Home
Blog
Bestemmingen
17 dingen die je moet weten voordat je naar Cuba reist

17 dingen die je moet weten voordat je naar Cuba reist

op 14 september 2015
3 minuten leestijd
17 dingen die je moet weten voordat je naar Cuba reist

Cuba is zo'n bestemming die velen op hun bucketlist hebben staan, maar die slechts weinig mensen echt bezoeken. Het is misschien niet het meest makkelijke land om naar te reizen, maar met deze 17 tips zou het voor iedereen te doen moeten zijn.

1. Neem voldoende cash geld mee

Hoewel de situatie tussen Cuba en de Verenigde Staten nu verbeterd is, is het wel verstandig om voldoende cash geld bij je te hebben. Neem echter geen Amerikaanse dollars mee, maar Euro's of Engelse ponden, hiervoor krijg je een betere wisselkoers.

2. Cuba heeft twee valuta

In Cuba gebruikt men de CUC (Cubaanse peso of 'Cubaanse dollar'), die afgestemd is op de Amerikaanse dollar en door toeristen gebruikt zou moeten worden, en de CUP (Cubaanse nationale peso). 1 CUC is gelijk aan 22 CUP, maar zorg dus dat je altijd CUC terug krijgt als wisselgeld.

3. Op de meeste plaatsen worden dubbele prijzen getoond...

...en de CUP en CUC prijzen zullen niet met elkaar overeen komen. Laat je hier niet door storen!

4. Waar je Cubaans geld kunt krijgen

Probeer op Havana International Airport geld te pinnen bij de ATM's op niveau 1. De wisselkantoren op het vliegveld kun je beter vermijden, omdat ze er bekend om staan om de juiste hoeveelheid geld te geven en hun prijzen zijn ook niet zo goed. Hotels en resorts hebben meestal ook een wisselkantoor. Steden hebben meestal ook geldautomaten, hoewel sommige kleinere plaatsen zoals Viñales niet.

5. Vergeet je betaalpas niet in te stellen op betalen buiten Europa

6. Sluit een reisverzekering af

Je hebt een reisverzekering nodig om Cuba te betreden. Bij de douane voeren ze controles uit en als je niet een reisverzekering kunt laten zien, dan laten ze je die daar kopen.

7. Voor Cuba heb je een visum nodig

Deze kun je bij het Consulaat van Cuba in Rotterdam aanvragen. Een toeristenvisum voor 30 dagen kost €22.

8. Vluchten

Zorg dat je drie uur voor de vlucht op de luchthaven bent. Cubana Air wil haar passagiers graag minstens een uur vroeger dan andere luchtvaartmaatschappijen ingecheckt hebben. Vliegtuigen zijn vaak ook overboekt, dus voor je eigen gemoedsrust is het ook de moeite waard om er op tijd te zijn.

9. Eten in Cuba

Vanwege beperkingen in de handel, behoort het Cubaanse eten niet tot het beste. Het is vaak een beetje flauw. Wat je kunt doen is wat zout meenemen, of een fles saus.

10. Internet is nog niet overal aanwezig in Cuba

Het kan daarom handig zijn om van tevoren wat apps op je telefoon te zetten. Galileo Offline Maps geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je te laten zien waar je bent door de GPS van je smartphone te gebruiken.

11. Havana Good Time

Havana Good Time is een goed app om te gebruiken als gids voor Havana, die je naar enkele niet-toeristische plekken in Havana brengt en is bovendien vrij up-to-date.

12. Beste tijd van het jaar om Cuba te bezoeken

Zoals bij iedere bestemming, zijn er goede en betere tijden van het jaar om naar Cuba te reizen. Tussen half november en maart is het koelere droge seizoen - dit is meestal de drukste tijd van het jaar, vanwege de lagere temperaturen en luchtvochtigheid.

Tussen mei en juni is er het regenseizoen en wordt het vrij benauwd in Cuba. Maar in deze periode vind wel de tabak oogst plaats, en de Carnivale, enkele hoogtepunten op de Cubaanse kalender.

Juli tot begin november is het orkaanseizoen, en kan het dus hard waaien.

13. Boek je eerste overnachting

Het is geen goed idee om naar Cuba te reizen, zonder een plan te hebben waar je die nacht wilt slapen. Zorg ervoor dat in ieder geval je eerste nacht is vastgelegd.

14. Boek tours voor je vertrekt

Zoals al eerder aangegeven, is internetten vrij lastig in Cuba. Het zoeken naar tours en activiteiten kan daarom vrij moeilijk en kostbaar zijn. Boek deze daarom voor vertrek, of boek een compleet verzorgde Cuba rondreis.

15. Leer zo veel mogelijk Spaans als je kunt

Zelfs eenvoudige woorden en zinnen kunnen je al ver op weg helpen in Cuba. Mensen houden ervan als je een beetje in hun jargon kunt spreken en zullen je zelfs vriendelijker behandelen.

16. Neem salsalessen

Iedereen in Cuba kan salsa dansen. Ook al leer je de basisstappen, je zult zien dat je je niet buitengesloten voelt wanneer iedereen plezier heeft op de dansvloer. Je kunt natuurlijk ook in Cuba zelf salsalessen nemen, maar dan is het misschien al te laat.

17. Het belangrijkste is om te genieten als je in Cuba bent!

Cuba is geen gevaarlijk land, zoals veel mensen denken. De misdaadcijfers zijn er laag. Er is wel een hoop bureaucratie, die het reizen er soms moeilijk kan maken.

Maar mits je je gezonde verstand gebruikt en je je gedraagt en respect toont voor de lokale cultuur, zul je hier een gewelidge tijd hebben.

Reisorganisaties met reizen naar Cuba

Meer blogs over Cuba

Beoordelingen van Cuba

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2