Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen heeft veel te bieden voor toeristen, waaronder meer dan 50 musea en diverse galerieën. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum van de stad, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy. Het fort Akershus Slott werd in 1299 gebouwd door Håkon V en het is nu een museum. Het Rådhuset, Karl Johans Gate, de monumentale Domkirke, het Historisch museum, het koninklijk paleis, het Nationaal kunstmuseum, het museumeiland Bygdøy, het Kon-Tiki Museum, het Frammuseum, het Vikingskipshuset en het Munch Museum zullen er voor zorgen dat je nooit een minuut verveling zult kennen tijdens je bezoek aan Oslo. Je kunt er ook goed winkelen, uitgaan en overblijfselen uit de Vikingtijd bezichtigen.

De fjorden

In het fjordengebied aan de Noorse westkust vind je niet alleen fjorden, maar ook bergen, gletsjers, vissersplaatsen en staafkerken. De fjorden zelf worden gerekend tot de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld en als je ze eenmaal gezien hebt, zul je dat kunnen beamen. Duizenden jaren geleden ontstonden ze doordat massa’s ijs van de bergen richting zee gleden. Door de rotsblokken die meegesleept werden, werden ook de kloven in het gebergte steeds dieper. De Geirangerfjord en de Nærøyfjord zijn de bekendste fjorden en ze staan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar dat wil niet zeggen dat de Hardangerfjord, Briksdalgletsjer, Nigardsgletsjer en de Lysefjord met de 600 meter hoge Preekstoelrots niet de moeite waard zijn om te bezoeken. Als je afwisseling wilt van de fjorden, meren en bergen, kun je altijd een eeuwenoude staafkerk bezichtigen, zoals die in Urnes. Of bekijk de oude hanzenhuizen (bryggen) van Bergen.

Finnmark

De meest noordelijke provincie van Noorwegen heet Finnmark en dit is het gebied van de Lappen (Samen) en rendieren, de middernachtzon en het noorderlicht. Je kent de verhalen vast wel van de zon die ’s zomers niet ondergaat en ’s winters niet meer opkomt. In Finnmark kun je het zelf beleven. In het Saami-dorp Karasjok of het Saami-museum in Rana kom je alles te weten over de Samen en hun manier van leven. Dat het hier koud kan zijn hoeven we je niet te vertellen, want dat krijg je als je boven de poolcirkel komt. Niet voor niets werden vanuit de stad Tromsø (met de befaamde ijskathedraal en het Poolmuseum) vele Noordpoolexpedities ondernomen en kun je hiervandaan naar Svalbard (Spitsbergen). Ongerepte natuur vind je hier in al zijn glorie.

Svalbard-eilanden

Tussen Noorwegen en de Noordpool liggen de Svalbardeilanden, waar slechts 6% van het oppervlak is begroeid en maar liefst 60% bestaat uit gletsjers. Dat het er bijzonder is, is dus nog zacht uitgedrukt. Waar anders vind je poolvossen, ijsberen, wilde natuur en oude mijnen? Willem Barentsz ontdekte het grootste eiland van de Svalbardeilanden: Spitsbergen. Het is er zo afgelegen dat er niet eens wegen zijn aangelegd tussen de verschillende nederzettingen. Gewapend met een geweer (tegen ijsberen) gaan de bewoners te voet, per sneeuwmobiel of per boot van de ene plaats naar de ander. Een hele belevenis!

Meer weten over reizen naar Noorwegen?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Noorwegen