Isla de Juventud

Isla de Juventud

Ongerept eilandparadijs

Isla de Juventud is na Cuba het grootste eiland van het land. Een plek die verrassend genoeg door weinig toeristen wordt bezocht; er zijn niet veel mensen die het in hun reisschema opnemen. Zonde, want het is een prachtig tropische eiland.

Isla de Juventud

Je hebt er mooie stranden, onaangetaste natuur en je kunt er fantastisch duiken. Isla de Juventud ligt op een paar uur varen van het populaire Cuba, maar je waant je eventjes in een ongerept paradijs.

Stranden

De mooie stranden zijn natuurlijk het belangrijkste motief om een tripje naar Isla de Juventud te plannen. Het eiland ligt midden in het Caraïbisch gebied en is gezegend met 229 kilometer aan kustlijn, waar paradijselijk witte stranden met poederzacht zand het uitzicht bepalen. Met name de stranden in het zuiden van het eiland lijken regelrecht uit een reisgids te komen en het leuke is dat je ze met vrij weinig andere toeristen hoeft te delen. In het noorden van het eiland kun je uiteraard ook aan het strand liggen, maar vanwege het zwarte zand ziet het er net iets minder idyllisch uit.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Duiken

Onder water is het eiland overigens minstens zo mooi als boven water. Isla de Juventud wordt omringd door kristalhelder zeewater en een deel van het gebied is uitgeroepen tot nationaal marinepark. Duiken kan kun je hier dus als de beste en dat is voor veel toeristen dan ook een van de belangrijkste redenen om hier naartoe te gaan. Op de plek waar vroeger piratenschepen de zee terroriseerden kun je nu prachtige duiken maken naar gezonken scheepswrakken. Onder water sta je oog in oog met onaangetast koraal en kun je zwemmen met tropische vissen in alle kleuren van de regenboog. Zo kom je hier regelmatig zeebaarsen, barracudas en zeeschildpadden tegen. Rondom Isla de Juventud vind je ruim 50 verschillende duikspots en de regio staat bekend als een van de beste plekken om te duiken in het gehele Caraïbisch gebied.

Nueva Gerona

De hoofdstad van Isla de Juventud is Gerona, gelegen in het noorden van het eiland. Dit is de plek waar je aanmeert met de ferry en de hoogste concentratie hotels vindt. Het is een prima uitvalsbasis om het eiland te ontdekken, al zit je helaas niet pal aan het strand. Levendigheid heb je hier wel volop, want je vindt er nog aardig wat leuke lokale bars en restaurantjes. Zeker doen als je in Nueva Gerona bent: bezoek het Museo Municipal over de geschiedenis van het eiland en maak een wandeling naar het uitzichtpunt. Vanaf Mirador de Nueva Gerona heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee in de verte.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Gevangenis

Mocht je geen zin hebben om de hele dag aan het strand of in zee te liggen, dan kun je ook een dagje cultuur snuiven. Bijvoorbeeld in de hoofdstad, maar ook de gevangenis is een interessante bezienswaardigheid. De enorme gevangenis werd gebouwd tussen 1926 en 1928, en was tot ongeveer 1967 in gebruik. Op het hoogtepunt werden hier 4000 mensen opgesloten, waaronder Fidel Castro en zijn broer Raul Castro. Tegenwoordig is het pand een museum en kun je als toerist een kijkje nemen in de vervallen gebouwen. Dat is zeker een aanrader, want het is ontzettend indrukwekkend om hier een rondje te lopen.

Natuur op Isla de Juventud

De natuur op Isla de Juventud is ook zeker het benoemen waard, want het eiland heeft een uiterst divers ecosysteem. Het zuidelijk deel van het eiland is zelfs uitgeroepen tot nationaal park en is daarmee beschermd gebied. Dit deel van het eiland is bedekt met een dicht bos van tropische bomen en planten, waarvan sommigen alleen op dit eiland voorkomen. Zo kun je hier bijvoorbeeld verschillende vleesetende planten tegenkomen. Daarnaast vind je op het eiland een van de grootste moerasgebieden en mangroves van heel Cuba. Wat wilde dieren betreft moet je hier je ogen openhouden voor papegaaien, leguanen en wilde zwijnen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Grotten

In het zuidoosten van Isla de Juventud kun je de Punta del Este Caves bezoeken. De grotten zijn beroemd vanwege de vele inscripties en rotstekeningen, zo’n 213 in totaal. Het is een van de grootste vondsten in heel Cuba en wordt qua cultuurhistorische waarde daarom ook wel vergeleken met de Sixtijnse kapel in Rome. De grotten zijn daarom zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf op het eiland.

Reizen naar Isla de Juventud — Hoe kom je er?

Isla de Juventud is zowel per ferry als per vliegtuig te bereiken. Vanaf de internationale luchthaven in Havana vertrekken drie keer per dag vliegtuigen naar het eiland. Verreweg de meeste mensen kiezen voor deze optie, omdat het sneller én goedkoper is dan met de ferry.

Reis je toch liever met de boot, dan kun je in het dorpje Batabanó de ferry pakken. Er zijn verschillende maatschappijen die het eiland aandoen, maar de snelste doet er ongeveer 2 à 3 uur over.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Isla de Juventud ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
3,0

De vreselijkste vakantie ooit

Cuba
Individuele rondreis met TUI
27-12-2019

Samen met mijn partner een hele rondreis geboekt. Van hostel naar hostel in verschillende steden om bepaalde bezienswaardigheden te kunnen zien. Mijn grootste nachtmerrie!!! Wat een verschrikking is Cuba. Havana lijkt wel een Hollywood setting. 10 meter is prachtig en de rest is allemaal ghetto. Winkels zijn er niet te vinden en de prijzen voor eten en drinken zijn hetzelfde in Nederland. Je kunt geen 3 meter fatsoenlijk lopen zonder aangesproken te worden door hordes van taxi mannen sigaar boeren etc. Ook ben je continu op je hoede omdat je van alle kanten aangesproken word door stelletjes die zogenaamd behulpzaam zijn maar ondertussen maar 1 ding willen. GELD!!! Wij zijn ontzettend geschrokken van de enorme armoede en leefomstandigheden van het volk. Zoals ik al eerder benoemd heb. Een paar meter het WAAAUW effect en voor de rest is het alleen maar een grote doffe ellende! We zouden er 14 dagen rondreizen en hebben na 4 dagen tickets terug geboekt omdat het zo verschrikkelijk was. Ook kan er met maestro niet gepind worden en ben je dus genoodzaakt om of alles cash mee te nemen of een creditcard mee te nemen en met een heel klein beetje geluk kun je daar bij sommige banken wat geld mee op nemen! Ik raad Cuba alles behalve aan!!! De vreselijkste vakantie ooit. Het ziet er prachtig uit op foto's maar dit is niks meer dan een illusie

Wilmie Van lent
Gereisd met partner in December 2019
6,5

Ik begrijp de recensies niet, natuur was prachtig, klimaat heerlijk, oldtimers schitterend maar wat een armoede, alles slecht onderhouden, vreselijke hotels, slechtste reis ooit

Cuba
Groepsrondreis met TUI
01-03-2019

Ik zou niemand aanraden naar Cuba te gaan, ik ben me echt dood geschrokken van wat ik daar gezien heb, inderdaad, de natuur is prachtig en het klimaat fantastisch. De oldtimers zijn ook schitterend. De tijd heeft er 100 jaar stilgestaan, nog veel paard en wagens en ossenwagens die land omploegen.
Maar wat is er armoede, wat is er weinig te krijgen in winkels, als je überhaupt al een normale winkel kunt vinden.
Bijna alle hotels tijdens onze rondreis waren slecht onderhouden, vaak vies, een douche waar zo goed als geen water uit kwam. Slechte bedden waar soms de metalen veren letterlijk uit staken, ik kan een uur zo doorgaan. Nee, Cuba was alles wat wij niet hadden verwacht

S
Gereisd met partner in February 2019
10

Reis om nooit te vergeten

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Onze reis ging van oost naar west. Hebben alle bezienswaardigheden bezocht. Een rijke geschiedenis. Het mausoleum van Ché is heel bijzonder. De armoede is enorm al hebben de mensen geen honger door de voedselbonnen die ze krijgen. De verpaupering van de huizen is onvoorstelbaar. En ja............die auto's hé!!!
Geweldig. De laatste paar dagen in een super luxe resort in Varadero is een soort van cultuurshock.

Hans Bleeker
Gereisd met partner in April 2015
7,0

Mijn vriend's eerste vakantie

Cuba
Familiereis met TUI
10-02-2017

Cuba was heerlijk! Het weer was goed, een leuk hotel. Eten was naar Cubaanse standaarden best prima. Geslaagde eerste vakantie voor mijn vriend

Pamela
Gereisd met partner in October 2016
8,0

Swingend door Cuba, een omvangrijk kijkje in dit unieke land

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

Als er één rondreis is waarin je in een vrij korte tijd zó veel ziet, doet en ervaart van Cuba dan is het deze. Van oost naar west bezoek je alle hoogtepunten van Cuba, inclusief heel veel muziek, cultuur en een beetje natuur. Ik raad het iedereen aan die niet zelf in een huurauto durft te stappen om het avontuur tegemoet te gaan, want in deze rondreis zie je bijna even zo veel en kun je onderuitgezakt in de bus genieten van de landschappen zonder enige inspanning te leveren om op de weg te letten ;-).

Zonnetje
Gereisd met gezin in July 2013