Geografie

De buurlanden van Noorwegen zijn Zweden, Finland en Rusland. Alle drie liggen ze ten oosten van Noorwegen, want het westen is alleen maar water: de Atlantische Oceaan, de Noordzee en het Skagerrak. Verder hoort ook de Svalbard-eilandengroep en een aantal delen van Antarctica: Dronning Maud Land, Jan Mayen en Peter-I-eiland.

De typische langgerektheid van Noorwegen zorgt ervoor dat de afstand tussen de noordelijkste punt en de zuidelijkste zo’n 2500 kilometer bedraagt. Zo’n beetje de helft van het land bevindt zich boven de poolcirkel. Als je het goed bekijkt is Noorwegen bovendien één lange bergkam die gevormd is door de gletsjers van de laatste ijstijd. Dat is ook de reden dat Noorwegen veel hoogvlaktes kent, zoals de Hardangervidda.

De bergen verdelen Noorwegen in een aantal regio’s: Vestlandet (het westland) met  de bekende fjorden en de stad Bergen, Østlandet (het oostland) met de hoofdstad Oslo en uitgestrekte bossen, Sørlandet (het zuidland) rond de stad Kristianstad, Trøndelag rond Trondheim met zijn vele historische bezienswaardigheden en Nord Norge (Noord-Noorwegen) met onder andere de bekende Lofoten eilandengroep.

Meer weten over reizen naar Noorwegen?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Noorwegen