Home
Blog
Bestemmingen
Twee weken backpacken in Cuba: Route én tips

Twee weken backpacken in Cuba: Route én tips

op 14 augustus 2019
4 minuten leestijd
Twee weken backpacken in Cuba: Route én tips

Cuba en backpacken gaan goed samen. Door deze twaalf tips sta je te popelen het land ook op eigen houtje te verkennen!

Zeg je Cuba, dan zie je al snel exotische, rokerige en muzikale beelden voor je. Het land van de salsa, sigaren en oldtimers is een perfect backpackland, meer nog dan je misschien zou verwachten. Het voormalige regime van Fidel Castro bepaalt nog steeds de cultuur en geeft je daardoor een andere ervaring dan elders. Ga je binnenkort voor het eerst op ontdekkingstocht door dit deel van Latijns-Amerika? Neem dan de volgende twaalf zaken ter harte voor een grandioze trip!

1. Begin in Havana

Het ligt het meest voor de hand om in de hoofdstad van Cuba jouw reis te beginnen. Hoewel hoofdsteden vaak niet de populairste plekken zijn om te verblijven, neem de tijd voor Havana! Flaneer over de eindeloze Malecon, bewonder gave koloniale panden in het oude gedeelte en maak een ritje met een oldtimer. Bezoek de Partagás sigarenfabriek, drink ’s avonds mojito’s in een van de vele clubs en waag uiteraard een salsapasje. Wat tevens heel bijzonder is, is de streetart. Overal zie je grote afbeeldingen van Che Guevara. Gegarandeerd dat die een diepe indruk op je maken.

2. Reis met busmaatschappij Viazul

Als backpacker bereis je een bestemming het liefst met de bus. Naast dat het veelal een comfortabele manier van reizen is, biedt het tevens de gelegenheid om andere reizigers te ontmoeten. In Cuba is staatsbedrijf Viazul de beste optie. Het is speciaal opgericht voor toeristen. Op een veilige manier word je van A naar B gebracht. Let wel: de bussen rijden vaak slechts enkele keren per dag. Plan je reis dus goed! Lees hier meer over een auto huren in Cuba.

havana cuba
havana cuba

3. Slaap in casas particulares

In Cuba kennen ze het fenomeen ‘hostel’ niet. Overnachten doe je bij mensen thuis in zogenoemde ‘casas particulares’. De casas zijn met zorg geselecteerd door de overheid. Omdat er voor de locals veel vanaf hangt, verzorgen ze jouw verblijf tot in de puntjes. Verwacht heerlijk eten, hier en daar een salsa-les en sowieso een hartverwarmend ontvangst. Je herkent een casa particular aan het symbool van een blauw omgekeerd anker. Ook kun je een casa van tevoren boeken via: Mycasaparticular.com.

4. Ontdek Viñales

Vanuit de drukke hoofdstad ben je met een paar uur bussen op het serene platteland van Cuba. Viñales is bij uitstek een toffe plek voor backpackers. Maak een paardrijtocht door de vrije natuur en bezoek de tabaksplantages van sigarenboeren. De Vallei van Viñales is een van de nationale monumenten van Cuba. Door de pracht van de steile ronde kalksteenheuvels begrijp je direct waarom.

vinales cuba
vinales cuba

5. Maak een tussenstop in Cienfuegos

Stap in de bus, ontspan een paar uur en je hebt het platteland verruilt voor de Caribische kust. Stop onderweg in Cienfuegos als je van architectuur houdt. Bezoek Parque José Marti, leg de kathedraal vast op de gevoelige plaat en wandel naar La Punta.

6. Next stop: Trinidad

Trinidad staat bij velen op de favorietenlijst van Cuba. In dit kleurige stadje vind je fotogenieke straatjes in overvloed. Evenals andere backpackers overigens. Fiets naar het prachtige Playa Ancón of trek juist het groen in en ga op expeditie naar diverse watervallen. Doe dit bij voorkeur te paard. Het is er waanzinnig!

trinidadciba
trinidadciba

7. Ga in de zomer sowieso naar Santiago de Cuba

Wanneer je twee weken in Cuba bent, wil je ook het zuid-oosten van het land meepakken. Helemaal in de zomer. Santiago de Cuba is dan volledig versierd met ouderwetse foodtrucks en kermisattracties. Ook zijn er overal optochten door de stad. Een belevenis die je wilt meemaken! Buiten de zomerperiode is Santiago de Cuba ook een aanrader. Je ervaart hier het Cubaanse stadsleven op zijn best. Misschien nog wel meer authentiek dan in Havana. Bezoek sowieso het rummuseum!

8. Trek de jungle in vanuit Baracoa

Baracoa ligt op zo’n vijf uur rijden van Santiago de Cuba. Het stadje wordt geroemd om zijn cacao en chocola. Daarnaast is het de perfecte uitvalsbasis voor de diverse jungletochten die je kunt maken in de omgeving. Met stip op één staat een trekking naar El Yunque. Ook wel de tafelberg van Latijns-Amerika genoemd. Kleed je goed aan, neem voldoende water mee en houd je camera paraat, het wordt een tocht om nooit te vergeten!

baracoa
baracoa

9. Chill hier aan het einde van je reis

Alle opgedane indrukken een plekje geven, doe je het beste aan een wit palmstrand nietwaar? Daarvoor is Varadero uitermate geschikt. Let wel: het is veelal een all inclusive bestemming. Zoek daarom als backpacker een locatie iets verder van de kust. Dat je een kleine afstand hebt te lopen voor een oogverblindende blauwe zee en een paradijselijk hagelwit strand neem je gauw voorlief. Wedden dat je het fijn vindt om hier een paar dagen te relaxen?

10. Vlieg terug van Varadero

Wanneer je geen retourticket van en naar Havana geboekt hebt, is terugvliegen vanuit Varadero aan te raden. Tui biedt regelmatig goede one-way deals vanuit dit deel van Cuba. Zeker checken dus!

strand cuba
strand cuba

11. Let op waarmee je betaalt

Weet dat er in Cuba twee valuta’s gelden. Eén voor de lokale bevolking (de Cubaanse peso) en één voor toeristen (de CUC). Zowel in restaurants als bij het openbaar vervoer bijvoorbeeld wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘het eigen volk’ en reizigers. Let dus goed op waarmee je betaalt en vooral ook, wat je terugkrijgt aan wisselgeld.

12. Luister meer naar locals dan naar je reisgids

Last but not least een tip voor als je de Lonely Planet meeneemt op reis. Het is bij uitstek de reisbijbel voor veel avonturiers die gaan backpacken. Toch willen we je meegeven: ga ook eens van ‘het gebaande pad’ af. Je gastvrouw en -heer in casas particulares kennen de omgeving op hun duimpje. Zij kunnen je dingen laten zien, die niet uit een boekje te halen zijn. Juist díé ervaringen maken jouw Cuba-reis tot eentje die je nog lang zal herinneren!

Top reizen naar Cuba

Reisorganisaties met reizen naar Cuba

Meer blogs over Cuba

Beoordelingen van Cuba

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2