Cienfuegos

Cienfuegos

Parel van het zuiden

Cienfuegos is een Cubaanse universiteitsstad met een aantrekkelijk historisch centrum en voldoende mooie bezienswaardigheden om tijdens je Cuba rondreis te gaan bekijken.

Top reisorganisaties naar Cuba

Top reisorganisaties naar Cuba
Cienfuegos

Cienfuegos op Cuba is zeker en goede optie voor de vakantie wanneer je wilt genieten van veelzijdigheid in een stad. Deze stad heeft op de eerste plaats een toch wel wat industrieel karakter, waardoor je niet in de eerste plaats aan een fijne vakantiebestemming denkt, maar het indrukwekkende historisch centrum maakt dit helemaal goed. Daarnaast is ook de Punta Gorda wijk een echte highlight in de stad.

Historisch centrum

Cienfuegos heeft een rijk verleden en dit is nog altijd te zien aan het historische centrum van de stad. In de koloniale tijd werd de stad ook wel de Parel van het Zuiden genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets. In 2005 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en een plaats krijgt hier niet zomaar een plekje. Je kunt er indrukwekkende bouwwerken bewonderen en de stad straalt gewoon geschiedenis uit. De Spanjaarden bouwden er in 1745 voor het eerst een fort, maar pas in 1819 kreeg de stad ook daadwerkelijk een naam. Cienfuegos werd vernoemd naar José Cienfuegos, de gouverneur-generaal van Cuba in die tijd.

Cienfuegos
Cienfuegos

Cienfuegos
Cienfuegos

Het schaakbordpatroon

Cienfuegos werd aangelegd in een zogenaamd schaakbordpatroon, dat ook wel het hippodamische systeem wordt genoemd. Dit wil zeggen dat de rijen woningen loodrecht op elkaar staan. Van de noordzijde naar de zuidzijde van de stad lopen de calles, en van de westzijde naar de oostzijde lopen de avenidas. In de hele stad is een romantische Franse sfeer merkbaar.

Palacia del Valle

Als je een stukje rijkdom wilt bewonderen in Cienfuegos, dan moet je naar de wijk Punta Gorda. Dit is een villawijk waar in het verleden de rijkste mensen van de stad woonden. Tegenwoordig is de wijk niet meer zo luxe als deze ooit geweest is, vooral omdat veel villa’s aan het vervallen zijn. Toch is de wijk zeker nog een bezoek waard, ook zeker omdat hier het Palacia del Valle te bewonderen is. Dit paleis is gebouwd uit verschillende stijlen binnen de architectuur, en dat maakt het een bijzonder geheel om te zien. In de negentiende eeuw werd een start gemaakt met de bouw van Palacia del Valle en in de twintigste eeuw werd er nog een deel bijgebouwd. Er is een mooi terras te vinden waar je terecht kunt voor een verkoelend drankje. Het terras heeft drie torentjes met elk een eigen betekenis. Deze staan voor kracht, geloof en liefde. Het is zeker de moeite waard om even plaats te nemen op dit terras, want vanaf hier kun je in alle rust genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Cienfuegos
Cienfuegos

Cienfuegos
Cienfuegos

De Malecón en Paseo del Prado

Als je weer vertrekt vanuit de wijk Punta Gorda, en richting het historische centrum loopt, dan vind je hier de Malecon die langzaam overgaat in de Paseo del Prado. Deze indrukwekkende boulevard mag je zeker niet missen, want bijna nergens ter wereld kun je zoveel prachtige villa’s uit de negentiende eeuw vinden als langs deze boulevard. Naast de statige villa’s die er te vinden zijn kun je er ook enkele interessante standbeelden bekijken. Het is een heerlijk stuk om te wandelen, om op je gemak te slenteren langs de mooie gebouwen en standbeelden.

Parque José Martí

Parque José Martí is het stadsplein van Cienfuegos. Dit plein is zeker een plaatje om te zien, en dan met name om de prachtige gebouwen die er staan. Hier kun je de mooiste gebouwen van de hele stad bewonderen, en dat is absoluut de moeite waard. Het plein lag er al eerder dan de stad en het is eigenlijk zo dat de stad om het plein heen is aangelegd om het plein te sparen. Dit deden de Fransen in de negentiende eeuw. Je kunt hier diverse mooie bouwwerken bewonderen om het plein heen, zoals bijvoorbeeld een grote kathedraal met gebrandschilderde ruiten en het theater Teatro Tomás Terry. Dit theater draagt de naam van een man uit Venezuela die een groot bedrag doneerde, waardoor de bouw van het theater mogelijk werd. Het theater is een bijzonder luxe pand om te zien, zowel van binnen als van buiten. Direct naast het Teatro Tomás Terry is het mooie Colegio San Lorenzo te vinden, dat ook al meer dan een eeuw oud is, en ook het Palacio Ferrer is te vinden aan het plein. Hier is tegenwoordig het Casa de la Cultura Benjamin Duarte te vinden. De koepel is zeker een bezoek waard. Je kan de gietijzeren trap beklimmen om hier te genieten van een mooi  uitzicht over de stad.

Jose Marti park in Cienfuegos
Jose Marti park in Cienfuegos

Reizen naar Cienfuegos – Hoe kom je er?

Je vliegt in negen tot tien uur naar Cienfuegos op Cuba. Deze tijd is gebaseerd op vertrek vanaf Schiphol Amsterdam naar hoofdstad Havana. Vanaf de luchthaven hoef je niet ver meer te reizen, dus de totale reis duurt zeker niet veel langer, afhankelijk van je accommodatie natuurlijk. In Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Meer bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Cienfuegos ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
8,6

Klassiek Cuba

Cuba
Groepsrondreis met TUI
22-09-2023

Wat hebben we een mooie 16 daagse rondreis gehad.
Onze reisleider heeft ons veek verteld en laten zien. Wat kan jij mooi vertellen over zijn land.
Zoveel gezien en gedaan.
Yoandie de buschauffeur was ook een super goede chauffeur, samen deden ze het super voor ons 28 tevreden en enthousiaste Nederlanders op reis door Cuba

John en Alie Frelink
Gereisd met partner
7,6

Indrukwekkende reis door prachtig midden Cuba, Cuba Libre.

Cuba
Groepsrondreis met TUI
27-08-2023

Wie wij in het zonnetje willen zetten zijn Yosdani de reisbegeleider en Yoandris de buschauffeur. Zij hebben ons veilig door midden Cuba geleid. Yosdani wist ons iedere keer weer te verrassen met zijn kennis van en over Cuba. En niet in de laatste plaats met zijn kennis van de Nederlandse taal. Hij vertelt een eerlijk verhaal en is betrouwbaar. Hij en Yoandris zijn zeer behulpzaam. Veel moois gezien, ook veel armoede. Confronterend voor ons als toeristen, al realiseren we ons ook dat toerisme het hoofdinkomen van het land is. Daarom bevelen wij iedereen aan om naar Cuba te gaan!

A. en R. van Leusden
Gereisd met partner
8,4

Was geweldig, zo genoten..

Cuba
Groepsrondreis met TUI
16-04-2023

Wij hebben genoten van onze rondreis, wat een prachtig, kleurrijk en muzikaal land...Met een leuke groep mensen..Over onze reisleider Yosdany meer dan lof..Hij was de kers op de taart..Met zijn passie , humor en gezelligheid hebben wij de mooiste plekjes gezien en veel geleerd over Cuba...Ook in de avonduren wist hij ons te laten genieten van het Cubaans eten en het leven ,salsa dansen tussen de lokale mensen.Ook een compliment voor de chauffeur Yoandrie die ons veilig en ervaren overal naar toe heeft gereden. Cuba heeft mijn dromen overtroffen...1 tip...laatste dag naar het strand van Valadero ( 1 van de mooiste stranden ter wereld) zou top zijn om nog even in alle rust na te genieten van een onvergetelijke reis..

Rina
Gereisd met gezin
8,0

Cuba Libre

Nederland
Groepsrondreis met TUI
10-03-2023

Groepsreis 9 daagse Cuba Libre. Wat een geweldige ervaring met een fantastische locale reisleider welke goed Nederlands spreekt.
In een korte tijd onwijs veel gezien en geleerd van het eiland.

Indra
Gereisd met partner
9,2

Rondreis Klassiek Cuba 9 t/m 24 februari 2023.

Cuba
Groepsrondreis met TUI
06-03-2023

We zijn over heel Cuba gereisd.
Het was een super mooie vakantie!
De Viñalesvallei was prachtig, en ook de Soroawaterval was prachtig!
Ook de plaatsen Trinidad en Sancti Spíritus waren erg mooi!
Ook hebben we genoten van Santiago de Cuba, en van Camaguëy.
Ook Santa Clara was zeer de moeite waard!
Maar we hadden ook een erg goede gids die ook mooie humor had, en over alles enthousiast kon vertellen.
Ook heeft de chauffeur ons netjes en professioneel door Cuba gereden!!
Yosdani en de chauffeur heel erg bedankt voor deze onvergetelijke vakantie!!!

Gerard Broekman

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba