Cienfuegos

Cienfuegos

Parel van het zuiden

Cienfuegos is een Cubaanse universiteitsstad met een aantrekkelijk historisch centrum en voldoende mooie bezienswaardigheden om tijdens je Cuba rondreis te gaan bekijken.

Cienfuegos

Cienfuegos op Cuba is zeker en goede optie voor de vakantie wanneer je wilt genieten van veelzijdigheid in een stad. Deze stad heeft op de eerste plaats een toch wel wat industrieel karakter, waardoor je niet in de eerste plaats aan een fijne vakantiebestemming denkt, maar het indrukwekkende historisch centrum maakt dit helemaal goed. Daarnaast is ook de Punta Gorda wijk een echte highlight in de stad.

Historisch centrum

Cienfuegos heeft een rijk verleden en dit is nog altijd te zien aan het historische centrum van de stad. In de koloniale tijd werd de stad ook wel de Parel van het Zuiden genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets. In 2005 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en een plaats krijgt hier niet zomaar een plekje. Je kunt er indrukwekkende bouwwerken bewonderen en de stad straalt gewoon geschiedenis uit. De Spanjaarden bouwden er in 1745 voor het eerst een fort, maar pas in 1819 kreeg de stad ook daadwerkelijk een naam. Cienfuegos werd vernoemd naar José Cienfuegos, de gouverneur-generaal van Cuba in die tijd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het schaakbordpatroon

Cienfuegos werd aangelegd in een zogenaamd schaakbordpatroon, dat ook wel het hippodamische systeem wordt genoemd. Dit wil zeggen dat de rijen woningen loodrecht op elkaar staan. Van de noordzijde naar de zuidzijde van de stad lopen de calles, en van de westzijde naar de oostzijde lopen de avenidas. In de hele stad is een romantische Franse sfeer merkbaar.

Palacia del Valle

Als je een stukje rijkdom wilt bewonderen in Cienfuegos, dan moet je naar de wijk Punta Gorda. Dit is een villawijk waar in het verleden de rijkste mensen van de stad woonden. Tegenwoordig is de wijk niet meer zo luxe als deze ooit geweest is, vooral omdat veel villa’s aan het vervallen zijn. Toch is de wijk zeker nog een bezoek waard, ook zeker omdat hier het Palacia del Valle te bewonderen is. Dit paleis is gebouwd uit verschillende stijlen binnen de architectuur, en dat maakt het een bijzonder geheel om te zien. In de negentiende eeuw werd een start gemaakt met de bouw van Palacia del Valle en in de twintigste eeuw werd er nog een deel bijgebouwd. Er is een mooi terras te vinden waar je terecht kunt voor een verkoelend drankje. Het terras heeft drie torentjes met elk een eigen betekenis. Deze staan voor kracht, geloof en liefde. Het is zeker de moeite waard om even plaats te nemen op dit terras, want vanaf hier kun je in alle rust genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Malecón en Paseo del Prado

Als je weer vertrekt vanuit de wijk Punta Gorda, en richting het historische centrum loopt, dan vind je hier de Malecon die langzaam overgaat in de Paseo del Prado. Deze indrukwekkende boulevard mag je zeker niet missen, want bijna nergens ter wereld kun je zoveel prachtige villa’s uit de negentiende eeuw vinden als langs deze boulevard. Naast de statige villa’s die er te vinden zijn kun je er ook enkele interessante standbeelden bekijken. Het is een heerlijk stuk om te wandelen, om op je gemak te slenteren langs de mooie gebouwen en standbeelden.

Parque José Martí

Parque José Martí is het stadsplein van Cienfuegos. Dit plein is zeker een plaatje om te zien, en dan met name om de prachtige gebouwen die er staan. Hier kun je de mooiste gebouwen van de hele stad bewonderen, en dat is absoluut de moeite waard. Het plein lag er al eerder dan de stad en het is eigenlijk zo dat de stad om het plein heen is aangelegd om het plein te sparen. Dit deden de Fransen in de negentiende eeuw. Je kunt hier diverse mooie bouwwerken bewonderen om het plein heen, zoals bijvoorbeeld een grote kathedraal met gebrandschilderde ruiten en het theater Teatro Tomás Terry. Dit theater draagt de naam van een man uit Venezuela die een groot bedrag doneerde, waardoor de bouw van het theater mogelijk werd. Het theater is een bijzonder luxe pand om te zien, zowel van binnen als van buiten. Direct naast het Teatro Tomás Terry is het mooie Colegio San Lorenzo te vinden, dat ook al meer dan een eeuw oud is, en ook het Palacio Ferrer is te vinden aan het plein. Hier is tegenwoordig het Casa de la Cultura Benjamin Duarte te vinden. De koepel is zeker een bezoek waard. Je kan de gietijzeren trap beklimmen om hier te genieten van een mooi  uitzicht over de stad.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Cienfuegos – Hoe kom je er?

Je vliegt in negen tot tien uur naar Cienfuegos op Cuba. Deze tijd is gebaseerd op vertrek vanaf Schiphol Amsterdam naar hoofdstad Havana. Vanaf de luchthaven hoef je niet ver meer te reizen, dus de totale reis duurt zeker niet veel langer, afhankelijk van je accommodatie natuurlijk. In Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Cienfuegos ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
10

Cuba totaal, een wondermooie ervaring

Cuba
Groepsrondreis met Djoser
26-09-2022

Alles was perfect. De hotels brandschoon, tot in de puntjes verzorgd, het eten heerlijk, de reisleiding geweldig aardig en behulpzaam, de chauffeur superkundig en alles was als een sprookje zo mooi. Ik raad iedereen aan om met Djoser te reizen, je krijgt zoveel meer!

Marianne Houtzager
Alleen gereisd
3,0

De vreselijkste vakantie ooit

Cuba
Individuele rondreis met TUI
27-12-2019

Samen met mijn partner een hele rondreis geboekt. Van hostel naar hostel in verschillende steden om bepaalde bezienswaardigheden te kunnen zien. Mijn grootste nachtmerrie!!! Wat een verschrikking is Cuba. Havana lijkt wel een Hollywood setting. 10 meter is prachtig en de rest is allemaal ghetto. Winkels zijn er niet te vinden en de prijzen voor eten en drinken zijn hetzelfde in Nederland. Je kunt geen 3 meter fatsoenlijk lopen zonder aangesproken te worden door hordes van taxi mannen sigaar boeren etc. Ook ben je continu op je hoede omdat je van alle kanten aangesproken word door stelletjes die zogenaamd behulpzaam zijn maar ondertussen maar 1 ding willen. GELD!!! Wij zijn ontzettend geschrokken van de enorme armoede en leefomstandigheden van het volk. Zoals ik al eerder benoemd heb. Een paar meter het WAAAUW effect en voor de rest is het alleen maar een grote doffe ellende! We zouden er 14 dagen rondreizen en hebben na 4 dagen tickets terug geboekt omdat het zo verschrikkelijk was. Ook kan er met maestro niet gepind worden en ben je dus genoodzaakt om of alles cash mee te nemen of een creditcard mee te nemen en met een heel klein beetje geluk kun je daar bij sommige banken wat geld mee op nemen! Ik raad Cuba alles behalve aan!!! De vreselijkste vakantie ooit. Het ziet er prachtig uit op foto's maar dit is niks meer dan een illusie

Wilmie Van lent
Gereisd met partner in December 2019
6,5

Ik begrijp de recensies niet, natuur was prachtig, klimaat heerlijk, oldtimers schitterend maar wat een armoede, alles slecht onderhouden, vreselijke hotels, slechtste reis ooit

Cuba
Groepsrondreis met TUI
01-03-2019

Ik zou niemand aanraden naar Cuba te gaan, ik ben me echt dood geschrokken van wat ik daar gezien heb, inderdaad, de natuur is prachtig en het klimaat fantastisch. De oldtimers zijn ook schitterend. De tijd heeft er 100 jaar stilgestaan, nog veel paard en wagens en ossenwagens die land omploegen.
Maar wat is er armoede, wat is er weinig te krijgen in winkels, als je überhaupt al een normale winkel kunt vinden.
Bijna alle hotels tijdens onze rondreis waren slecht onderhouden, vaak vies, een douche waar zo goed als geen water uit kwam. Slechte bedden waar soms de metalen veren letterlijk uit staken, ik kan een uur zo doorgaan. Nee, Cuba was alles wat wij niet hadden verwacht

S
Gereisd met partner in February 2019
10

Reis om nooit te vergeten

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Onze reis ging van oost naar west. Hebben alle bezienswaardigheden bezocht. Een rijke geschiedenis. Het mausoleum van Ché is heel bijzonder. De armoede is enorm al hebben de mensen geen honger door de voedselbonnen die ze krijgen. De verpaupering van de huizen is onvoorstelbaar. En ja............die auto's hé!!!
Geweldig. De laatste paar dagen in een super luxe resort in Varadero is een soort van cultuurshock.

Hans Bleeker
Gereisd met partner in April 2015
7,0

Mijn vriend's eerste vakantie

Cuba
Familiereis met TUI
10-02-2017

Cuba was heerlijk! Het weer was goed, een leuk hotel. Eten was naar Cubaanse standaarden best prima. Geslaagde eerste vakantie voor mijn vriend

Pamela
Gereisd met partner in October 2016