Home
Blog
Bestemmingen
De 10 mooiste bossen van Nederland

De 10 mooiste bossen van Nederland

op 26 augustus 2021
2 minuten leestijd
De 10 mooiste bossen van Nederland

Wat is het mooiste bos in Nederland? In welk bos vind je de mooie plekken of kun je mooiste wandelingen maken? Je leest het hier!

Al in de Middeleeuwen stonden bossen bekend als een plek van bezinning. In het bos kon je tot rust komen en wijze inzichten verkrijgen. Ook tegenwoordig zoeken mensen graag de natuur op om te bezinnen, tot rust te komen én actief bezig te zijn. Wandelen, fietsen, paardrijden: er is genoeg te doen in de Nederlandse bossen. Trek er eens een dagje op uit naar een van deze top-tien-bossen:

1. Oisterwijkse bossen (Noord-Brabant) 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In de Oisterwijkse bossen geniet je van een bosgebied vol met vennen en heide. Hier kun je prachtig wandelen in alle rust en stilte. Luister naar de vogels en neem je verrekijker mee: wie weet welke dieren je allemaal spot!

2. Nationaal Park het Drents-Friese Wold

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ook in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je uitgestrekte bossen (voor Nederlandse begrippen natuurlijk) en heidelandschap. Dit is ook het gebied van de boommarter, dus wie weet zie je dit diertje tijdens je wandeling nog ergens opduiken.

Lees ook: De 5 mooiste onbekende natuurparken van Nederland

3. Wodanseiken (Wolfheze, Gelderland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Alleen de naam al is prachtig, toch? Waan je eeuwen terug in de tijd als je deze prachtige ouden bomen ziet, van wie sommige al honderden jaren oud zijn! De bomen zitten vol spleten en holtes en dat is goed nieuws voor spechten en vleermuizen. Zij maken hier graag hun huisje van. Afgebroken takken en omgevallen bomen zijn een waar paradijs voor zwammen, insecten en mossen. Kortom, een bijzonder stukje Nederlandse biodiversiteit!

4. Deelerwoud (Gelderland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In natuurgebied Deelerwoud maak je een goede kans om edelherten, Schotse hooglanders en wilde zwijnen tegen te komen. De beste tijd van de dag om deze dieren te zien, is ’s ochtends vroeg of tegen de schemering. Pas overigens op als de wilde zwijnen jongen hebben, want die verdedigen ze met alles wat ze in zich hebben! 

5. Voorsterbos (Flevoland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Voorsterbos is natuurlijk nog maar een jong bos, maar door de voedselrijke kleigrond zie je de bomen hier bijna groeien. Vogelliefhebbers worden blij van dit bos, want hier kun je raven, uilen en zwarte spechten spotten tijdens een mooie boswandeling. En, ook een leuk weetje: je vindt hier verrassend veel soorten bomen. Toen het bos werd aangelegd, wist men niet precies welke bomen zich wel en niet zouden thuisvoelen op de kleigrond en daarom hebben ze van alles wat geplant. 

6. Quackjeswater (Zuid-Holland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Quackjeswater is ook al zo’n bijzondere naam, die je nieuwsgierig maakt naar het bos. Terecht in dit geval, want in dit bos wandel je over smalle paden en vlonders. Het is een waterrijk gebied, wat het bos tot een soort sprookjesachtig, vochtig oerbos maakt. 

7. Nationaal Park Veluwezoom (Veluwe)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nationaal Park Veluwezoom is prachtig, uitgestrekt en absoluut de moeite van een bezoek waard. Hier vind je alles: bos, heide, zandvlaktes en heel veel dieren. Van zwijnen en edelherten tot tientallen soorten vogels. 

8. Het Wallebos (Beetsterzwaag, Friesland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ok, eerlijk is eerlijk, als je een beetje stevig doorloopt ben je het Wallebos bij het Friese Beetserzwaag snel weer uit. Maar het is een bijzonder bos, dat ooit is aangelegd om de Friese adel van hout te voorzien. Statige eiken- en beukenlanen lopen dwars door het bos en ooievaars vliegen af en aan. En voor de mountainbikers onder ons: er loopt een technisch uitdagende MTB-route door het bos.

9. Het Dwingelderveld (Drenthe)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In natuurgebied Dwingelderveld vind je alles: bos, hei, moerasachtige delen, zandvlaktes en ongelofelijk veel verschillende soorten planten. Van Jeneverbes tot pijpenstro. Uren kun je hier ronddwalen, in alle rust.

10. De Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Sallandse Heuvelrug staat garant voor vergezichten, unieke flora en fauna en bossen met naaldbomen. Leuk om met kinderen te doen: een bossafari waarbij een gids je van alles laat ruiken, horen en proeven, of een uitje naar het Speelbospad, met op de route allemaal speeltoestellen.

TIP! 10x Fantastisch mooie natuurgebieden in Nederland

Top reizen naar Nederland

Reisorganisaties met reizen naar Nederland

Meer blogs over Nederland

Beoordelingen van Nederland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
9
Stranden
n.v.t.
Steden
8
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3