Home
Blog
Algemeen
15x De mooiste natuurgebieden in Frankrijk

15x De mooiste natuurgebieden in Frankrijk

op 11 april 2024
12 minuten leestijd
Natuur in Frankrijk
Natuur in Frankrijk

Waar vind je de mooiste natuurgebieden in Frankrijk? Op heel veel plekken! Frankrijk is een paradijs voor natuurliefhebbers en heeft tal van nationale parken, beschermde natuurreservaten en indrukwekkende natuurverschijnselen om te ontdekken. Lastig kiezen dus, máár wij hebben een poging gedaan en geven je hier dé 15 allermooiste natuurgebieden in Frankrijk. On y va!

Frankrijk is één van de lievelingsbestemmingen van veel Nederlanders. En dat is niet zo gek, want het landschap is allesbehalve saai! Van uitgestrekte vlaktes, wijngaarden, lavendelvelden, 5.500 kilometer aan kustlijn en enorme bergen, Frankrijk heeft het allemaal! Laten we eens kijken welke plekjes je in de natuur kunt vinden.

Het Mont Blanc-massief

Uitzichtpunt bij Aiguille du Midi
Uitzichtpunt bij Aiguille du Midi

We beginnen letterlijk bij een hoogtepunt, het Mont Blanc-massief. Hier ligt namelijk één van de bekendste bergen in de Alpen: de Mont Blanc. De bergen rondom zijn tussen de 1.000 en 4.000 meter hoog en de Mont Blanc zelf heeft een hoogte van maar liefst 4.809 meter. De berg wordt ook wel het ´dak van Europa´ genoemd, en het is een avontuurlijke bestemming in het oosten van Frankrijk. Als je wilt komen skiën, wandelen, mountainbiken of klimmen, rondom de Mont Blanc zijn er talloze mogelijkheden!

Een goed uitgangspunt om het bergmassief te verkennen is Chamonix. Vanuit het stadje kun je bijvoorbeeld met de kabelbaan naar Aiguille du Midi reizen. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de Mont Blanc en de bergen. Of pak de trein naar Mer de Glace waar je ijsgrotten en een gletsjer kunt bewonderen. Gave wandelroutes nemen je mee naar plekken als Lac Bleu, de waterval Cascade de Cœur en Lac De Cheserys. En na een dag in de frisse berglucht staat er een heerlijke kaasfondue op je te wachten!

De Opaalkust

De kustlijn bij Cap Blanc-Nez
De kustlijn bij Cap Blanc-Nez

Een heel ander soort landschap ontdek je bij de Opaalkust. Vanuit Nederland is de Côte d'Opale makkelijk te bereiken en de kuststreek is perfect voor een strandvakantie. Je vindt hier badplaatsen als Duinkerke, Le Touquet en Berck-sur-Mer. Plekken die geliefd waren bij de high society in de 19e eeuw, en de straten staan nog vol Anglo-Normandische villa’s in Art-decostijl. Ontdek kleine vissershavens, bezoek het aquarium Nausicaa in Boulogne-sur-Mer en bezichtig historische trekpleisters als het Fort Mahon.

Langs de kust liggen ook de nodige natuurgebieden waar je kunt genieten van de ongerepte natuur. Heerlijk om lange strandwandelingen te maken en ruige kliffen te bewonderen. Twee van die plekken zijn de Cap Blanc-Nez en de Cap Griz-Nez, die bij elkaar in de buurt liggen. Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen en de uitzichten vanaf de metershoge kliffen zijn spectaculair. Of geniet van een landschap van duinen en kwelders bij de monding van de rivieren Authie en Canche. Het is een vogelparadijs en de zeehonden komen regelmatig gedag zeggen!

De Vogezen

Natuurpracht in de Vogezen
Natuurpracht in de Vogezen

Ook de Vogezen zijn vanuit Nederland binnen een handomdraai te bereiken. Dit natuurgebied staat voornamelijk bekend om de zogenaamde Ballons. Dit zijn ronde bergtoppen waarvan de Ballon d'Alsace en de Grand Ballon de bekendste zijn. De toppen liggen net boven de 1.000 meter en zijn perfect voor lange boswandelingen en uitdagende mountainbikeroutes. Onderweg kun je herten, gemzen, reeën en everzwijnen tegenkomen. In totaal zijn er 4.200 km² aan natuurgebieden te ontdekken, perfect voor een vakantie in de natuur!

Mocht je af en toe een stadje willen bezoeken kan dat ook. In de Vogezen geniet je namelijk van stadjes als Colmar. Je kijkt je ogen uit bij de vakwerkhuizen en de kleine klinkerstraatjes nodigen je uit voor een ontdekkingstocht door het oude centrum. Ook aan mooie autoroutes is geen gebrek in de Vogezen. Rij bijvoorbeeld de 88 kilometer lange Route des Crêtes. Je komt langs schilderachtige dorpjes en onderweg geniet je van fenomenale vergezichten!  

Parc naturel régional des Monts d’Ardèche

Pont d’Arc
Pont d’Arc

De Ardèche zit vol verrassingen! Het ene moment sta je bij een enorme waterval, en het andere moment bewonder je unieke rotsformaties. Eén van de meest bezochte plekken is waarschijnlijk de Pont d’Arc, een natuurlijke brug over de rivier de Ardèche. Het is leuk een kano te huren bij de Gorges de l'Ardèche en een deel van de rivier vanaf het water te bezichtigen. Stop af en toe bij een strandje voor een frisse duik of bewonder de gave grotten langs de route.

Een stuk rustiger is het Bois de Païolive, een plek vol bijzondere rotsformaties. Met een beetje fantasie zie je hier de meest unieke vormen! De route La Vierge is leuk om met kinderen te bewandelen, of hike het meer uitdagende pad door Gorges du Chassezac. Als je van watervallen houdt, ben je in de Ardèche ook op de goede plek. Hoogtepunten zijn onder andere Cascade du Ray Pic en Cascade de Baumicou. Met name na een bui kijk je hier je ogen uit. Zo veel water! Toe aan een cultureel uitstapje? Dan mag je het kasteel Château des Roure niet missen!

TIP: vergeet niet dat je in Frankrijk ook zonnebrand nodig hebt. Uiteraard ook  in de bergen, maar ook wanneer je in een kloof zit. Ook daar schijnt de zon! De Consumentenbond maakte een overzicht met de beste zonnebrand in 2024.

Franse Pyreneeën

Waterval in de Franse Pyreneeën
Waterval in de Franse Pyreneeën

In het uiterste zuiden van Frankrijk ontdek je wederom enorme bergen: de Pyreneeën. Het is een fantastische plek voor alpinisten, maar je kunt er ook parapenten, raften, canyoning en skiën. Als je van de nodige adrenaline houdt, ga je hier volop genieten! Ook als je het graag iets rustiger aan doet, is er veel te zien. Maak bijvoorbeeld lange wandelingen en neem je verrekijker mee. Je kunt citroenkanaries, gieren en zandhoenderen spotten! En de bossen zijn een favoriet leefgebied van vossen, gemzen, steenbokken, wolven en edelherten.

Eén van de mooiste plekken in de Pyreneeën is het Keteldal Cirque de Gavarnie. Het is omringd door bergtoppen en de waterval van Gavarnie is maar liefst 422 meter hoog! Het dal zit vol wandel- en fietspaden voor alle niveaus. Een gave bergkam is de Brèche de Roland en vanaf de Cirque de Gavarnie kun je een mooie wandelroute volgen. Of geniet van de vergezichten vanaf de Col d’Aubisque, die ook geliefd is bij wielrenners! En vergeet niet een kijkje onder de grond te nemen. De Grotte de Niaux zit vol prehistorische rotstekeningen en het is één van de bekendste grotten in Frankrijk.

Parc National des Calanques

Parc national des Calanques
Parc national des Calanques

Het nationaal park Calanques ligt aan de Cote d´Azur aan de Middellandse Zee. Vanaf de kust bewonder je dus continu het azuurblauwe water en een ruige kustlijn! Les Calanques de Cassis biedt allerlei sportieve activiteiten. Zo kun je er zwemmen, wandelen, fietsen, duiken, kanoën, varen en klimmen. Het natuurgebied is ongeveer 20 kilometer lang en bevat diverse eilanden voor de kust. De zogenaamde calanque betekent een inham die door de zee is uitgesleten.

Het landschap bestaat uit honderden unieke plant- en diersoorten zoals de karetschildpad, de havik en de parelhagedis. Je kunt hier urenlang langs de kust wandelen en diverse calanques bezoeken. Een paar van de mooisten zijn Calanque d’En-Vau, Calanque de Sormiou, Calanque de Port-Pin en Calanque Port-Miou. Op sommige plekjes kun je genieten van een frisse duik in zee en onderweg kun je heerlijk lunchen in één van de pittoreske dorpjes.

Parc Naturel Régional de Camargue

Parc Naturel Régional de Camargue
Parc Naturel Régional de Camargue

Even verderop ligt het natuurgebied Camargue, een paradijs van vogels! Zo ontdek je bij het natuurreservaat Pont-de-Gau duizenden roze flamingo’s! Maar ook reigers, lepelaars en nachtegalen komen hier graag. Neem je verrekijker dus mee om de migratie te bewonderen! Ben je meer een liefhebber van paarden? Ga dan op een leuke paardenexcursie en bezoek de wilde paarden in de Camargue.

Langs de kust zijn nog meer zoutpannen te vinden waar flamingo’s graag vertoeven. Ga bijvoorbeeld naar Salin-de-Giraud waar nog steeds zout gewonnen wordt. Zo kun je in het dorpje Salin-de-Giraud een zoutfabriek bezoeken waar je meer leert over de zoutindustrie. Of ga naar de voormalige zoutpannen van Salin-de-Badon, wat inmiddels een beschermd natuurreservaat is. Je hebt zelfs een vergunning nodig om hier te wandelen, maar dat betekent wel de ultieme rust in de natuur! Als laatste is de Phare de la Gacholle de moeite waard. Deze vuurtoren ligt namelijk midden in het moerasgebied. 

Parc Naturel Régional du Verdon

Parc Naturel Régional du Verdon
Parc Naturel Régional du Verdon

Eén van de meest bezochte plekken in het Franse landschap is het Parc Naturel Régional du Verdon. De grootste trekpleister hier is de Gorges du Verdon, een enorme kloof van 25 kilometer lang! De rotswanden zijn soms wel 700 meter hoog, en je kunt zelfs tegen de klimwand overnachten! Als je liever op het water vertoeft kun je hier een mooie kanotocht door de canyon maken. Of ontdek de ruim 1.000 kilometer aan wandelpaden door de Gorge du Verdon!

Naast het helderblauwe water van de canyon en het Lac de Sainte-Croix, zijn er nog meer spectaculaire plekken in de natuur te ontdekken. Wat dacht je van de bergkam Cadières de Brandis in de buurt van Castellane? Of de vele lavendelvelden bij het nabijgelegen Roumoules. Het dorpje Moustiers-Sainte-Marie is populair bij toeristen en het centrum zit vol leuke restaurants en terrasjes. Wil je meer de rust opzoeken? Verblijf dan in plekken als Rougon, Trigance of Chasteuil. Of verblijf in het charmante Castellane, een uitstekend uitgangspunt om het regionaal park te bezoeken.

Parc Naturel Régional du Morvan

Mont Beuvray
Mont Beuvray

In de Bourgogne kun je een kijkje nemen bij het natuurpark Morvan. Beklim bijvoorbeeld de berg Mont Beuvray waar je meteen een bezoek kunt brengen aan het mooie stadje Bibracte! Het was ooit een belangrijk handelscentrum en het stadje barst van de historie! Als je van zeilen en zwemmen houdt, is het Lac de Pannecière een aanrader. Het is het grootste meer van de Morvan en het is een walhalla voor watersportliefhebbers. Het nabijgelegen Lac de Settons is eveneens geliefd en rondom het meer zijn veel wandel- en fietsroutes te vinden.

De hoogste berg van de Morvan is de Haut-Folin en de omgeving is perfect voor sportieve activiteiten. Fiets langs de oevers van de rivier de Yonne om te genieten van lange wandelingen in de bossen. In de buurt van het stadje Gouloux is het leuk de waterval Saut de Gouloux te bezoeken. Het is een korte wandeling van 5 kilometer en onderweg kom je langs de ruïnes van twee molens. Wil je een dagje in een leuke stad vertoeven? Dan is Autun de moeite waard. Met name de kathedraal is een grote trekpleister!

Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne 

 Puy de Dôme
Puy de Dôme

Voor een spectaculair vulkaanlandschap ben je in de Auvergne op de juiste plek beland. Het natuurpark ligt in de gelijknamige regio Auvergne en een hoogtepunt van veel natuurliefhebbers is het parc naturel régional des Volcans d’Auvergne. De vulkanen zijn niet meer actief, maar duizenden jaren geleden ging het hier soms flink tekeer. Wat we vandaag de dag zien in een uniek landschap met kegelvormige bergen. De bekendste vulkaan is de Puy de Dôme, maar met 1.887 meter hoogte is de Puy de Sancy de hoogste. 

Het heuvellandschap is ideaal voor lange wandelingen en onderweg kom je langs de leukste stadjes. Zo is Clermont Ferrand zeker de moeite waard, maar ook Salers is een trekpleister. Dit plaatsje staat zelfs op de lijst van Plus Beaux Villages des France! Een andere mooie plek in de Auvergne is het parc naturel régional du Livradois-Forez. Het landschap bestaat uit bossen en heuvels. Een schitterende plek om te wandelen en fietsen!

Côte de Granit Rose

Côte de Granit Rose
Côte de Granit Rose

Côte de Granit Rose, vertaald naar de Roze Granietkust, en deze kustlijn heeft écht deze unieke kleur! De kustlijn ligt aan de Côtes d’Armor en de rotsformaties hebben allerlei bruine en roze tinten. Het azuurblauwe water op de achtergrond maakt het plaatje helemaal af! De Côte de Granit Rose is maar liefst 30 kilometer lang en het loopt van Bréhat tot Trébeurden. Langs de kust loopt een schitterende wandelroute. Het is de GR34, ofwel de Sentier des Douaniers van maar liefst 2.000 kilometer! Mocht je een klein deel ervan gaan bewandelen, dan is de Roze Granietkust zeker de moeite waard!

Met name de rotsformaties van Ploumanac'h zijn geliefd waar je ook een mooie vuurtoren kunt bewonderen. Af en toe kom je langs een inham met een zandstrand waar je heerlijk kunt zwemmen. Of ontdek het grijze graniet bij de estuaria van de Trieux en Jaudy. Voor de kust van Perros-Guirec is het een feest voor vogels. Het nationaal natuurpark Sept-Îles wordt druk bezocht door papegaaiduikers, aalscholvers en andere unieke zeevogels. Côte de Granit Rose is niet alleen geliefd bij wandelaars, maar ook bij fietsers. Zo komt de Tour de Manche hier langs de kust. Maar je kunt hier ook schitterend zeilen!

De Cevennen 

Riviertje bij Meyrueis
Riviertje bij Meyrueis

Het natuurpark de Cevennen ligt in het zuidoosten van Frankrijk, net boven de stad Montpellier. Zo is de op één na hoogste berg, de Mont Aigoual, een geliefde bergtop om te beklimmen. De Sentier des Botanistes is een gave wandelroute naar de top en bij het observatorium leer je van alles over het weer en het klimaat. In de buurt van het stadje Meyrueis is het leuk de Grotte de Dargilan te bezoeken. De druipsteengrot bevat kalkspaat en ijzeroxiden die voor een roze kleur zorgen. Heel bijzonder om te zien!

De Gorges de la Jonte is een ander wandelparadijs met routes door de kloof. De rotswanden hebben bijzondere vormen en de omgeving is schitterend groen. De Gorges du Tarn is al net zo spectaculair en de kliffen zijn hier wel 500 meter hoog! Neem een kijkje bij het uitzichtpunt Pointe Sublime voor de mooiste uitzichten. Ook de hoogste berg van de Cevennen, de Mont Lozère, is omringd door groen. In het voorjaar is het hier nog mooier door de vele bloemen op de berg. Of kom in de winter wanneer je hier uitstekend kunt skiën. 

Nationaal park Les Écrins

Alpe d'Huez in de winter
Alpe d'Huez in de winter

Bergliefhebbers komen bij het nationaal park Les Écrins aan hun trekken. Het ligt midden in de hoge bergen van de Franse Alpen met tientallen bergtoppen van ruim 3.000 meter hoog! Hier bewonder je besneeuwde bergtoppen, diepe kloven, prachtige meren en een rijke biodiversiteit. Er zijn zelfs gletsjers zoals de Gletsjer Blanc en de Gletsjer de la Meije! In de wintermaanden is het een schitterende bestemming voor een wintersportvakantie, terwijl in de zomermaanden wandelaars en fietsers in alle rust komen genieten.

In totaal is er ongeveer 740 kilometer aan paden te vinden en onderweg kom je allerlei bijzondere dingen tegen. Denk daarbij aan de marmotpruim, een pruimenboom met bittere vruchten, of de alpenden waarvan de kegels een lekkernij zijn. Ontdek het meer Lac du Lauvitel waar je niet uitgekeken raakt. Of beklim de Alpe d'Huez als je niet stil wilt zitten. Het nationaal park Les Écrins is het oudste nationale park van Frankrijk, en Ecrin betekent juwelendoos. Dat is precies wat je gaat vinden in deze unieke plek in de Zuid-Franse Alpen!

Landes de Gascogne

Landes de Gascogne
Landes de Gascogne

Het regionaal natuurpark Landes de Gascogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk, net ten zuiden van Bordeaux. Het is een uitgestrekt bosgebied waar je kunt fietsen, wandelen en kanoën. Om een eerste indruk te krijgen kun je een leuke rit met een stoomtrein maken bij het Ecomuseum van Marquèze. Of huur een kano en volg de route op de rivier de Leyre. De rivier is vrij rustig en is omringd door bomen. Het is het grootste aangeplante bos van Europa, dus ook in de zomermaanden blijft het hier heerlijk koel!

Waar nu bomen te vinden zijn, waren vroeger voornamelijk moerasgebieden en zandvlaktes. Mocht je een iets heuvelachtiger gebied willen ontdekken, dan is Le Sud Adour een aanrader. Of ga naar St. Martin de Seignanx waar met name vogelspotters zullen genieten. Zo kun je hier in de wintermaanden kraanvogels aanschouwen! Het Forest of Contemporary Art is super als je de natuur met cultuur wilt bewonderen. In het bos kun je namelijk genieten van beeldende kunst!

Parc Naturel Régional de Corse

Parc Naturel Régional de Corse
Parc Naturel Régional de Corse

Het laatste natuurpark neemt een groot deel van een eiland in beslag, Corsica! Ongeveer 40% van het eiland is beschermd natuurgebied en binnen de grenzen van het park geniet je van unieke plekjes in de natuur. Veel mensen komen naar Corsica voor een strandvakantie, maar natuurliefhebbers raken hier ook niet uitgekeken! Zo kun je fantastisch wandelen bij de berg de Monte Cinto, en vind je meer hoge toppen bij het Scandola-reservaat. Het natuurreservaat Scandola staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

De GR20 staat bekend als één van de mooiste wandelroutes ter wereld, dus vergeet niet je wandelschoenen mee te nemen. De route duurt minimaal 6 dagen en onderweg ontdek je bovendien een aantal archeologische plekken! Het landschap bij de Calanches van Piana is weer heel anders. Mooie inhammen langs de kust met ruige rotsen en steile wanden. Toch een dagje strand? Dan is het strand van Palombaggia bij Porto Vecchio een paradijs op aarde!

Top reizen naar Frankrijk

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja

20 dagen
Individuele rondreis
Wat een reis is dit! Liefhebbers van het echte Azië, reizigers die in contact willen komen met de lokale bevolking, die veel op het platteland willen zijn, die willen zien hoe men in Cambodja en Vietnam leeft en werkt, maar die ook benieuwd zijn naar de absolute hoogtepunten in deze regio, zitten helemaal goed met deze 20-Daagse rondreis Het beste van Vietnam en Cambodja.Vietnam en Cambodja delen een geschiedenis met Frankrijk. Ze behoorden in de 19e en 20e eeuw tot Frans Indochina, het koloniale gebied van Frankrijk in Zuidoost-Azië. Dat is nog altijd te merken, in de architectuur en in de keukens. Beroemd is het Vietnamese broodje Banh Mi, een overblijfsel uit Franse tijden, maar inmiddels vanwege de ingrediënten en smaken helemaal Vietnamees. Het platteland op deze rondreis bezoek je in de Mekong Delta in Zuid-Vietnam en Cambodja, waar de Mekong rivier uiteen wordt gereten in vele kleinere stromen en een landschap is ontstaan waar het water de baas is. Totaal anders, maar even fascinerend, zijn de rijstterrassen en bergen van Sapa in Noord-Vietnam. Net als de vissersgemeenschappen bij het Tonle Sap meer in Siem Reap in Cambodja.Het platteland is de spiegel van deze landen en ze zullen een onvergetelijke indruk maken, maar de extra's zitten 'm in de hoogtepunten van deze reis: Halong Bay, het spectaculaire merengebied vol rotspieken in Noord-Vietnam en Angkor Wat in Cambodja, het grootste religieuze monument ter wereld.Optioneel: als het je leuk lijkt en je tijd hebt, dan kun je deze rondreis completeren met een paar dagen aan het strand van het Thaise eiland Koh Chang.

Reisorganisaties met reizen naar Frankrijk

Meer blogs over Frankrijk

Beoordelingen van Frankrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
7.5
Stranden
7.7
Steden
8.3
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.3