaat uit een plateau van zo’n 307 meter dat hoog boven de Noordelijke IJszee uittorent. Een bezoek voelt alsof je aan het eind van de wereld bent, al zitten hier verrassend genoeg ook winkels, restaurants en zelfs een bioscoop. Vanwege de noordelijke ligging wordt het hier in de zomer niet donker, en schijnt om middernacht nog de zon. In de winter wordt het hier echter nauwelijks licht en zijn de toegangswegen bedekt met een dikke laag sneeuw. Plan je bezoek bij voorkeur dus in de zomermaanden. Onderweg naar de Noordkaap kun je in het dorpje Honningsvag stoppen voor een bezoek aan het Noordkaapmuseum.

Nationale Parken

Met zoveel ongerept natuurschoon om je heen moet je tijdens je bezoek aan Finnmark uiteraard ook een uitstapje maken naar de natuur. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Varangerhalvøya Nationaal Park, waar het uitzicht wordt gedomineerd door grijze rotsen met hier en daar een plukje groen. Het park heeft een bijzonder ecosysteem en kent bewoners als rendieren, poolvossen en veelvraten. Het Seiland Nationaal Park is qua landschap totaal anders, met vooral veel groene bergen en felblauwe meren. Het is een paradijs voor outdoor-liefhebbers, want je kunt er onder andere wandelen, fietsen, vissen, paardrijden en zelfs duiken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Skarsvåg

Skarsvåg is het noordelijkste vissersdorpje ter wereld dat over land is te bereiken, een piepklein gehucht met 60 inwoners en op slechts 14 kilometer van de Noordkaap gelegen. In de omgeving vind je bijzondere rotsformaties, zoals de natuurlijk gevormde boog Kirkeporten. Nabij Skarsvåg ligt een camping waar je prachtig kan overnachten in de natuur.

Reizen naar Finnmark — Hoe kom je er?

Finnmark telt in totaal 12 lokale vliegvelden, waarvan Alta, Lakselv en Kirkenes in verbinding staan met de luchthaven in Oslo. Kom je vanuit Nederland, dan moet je dus reizen via de Noorse hoofdstad. Vanuit Oslo is het vervolgens nog zo’n 2 uur vliegen naar Alta. De maatschappijen SAS en Norwegian bieden directe vluchten vanuit Oslo.

Rondreizen doe je in Finnmark bij voorkeur met eigen vervoer, want de afstanden zijn groot en bussen rijden weinig. De wegen zijn goed en rustig, en je kan op de luchthaven in Alta eenvoudig een auto huren.

Wil je meer weten over reizen naar Noorwegen? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Noorwegen

Andere bezienswaardigheden in Noorwegen

Alle bezienswaardigheden in Noorwegen

Noorwegen ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Finnmark ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Noorwegen.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.4
Stranden
5.7
Steden
7.8
Eten & drinken
7.1
Activiteiten
8.4
8,2

Wandelreis langs pelgrimspad in noorwegen

Noorwegen
Wandelreis
14-01-2017

Goed gemarkeerde route door prachtige natuur! Overnachting in pelgrimsherbergen en met tent. Een Wandelreis is de ultieme manier om te ontwaakte en je ontmoet makkelijk mensen langs deze route

M. Janse
Alleen gereisd in July 2016
5,2

Prachtige reis

Noorwegen
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-01-2017

Fjorden, steden natuur cultuur. Wat is Noorwegen een prachtig land

Ria
Alleen gereisd in June 2016
5,2

Rondreis Noorwegen

Noorwegen
28-12-2016

Wij zijn in Alesund geweest. We hebben vooral veel gevist, dat is daar namelijk gratis/zonder vergunnig. Prachtig uitzicht bij elke visstek, daarnaast was de vis ook enorm lekker! We hebben een uitstapje gemaakt naar Geiranger fjorden. Dat was werkelijk waar zo fantastisch mooi! Het fijne was dat wij in mei zijn geweest, er was voordurend licht. Het nadeel was was dat het maar af en toe goed donker was, dus een vast slaapritme hadden we niet. Ik ga zeker weten nogmaals terug!

Liesbeth Prins
Gereisd met vrienden in May 2016
4,8

Rondreis door een verbazingwekkend landschap

Noorwegen
Individuele rondreis
27-12-2016

Op eigen houtje met de auto (via zweden) Røros (pipi langkous dorp )
- atlantische weg - andelsnes - trollstiegen - geirangerfjord - preikestolen. En het laatste weekend de 17e mei (nationale feestdag) meegemaakt in Oslo.
Dag in dag uit geweldige ervaringen..met mooie wegen door ski gebieden en langs de fjorden. mooie natuur, gastvrije en vriendelijke mensen. En de 17e mei was de slagroom op de taart. Met iedereen uitbundig en in klederdracht.
Helaas kon ik niet alles meemaken/zien. Mede door de tijd van het jaar dat ik er was. Ik zou zo wel weer heen willen.

M. Kooistra
Alleen gereisd in April 2014
8,4

Natuur! what you see is what you get

Noorwegen
05-07-2016

Jutonheimen, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane en De Lofoten bezocht. Met mijn camera opzoek naar mooie plaatjes.. Maar vooral met heel mijn hart genoten van de natuur, muskusossen, rendieren, elanden en het Noorderlicht... Zo prachtig, elke vezel in mijn lijf heeft genoten van de pracht, de wijdsheid en de rust. Ooit keer ik terug naar Noorwegen.. Samen met mijn lieve vriend! No doubt!

Patricia
Gereisd met partner in September 2015