Home
Blog
Bestemmingen
5x Dingen die je écht moet doen op de Veluwe

5x Dingen die je écht moet doen op de Veluwe

2 minuten leestijd
5x Dingen die je écht moet doen op de Veluwe

De Veluwe is misschien wel Nederlands meest iconische natuurgebied. Wie heeft er nooit een weekend doorgebracht? Deze vijf dingen moet je er gedaan hebben.

Als we spreken over de Veluwe, bedoelen we vaak het Nationaal Park De Veluwezoom dan wel Nationaal Park De Hoge Veluwe. Deze twee natuurgebieden maken deel uit van het overkoepelende ‘De Veluwe’. Van dichtbegroeide bossen tot open zandvlaktes en zelf heuvels. Jawel, op de Veluwe haal je je natuurhart op. Maar er valt ook genoeg te beleven!

1. Kröller-Müller Museum

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Midden op de Hoge Veluwe vind je het populaire Kröller-Müller Museum, een museum voor moderne kunst. Het museum en het nabijgelegen beeldenpark trekken jaarlijks maar liefst 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Kröller-Müller Museum is vernoemd naar Helene Kröller-Müller, die een groot deel van de collectie verzamelde. Je vindt er onder andere kunst van Vincent van Gogh. Het museum is iedere dag geopend, behalve op maandagen.

2. Beklim de Posbank

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoogtepunt van de Veluwezoom is de legendarische Posbank. Deze zandheuvel en het naastgelegen theehuis en viewpoint zijn zeker een bezoekje waard. Beklimmen is een groot woord - de Posbank is 90 meter hoog - maar voor Nederlandse begrippen is dit een echte heuvel. Dit is ook de place to be voor veel hardlopers en wielrenners. Mee rennen kan tijdens de Posbankloop in september. Fun fact: op 8 mei 2016 ging de derde etappe van de Ronde van Italië 2016 over de Posbank (en een Nederlander won die etappe).

3. Spot wildlife

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De beste plek om wild te spotten op de Veluwe is Wildarena de Witte Hoogt. Vanuit deze overdekte observatiehut heb je vrij uitzicht op een open plek, waar regelmatig wilde dieren te zien zijn. Denk aan edelherten, reeën en wilde zwijnen. De Wildarena is alleen onder begeleiding van Staatsbosbeheer te bezoeken. Een gids vertelt je alles over het natuurgebied en de dieren die hier leven. Daarna vertrek je het bos in voor de echte actie. Uiteraard kan je ook op eigen houtje wildlife spotten op de Veluwe. Stilte en geduld zijn het devies!

4. Op een witte fiets

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Gratis fietsen op de Veluwe: als dat geen must-do is?! Wie wilt fietsen op de Veluwe kan gratis gebruik maken van de 1800 witte fietsen in het park. Je vindt ze bij verschillende fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus en de verschillende ingangen van het natuurgebied (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Er zijn ook fietsen voor kinderen en fietsen met kinderzitjes. Het idee van de witte fietsen is bedacht door Luud Schimmelpennink. In Amsterdam werkte zijn idee niet, maar sinds 1974 werkt het op de Veluwe als een trein, eh… fiets.

5. Bewandel het Veluwe Zwerfpad

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Veluwe telt talloze wandelpaden en wandelroutes. Maar een echte bucketlist hike in eigen land is het Veluwe Zwerfpad. Deze route heeft een lengte van 56,4 kilometer en brengt je door de mooiste bossen, heidegebieden en zandvlaktes van de Veluwe. Begin in stadspark Sonsbeek in Arnhem. Vanuit dit park loop je via Bosbeek en het Renkumse beekdal de Hoge Veluwe is. Daarna is het bos wat de klok slaat. Het spreekt voor zich dat je deze wandeling is meerdere etappes kunt doen. Het Veluwe Zwerfpad heeft 18 etappes, dus je kunt er prima 18 weekenden voor uit trekken. 

Nog meer mooie Veluwse plekken ontdekken? Lees het artikel de mooiste plekken op de Veluwe.

Meer blogs