Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste plekken in het Zwarte Woud

De 15 mooiste plekken in het Zwarte Woud

op 29 juni 2021
4 minuten leestijd
De 15 mooiste plekken in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een prachtig bosrijk gebied in het zuidwesten van Duitsland, tegen de Franse grens aan. Anders dan de ietwat duistere naam doet vermoeden, is het een fascinerende en zeer afwisselende regio, met veel naaldbossen, bergen, valleien, watervallen, sfeervolle stadjes, pretparken en bijzondere bezienswaardigheden.

En, ook leuk om te weten: veel sprookjes van de gebroeders Grimm spelen zich af in het Zwarte Woud, de koekoeksklok is er uitgevonden, de Schwarzwalder Torte niet, maar heeft er wel zijn naam aan te danken, en zelfs de Romeinen noemden dit gebied al het Zwarte Woud: Silva Nigra, te vertalen als het zwarte, donkere of ondoordringbare woud.

Ben je nieuwsgierig geworden en sta je te popelen om dit gebied te verkennen? Dan mag je deze vijftien plaatsen niet missen!

1. Triberger watervallen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij het dorpje Triberg zijn maar liefst zeven watervallen te bewonderen. Dat komt omdat het riviertje de Gutach vanaf 872 meter hoogte naar beneden stort. Niet in één keer, maar via zeven plateau’s in de bergwand klatert het water iedere keer een stukje lager. Deze zeven watervallen laten het riviertje in totaal 163 meter lager uitkomen en daar weer vrolijk voortkabbelen. Je kunt via een wandelpad langs alle zeven watervallen lopen. Dit pad is maar tweeëneenhalve kilometer lang, dus goed te doen, ook voor gezinnen met kinderen. Kijk wel uit, want door al het water kan het er glad zijn!

2. Bad Dürrheim

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlakbij de Triberger watervallen vind je Bad Dürrheim, met zijn geneeskrachtige zoutwaterbronnen. Geniet in deze wellness-oase, geef je huid een krachtige opkikker en kom volledig tot rust. Uitgebadderd? Dan kun je in deze omgeving ook je wandelhart ophalen, want je sluit hier zo aan op de Ostweg, een wandelroute van in totaal 239 kilometer. 

3. Badeparadies Schwarzwald

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eveneens in deze watervallen-regio vind je dit gigantische zwemparadijs. Dit is echt next-level zwemmen, een tropisch zwemparadijs 2.0! Negen dorpen in de regio hebben samen dit zwembad gebouwd, in plaats van ieder dorp zijn eigen zwembad. Dat heeft geresulteerd in een fantastisch zwemparadijs, vol met palmbomen, barretjes, sauna’s, mineraalbaden, zwembaden, glijbanen, terrassen, restaurants en rustruimtes.

4. Feldberg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Liefhebbers van bergwandelingen opgelet: de Feldberg is de hoogste berg van het Zwarte Woud en bijna 1500 meter hoog. Vanaf de top heb je een ongelofelijk indrukwekkend uitzicht over het hele gebied. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en in de winter skiën.

5. Titisee

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Aan de voet van de Feldberg ligt het meer Titisee. Vooral voor watersportliefhebbers is dit een aanrader. Je kunt hier zwemmen, windsurfen, kanoën en bootje varen. Uiteraard is ook hier de hele omgeving mooi, dus voor wie niet zo’n watersporter is; wandelen en fietsen kan altijd!

6. Kasteel Hohenzollern

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit is een prachtig, sprookjesachtig kasteel, dat veilig op 855 meter hoogte ligt. De oudste delen van de burcht dateren al uit de 11e eeuw en daarna is het vele malen (gedeeltelijk) verwoest, belegerd, aangevallen en zelf een tijdje verlaten en in verval geraakt. Maar Hohenzollern heeft de tand destijds dapper doorstaan en is in de 19e eeuw voor het laatst opnieuw opgebouwd en zeker de moeite van een bezoekje waard!

7. De Wildbader Sommerberg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij het stadje Bad Wildbad ligt de Sommerberg, waar je met een kabelbaan heen kunt. Leuk! Maar er zijn hier ook talloze fiets- en wandelpaden, er is een bikepark, een gigantische uitkijktoren die ver boven de bomen uitsteekt en natuurlijk een kuuroord. En dat alles tussen de bergen, bossen en valleien. Beter wordt het niet, toch?

8. Baiersbronn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit is een gemeente in Baden-Württemberg en hét wandelparadijs van het Zwarte Woud. Bergen, valleien en lieflijke dorpjes, je vindt het hier allemaal. En verder vind je hier 500 kilometer aan wandelpad, meerdere wellness resorts, mogelijkheden om te paragliden en te mountainbiken, én verschillende restaurants met één of meerdere Michelin-sterren! Kortom, je vraagt je af waarom je er nog niet bent. 

9. De Badische Weinstrasse

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een 200 kilometer lange wijnroute, hoe fijn is dat? Hier kun je eindeloos veel wijngaarden bewonderen, wijnproeverijen doen en je favoriete flessen inslaan voor als je weer thuis bent en je het Zwarte Woud nog even wilt ruiken en proeven. 

10. Freudenstadt

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Naast wandelen, fietsen en andere activiteiten is het ook wel eens leuk om een stad te bezoeken. In Freudenstadt kun je een hamroker en een glasblazer bezoeken, je vergapen in verschillende streekmusea en deelnemen aan de vele culturele activiteiten die hier worden georganiseerd. Met andere woorden, in Freudenstadt vermaak je je met gemak een dagje. 

11. Karlsruhe

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als je je helemaal wilt onderdompelen in een stad, dan moet je naar Karlsruhe. Het is de groenste stad van Duitsland én de stad met de meeste zonuren. Daarnaast heeft dit zuidelijke pareltje talloze musea, schouwburgen, galerieën, kerken, kastelen, parken en botanische tuinen die je kunt bezichtigen. Even geen zin meer in cultuur? Dan kun je hier ook heerlijk winkelen en op eindeloos veel terrasjes zitten. Voor ieder wat wils, dus!

12. Wutachschlucht

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Al eeuwen stroomt de rivier de Wutach hier door de bergen, wat een diepe kloof heeft veroorzaakt. Het is de grootste bergkloof van Duitsland en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het is onderdeel van een prachtig wandelgebied, met watervallen en indrukwekkende rotswanden. Fototoestel mee, dus!

13. Sauschwänzlebahn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Leuk voor treinliefhebbers! In het Zwarte Woud zijn meerdere spoorlijnen aangelegd en dit idyllische traject is vijfentwintig kilometer lang. Met de stoomtrein tuf je door groene valleien, langs kabbelende beekjes, over bruggen en door tunnels. Je gaat dwars door het natuurgebied Wutachflühen. Puur genieten!

14. St. Blasien

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hier staat de Dom van St. Blasien: een immense abdijkerk uit de 8e eeuw. Je kunt een rondleiding boeken of een van de vele concerten beluisteren die hier gegeven worden. Dat is overigens een bijzondere ervaring door de geweldige akoestiek van de dom.

15. Gengenbach

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit stadje heeft sinds de 13e eeuw stadsrechten en het lijkt tegenwoordig wel een beetje op een Anton Pieck-stadje. Het heeft een sprookjesachtige sfeer, door de talrijke middeleeuwse vakwerkhuizen en straatjes met kasseien. Een heel romantisch en lieflijk stadje dus!

Top reizen naar Zwarte Woud

Reisorganisaties met reizen naar Zwarte Woud

Meer blogs over Zwarte Woud

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6