Home
Blog
Bestemmingen
Op zomerse rondreis door de Vogezen

Op zomerse rondreis door de Vogezen

op 16 september 2020
3 minuten leestijd
Op zomerse rondreis door de Vogezen

Hoewel ons platte kikkerland een prachtige vakantiebestemming is en het zomerse weer ieder jaar beter lijkt te worden, kan een mens soms eenvoudigweg de behoefte hebben om bergen te zien! Droom jij weleens over mooie groene valleien die worden ingesloten door spectaculaire bergkammen? Heb je ook zin om te wandelen door dichte oerbossen die doorkruist worden door snelstromende riviertjes en om lekker te picknicken aan een kraakhelder meer? Herken je dit? Dan ben jij misschien ook wel toe aan een bergen fix!

De Vogezen

Uiteraard zijn er de bekende bestemmingen in de Alpen en de Pyreneeën. Maar wat als je iets dichterbij huis wil blijven, maar wel dit bergvakantie gevoel wil ervaren? Wij hebben de kaart erbij gepakt en ons oog viel op de Vogezen in Frankrijk. Op zo’n 7,5 uur rijden vanuit Nederland vind je dit spectaculaire bergmassief dat lang niet bij iedereen even bekend is. Tijd om daar verandering in te brengen en meer te vertellen over deze bijzondere plek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Je vindt de Vogezen in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse en Zwitserse grens aan. Waar de glooiende heuvels van de Elzas overgaan in het bergmassief. Met als hoogste punt de bergtop van de Col du Grand Ballon (1424 meter). De wandelaar, de sportieveling, de kampeerder en de bourgondiër kunnen allemaal hun hart ophalen tijdens een rondreis door deze mooie omgeving.

Wandelen in de Vogezen

De paden op, de lanen in! Dankzij een super goed onderhouden netwerk van wandelpaden kun je als beginnend en gevorderd wandelaar goed uit de voeten. Wel is het goed om te weten dat de hellingen aan de oostelijke kant van bergketen over het algemeen steiler zijn dan die aan de westkant. Er is maar liefst 18.000 kilometer aan wandelroutes die de Vogezen doorkruisen, keuze zat dus!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Centrale Vogezen

In de Centrale Vogezen kun je een mooie wandeling maken naar de bergtop Donon (1000m) waar een tempel staat die nog door Napoleon III is opgericht. Je kunt deze wandeling starten bij een mooi meertje (lac de la Maix) om vervolgens via de Donon naar de waterval van Nideck door te lopen. Als kers op de taart pak je ook nog de ruïne van het chateau du Nideck mee. Dit deel van de Vogezen is best afgelegen. Je kunt in deze omgeving (wild) kamperen of in een basic trekkershut overnachten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoge Vogezen

Een andere prachtige wandeling langs 4 meren kun je maken in de Hoge Vogezen. Het Lac Blanc, Lac Noir, Lac des Truites en Lac Vert. Dit deel van de Vogezen heb je waarschijnlijk wat minder voor jezelf alleen, maar de natuur en uitzichten zijn de drukte meer dan waard. Als je dan toch in deze buurt bent dan kun je de beklimming van de Hohneck niet overslaan. Met 1364 m is dit de op één na hoogste ‘ballon’ (berg) van de Vogezen. Voor de wandelaar die graag wordt uitgedaagd is de ‘sentier des Roches’ een mooi avontuur. Het is een parcours over rotsen, langs afgronden, met trappetjes en geweldige uitzichten over de bergen en de lager liggende valleien.  

Col du Grand Ballon

In het ‘Parc natural régional des ballons des Vosges Col du Grand Ballon’ moet je zijn om de hoogste piek (1425 meter) te beklimmen. Het in 1989 opgerichte park beslaat 3000 km2 en is een walhalla voor de wandelaar. Het uitzichtpunt bovenop de Col du Grand Ballon is ook bereikbaar met de auto. Vanuit hier heb je prachtig panorama over de Jura, Elzas en de Zwitserse Alpen. Met een beetje mazzel en helder weer kun je de Mont Blanc zelfs spotten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Colorado des Vosges

Karakteristiek voor de Vogezen is de roze zandsteen die je overal tegen zal komen. Om dit in vol ornaat op z’n mooist te ervaren kun je in de Noordelijke Vogezen net over de grens met Duitsland naar Altschlossfelsen gaan. Deze plek wordt ook wel het Colorado van de Vogezen genoemd. De bizarre rotsformaties in alle tinten rood en roze doen denken aan een kleine rocky mountains. Bezoekje waard!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vin et fromage

De Vogezen wordt ingeklemd door twee fantastische Franse wijnstreken; de Elzas en de Jura. Ook op de hellingen van de Vogezen worden druiven verbouwd voor de productie van wijn. Bekende druivenrassen uit de omgeving zijn de Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Muscat, Savagnin Blanc, Poulsard en Trousseau. Als je langs een wijnboer rijdt kun je vaak wel even koekeloeren, een proeverij doen en als het lekker smaakt uiteraard inslaan! En wat past er perfect bij zo’n lekker glaasje wijn? Juist ja, een Franse kaas. Het dorpje Munster is bekend vanwege de gelijknamige kaas die er gemaakt wordt. Het is een sterk geurend (stinkend volgens sommige) romig kaasje gemaakt van koemelk met een geel oranje korst. Je hebt in de Vogezen de zogenaamde ‘route du fromage’, waar je langs 60 kaasboerderijen wordt geleid.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Route des Crêtes

Als je na al die wijn en kaas zin hebt gekregen in een tripje met de auto of het eraf wil trappen met flinke fietstocht dan is het rijden van de Route des Crêtes een leuk uitstapje. Het is een 88 kilometer lange weg die de bergtoppen van de Vogezen met elkaar verbindt. De weg is ooit aangelegd tijdens de eerste Wereldoorlog voor de bevoorrading van de Franse troepen. De toppen die met elkaar zijn verbonden zijn de Col du Bonhomme (949 meter), de Col de la Schlucht (1139 meter), Le Hohneck (1363 meter), Le Markstein (1135 meter) en de hoogste piek van de Col du Grand Ballon (1425 meter). De weg is breed en goed geasfalteerd, ook motorrijders kunnen hier hun lol op. De weg leidt je langs de mooiste stukken met onvergetelijke uitzichten. De perfecte afsluiter van je rondreis door de Vogezen!

Top reizen naar Frankrijk

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20 dagen
Individuele rondreis
Wat een reis is dit! Liefhebbers van het echte Azië, reizigers die in contact willen komen met de lokale bevolking, die veel op het platteland willen zijn, die willen zien hoe men in Cambodja en Vietnam leeft en werkt, maar die ook benieuwd zijn naar de absolute hoogtepunten in deze regio, zitten helemaal goed met deze 20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja.Vietnam en Cambodja delen een geschiedenis met Frankrijk. Ze behoorden in de 19e en 20e eeuw tot Frans Indochina, het koloniale gebied van Frankrijk in Zuidoost-Azië. Dat is nog altijd te merken, in de architectuur en in de keukens. Beroemd is het Vietnamese broodje Banh Mi, een overblijfsel uit Franse tijden, maar inmiddels vanwege de ingrediënten en smaken helemaal Vietnamees. Het platteland op deze rondreis bezoek je in de Mekong Delta in Zuid-Vietnam en Cambodja, waar de Mekong rivier uiteen wordt gereten in vele kleinere stromen en een landschap is ontstaan waar het water de baas is. Totaal anders, maar even fascinerend, zijn de rijstterrassen en bergen van Sapa in Noord-Vietnam. Net als de vissersgemeenschappen bij het Tonle Sap meer in Siem Reap in Cambodja.Het platteland is de spiegel van deze landen en ze zullen een onvergetelijke indruk maken, maar de extra's zitten 'm in de hoogtepunten van deze reis: Halong Bay, het spectaculaire merengebied vol rotspieken in Noord-Vietnam en Angkor Wat in Cambodja, het grootste religieuze monument ter wereld.Optioneel: als het je leuk lijkt en je tijd hebt, dan kun je deze rondreis completeren met een paar dagen aan het strand van het Thaise eiland Koh Chang.

Reisorganisaties met reizen naar Frankrijk

Meer blogs over Frankrijk

Beoordelingen van Frankrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
7.5
Stranden
7.7
Steden
8.3
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.3