Sla de Noorse hoofdstad niet over tijdens een rondreis Noorwegen. Alleen al in Oslo kan je je een paar dagen vermaken!
Oslo ken je waarschijnlijk wel als de hoofdstad van Noorwegen. Maar wat weet je verder van Noorse hoofdstad? Minder dat je zou moeten weten waarschijnlijk. Kende jij deze twaalf bezienswaardigheden bijvoorbeeld al? Tijd voor een citytrip Oslo!
Dit icoon in Oslo kan je niet missen! Het Operahuis werd in 2008 gerealiseerd en is sindsdien niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het ontwerp doet je misschien denken aan een ijsschots die uit het water opduikt. Dat is zeker in de Noorse winters geen rare gedachte. In de zomer is het dak van het Operahuis favoriet voor locals en toeristen voor een lekkere picknick in het zonnetje. Je zou bijna vergeten dat je er ook terecht kunt voor opera en balletvoorstellingen.
Net buiten het centrum vind je het Vigelandpark. Dit park staat bekend als beeldenpark omdat er welgeteld 212 steden beelden in Vigelandpark staan. De beelden zijn gemaakt van steen en brons en sommigen staan er al meer dan 100 jaar. Omdat het Vigelandpark een openbaar park is, is de toegang gratis. Een ideaal en goedkoop uitje dus voor als het lekker weer is in Oslo. Er is ook een - betaald- Vigeland museum hier.
Oslo is niet alleen maar Scandinavisch chic! De Noorde hoofdstad heeft ook een artistieke, hippe kant. Dat zie je duidelijk in de wijk Grünerløkka, een van de hipste wijken van de stad. Culinair hoogtepunt hier is Mathallen, de grootste foodhal van Oslo. Je proeft hier zowel internationale als Noorse specialiteiten. Struin sowieso nog even verder door deze buurt. Onderweg kom je ongetwijfeld prachtige muurschilderingen tegen.
Vesting Arkerhus geeft een goede indruk van de 800-jarige geschiedenis van Oslo. Vanaf de muren heb je bovendien een fantastisch panorama-uitzicht over talloze bezienswaardigheden van Oslo. Loop vanaf Aker Brygge richting Akerhus voor de mooiste foto’s van de vesting zelf. De moderne boulevard is een behoorlijk contract met de eindbestemming.
Denk je aan Noorwegen, dan denk je misschien aan de Vikingen die een millennium geleden de dienst uitmaaken in de zeeën rondom Scandinavie. Vandaag de dag kom je meer te weten over de Vikingen en hun levensstijl in het Vikingskiphuset, oftewel het Vikingschipmuseum. Bewonder een oud Vikingschip en kom meer te weten over dit deel van de Noorse geschiedenis. Het museum ligt vijf kilometer buiten het centrum.
Benieuwd naar Noorse poolexpedities? Ook hier heeft Oslo een fraai museum over. Het Frammuseum dankt zijn naam aan het schip Fram, dat in 1893 in de vaart werd genomen, en nu een van de topstukken is van het museum. Overigens ligt Oslo helemaal niet in het poolgebied. Dat begint veel noordelijker, richting Tromso. Toch wordt Noorwegen door veel mensen met kou geassocieerd. Oslo alleen al ligt een stuk noordelijker dan ons eigen Amsterdam. Frammuseum ligt op hetzelfde schiereiland als Vikingskipshuset.
Nog een mooi museum, nabij Vikingskipshuseten Frammuseum, is het Norsk Folkemuseum. Zoals de naam al doet vermoeden, kom je hier alleen te weten over het Noorse volk. Het Norsk Folkemuseum is een grootopenlucht museum waar je je even terug in de tijd waant. Het is de Zaanse Schans van Noorwegen. Je vindt hier oude huizen, kerken, schuren en andere gebouwen vanuit heel Noorwegen verzameld en neergezet in dit museum.
Wel eens het verhaal gehoord van de Noor die van Peru naar Polynesie voer op een vlot? In het Kon-Tiki Museum kom je er alles over te weten. Het hele museum is gewijd aan de expedities van Thor Heyerdahl. Kan je niet genoeg krijgen van de avontuurlijke antropoloog? Kijk dan bij thuiskomst (of voor je bezoek aan Oslo) de film Kon-Tiki.
De Dom van Oslo - ook wel bekend als de Domkerk Sint-Olaf - is een van de bekendste kerken van Oslo. De kerk is een katholieke kerk. De Dom van Oslo is dagelijks van halverwege de ochtend tot halverwege de middag geopend voor bezoekers. Op vrijdag is de kathedraal de gehele avond open voor mensen die willen bidden of gewoon de stilte opzoeken. Fotograferen is in de kerk isl toegestaan, maar er mag niet geflitst worden. De toegang is gratis.
Het ‘Nobel Peace Center’ werd geopend is in 2005 door de koning van Noorwegen. Hier tegenover wordt de Nobelprijs voor de Vrede elke 10de van december uitgereikt, op de sterfdag van Alfred Nobel. Het Nobel Vredescentrum is gevestigd in het voormalige Oslo treinstation, gebouwd in 1872. Tot 1989 deed het dienst als station. In het centrum is nu informatie te vinden over alle Nobel Peace Prize winners en hun werk. Daarnaast vertelt het het verhaal van Alfred Nobel - een Zweed overigens.
Het symbool van Oslo sinds 1814: het Koninklijk Paleis. De weg naartoe is minstens zo mooi: door de Karl Johans gate loop je zo tegen het paleis aan. Het massieve gebouw staat op een heuvel en is gebouwd in neoklassieke stijl. Het paleis is ook van binnen te bekijken, mits je een rondleiding volgt. Een rondleiding duurt circa een uur en kost 13 euro.
Je komt niet naar Noorwegen om alleen maar gebouwen van binnen te bekijken! Noorwegen staat bekend om de schitterende natuur, en het Oslofjord biedt je de ultieme sneak-peek. Het Oslofjord is een 107 kilometer lang fjord dat helemaal van Oslo tot de Noordzee loopt. Fjorden lopen overigens altijd tot de zee, anders zijn het meren. Maar bijzonder is dat je dit mooie fjord dus vanuit Oslo kunt bewonderen. Maak een boottripje vanuit Oslo om de Noorde natuur met eigen ogen te bekijken.
Deel je ervaring en help andere reizigers!