Isla de Juventud

Isla de Juventud

Ongerept eilandparadijs

Isla de Juventud is na Cuba het grootste eiland van het land. Een plek die verrassend genoeg door weinig toeristen wordt bezocht; er zijn niet veel mensen die het in hun reisschema opnemen. Zonde, want het is een prachtig tropische eiland.

Isla de Juventud

Je hebt er mooie stranden, onaangetaste natuur en je kunt er fantastisch duiken. Isla de Juventud ligt op een paar uur varen van het populaire Cuba, maar je waant je eventjes in een ongerept paradijs.

Stranden

De mooie stranden zijn natuurlijk het belangrijkste motief om een tripje naar Isla de Juventud te plannen. Het eiland ligt midden in het Caraïbisch gebied en is gezegend met 229 kilometer aan kustlijn, waar paradijselijk witte stranden met poederzacht zand het uitzicht bepalen. Met name de stranden in het zuiden van het eiland lijken regelrecht uit een reisgids te komen en het leuke is dat je ze met vrij weinig andere toeristen hoeft te delen. In het noorden van het eiland kun je uiteraard ook aan het strand liggen, maar vanwege het zwarte zand ziet het er net iets minder idyllisch uit.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Duiken

Onder water is het eiland overigens minstens zo mooi als boven water. Isla de Juventud wordt omringd door kristalhelder zeewater en een deel van het gebied is uitgeroepen tot nationaal marinepark. Duiken kan kun je hier dus als de beste en dat is voor veel toeristen dan ook een van de belangrijkste redenen om hier naartoe te gaan. Op de plek waar vroeger piratenschepen de zee terroriseerden kun je nu prachtige duiken maken naar gezonken scheepswrakken. Onder water sta je oog in oog met onaangetast koraal en kun je zwemmen met tropische vissen in alle kleuren van de regenboog. Zo kom je hier regelmatig zeebaarsen, barracudas en zeeschildpadden tegen. Rondom Isla de Juventud vind je ruim 50 verschillende duikspots en de regio staat bekend als een van de beste plekken om te duiken in het gehele Caraïbisch gebied.

Nueva Gerona

De hoofdstad van Isla de Juventud is Gerona, gelegen in het noorden van het eiland. Dit is de plek waar je aanmeert met de ferry en de hoogste concentratie hotels vindt. Het is een prima uitvalsbasis om het eiland te ontdekken, al zit je helaas niet pal aan het strand. Levendigheid heb je hier wel volop, want je vindt er nog aardig wat leuke lokale bars en restaurantjes. Zeker doen als je in Nueva Gerona bent: bezoek het Museo Municipal over de geschiedenis van het eiland en maak een wandeling naar het uitzichtpunt. Vanaf Mirador de Nueva Gerona heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee in de verte.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Gevangenis

Mocht je geen zin hebben om de hele dag aan het strand of in zee te liggen, dan kun je ook een dagje cultuur snuiven. Bijvoorbeeld in de hoofdstad, maar ook de gevangenis is een interessante bezienswaardigheid. De enorme gevangenis werd gebouwd tussen 1926 en 1928, en was tot ongeveer 1967 in gebruik. Op het hoogtepunt werden hier 4000 mensen opgesloten, waaronder Fidel Castro en zijn broer Raul Castro. Tegenwoordig is het pand een museum en kun je als toerist een kijkje nemen in de vervallen gebouwen. Dat is zeker een aanrader, want het is ontzettend indrukwekkend om hier een rondje te lopen.

Natuur op Isla de Juventud

De natuur op Isla de Juventud is ook zeker het benoemen waard, want het eiland heeft een uiterst divers ecosysteem. Het zuidelijk deel van het eiland is zelfs uitgeroepen tot nationaal park en is daarmee beschermd gebied. Dit deel van het eiland is bedekt met een dicht bos van tropische bomen en planten, waarvan sommigen alleen op dit eiland voorkomen. Zo kun je hier bijvoorbeeld verschillende vleesetende planten tegenkomen. Daarnaast vind je op het eiland een van de grootste moerasgebieden en mangroves van heel Cuba. Wat wilde dieren betreft moet je hier je ogen openhouden voor papegaaien, leguanen en wilde zwijnen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Grotten

In het zuidoosten van Isla de Juventud kun je de Punta del Este Caves bezoeken. De grotten zijn beroemd vanwege de vele inscripties en rotstekeningen, zo’n 213 in totaal. Het is een van de grootste vondsten in heel Cuba en wordt qua cultuurhistorische waarde daarom ook wel vergeleken met de Sixtijnse kapel in Rome. De grotten zijn daarom zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf op het eiland.

Reizen naar Isla de Juventud — Hoe kom je er?

Isla de Juventud is zowel per ferry als per vliegtuig te bereiken. Vanaf de internationale luchthaven in Havana vertrekken drie keer per dag vliegtuigen naar het eiland. Verreweg de meeste mensen kiezen voor deze optie, omdat het sneller én goedkoper is dan met de ferry.

Reis je toch liever met de boot, dan kun je in het dorpje Batabanó de ferry pakken. Er zijn verschillende maatschappijen die het eiland aandoen, maar de snelste doet er ongeveer 2 à 3 uur over.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Isla de Juventud ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
7,0

Hoi!

Cuba
17-02-2015

Omdat we hard bezig zijn met een eigen bedrijfje opzetten, we beiden ook nog fulltime werken maar wel heel verliefd zijn.. hoop ik een mooie reis te winnen om voor de eerste keer samen op vakantie te gaan!

Liefs Bonnie

Bonnie van Drempt
Gereisd met partner in May 2021
8,0

"Swingend Cuba, een muzikale indrukwekkende reis van oost naar west!"

Cuba
17-02-2015

Tijdens deze reis zijn wij aangevlogen op Holguin in het oosten van Cuba. Via Santiago de Cuba zijn wij verder westwaarts gereden langs Camaguey, Trinidad en nog meer tussenstops naar Havana om onze reis te eindigen met een paar dagen strand in Varadero. Deze laatste bestemming was echter geen toevoeging aan de reis en zou ik aanraden om over te slaan tenzij je lichaam écht toe is aan een wit strand met een helderblauwe zee :-). Tijdens deze reis hebben we naar muziek geluisterd, gedanst, rum geproefd, historische plekken bezocht, van de natuur mogen genieten in Viñales, sigaren gerold zien worden en natuurlijk genoten van de authenticiteit van de cultuur.

Remona
Gereisd met gezin in May 2021
10

Cultuur, dans, strand en passie

Cuba
23-02-2015

Cuba maakt een mens blij en vrolijk. Het zijn de vriendelijke mensen en de fantastische sfeer die op het eiland heerst. Het maakt je opnieuw verliefd op de kleine dingen in het leven. Je wordt een gouden flirt door alle bijzonderheden.

Carolina
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Aanrader

Cuba
02-03-2015

Havana. Een stad die je gezien moet hebben.
Sigarenfabriek...kun je niet omheen he op Cuba. de mensen werken hard, hoe meer ze draaien......hoe meer t oplevert.

Ga de bergen in.....wauwwwww
Snuif de cultuur op en geniet van al t mooie van Cuba!!!!!

Petra Oost
Gereisd met partner in May 2021
8,0

Een strand vakantie cuba

Cuba
08-03-2015

Ik heb negen dagen genoten van een zeer goeie hotel in Cuba varadero.
Mijn tip huur via een taxi bedrijf een oude cadelic en ga ermee via de binnen landen naar Havanna een en al pratige natuur. Huur ook een privé chauffeur die weet de leuke plekjes in deze mooie stad. Er wordt ook gevraagd waar je zelf naar toe wilt

Cynthia heiloo
Alleen gereisd in May 2021