Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

Het broeierige hoogtepunt van Cuba

Santaigo de Cuba is de tweede stad van Cuba en staat bekend als het broeierige hoogtepunt van het land. Niet alleen vanwege de opzwepende muziek die hier constant in de straten klinkt, maar ook vanwege de temperatuur. Santiago de Cuba is gelegen in een dal en dat zorgt voor tropische temperaturen.

Santiago de Cuba

Muziek, dans en carnaval, ze zijn een belangrijke factor tijdens je bezoek aan Santiago de Cuba. Maar er is meer: ook voor je broodnodige dosis cultuur en bezienswaardigheden zit je hier goed.

Centrum van Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een stuk moderner dan Havana en dat vertaalt zich ook zeker naar het straatbeeld. Het is allemaal iets minder charmant en fotogeniek dan in de hoofdstad, maar er zijn desondanks aardig wat bezienswaardigheden te bezoeken. Bewonder het gemeentehuis, de kathedraal, de lommerrijke pleinen en wandel door de mooie straatjes met hun gekleurde huisjes. Een van de hoogtepunten in het centrum van Santiago de Cuba is Casa de las Tradiciones, een bruisende concertlocatie waar regelmatig lokale artiesten op het programma staan. Je leert er meer over muziek en welke rol dat speelt binnen de gemeenschap, en het is verleidelijk om tot sluitingstijd te blijven plakken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tivolí

De leukste en meest authentieke wijk van Santiago de Cuba is Tivolí. Het is een smeltkroes van culturen, en je vindt er tal van theaters, hotels en interessante musea. Een van de bekendste bezienswaardigheden in dit deel van de stad is het Museo de la Lucha Clandestina. Het museum is ondergebracht in een opvallen geel koloniaal pand en je leert er meer over het Batista regime in de jaren 50. Tegenover het museum kun je trouwens het huis bewonderen waar Fidel Castro van 1931 tot 1933 heeft gewoond, toen hij studeerde in Santiago de Cuba.

Castilla del Morro San Pedro de la Roca

Een van bekendste bezienswaardigheden van Santiago de Cuba ligt op een paar kilometer buiten het centrum. Castilla del Morro San Pedro de la Roca is een historisch fort dat de stad moest beschermen tegen piraterij en bijzonder goed bewaard gebleven. Her en der staan nog kanonnen van vroeger, maar met name de spectaculaire ligging zorgt voor een constante stroom van bezoekers. Het fort ligt op een hoogte van 60 meter en het uitzicht over de omgeving is fenomenaal mooi.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sierra de la Gran Piedra

Wil je de grote stad verwisselen voor ongerepte natuur? Dan ben je in Santiago de Cuba aan het juiste adres, want de stad wordt ingeklemd door twee grote natuurgebieden. Zet bijvoorbeeld koers naar Sierra de la Gran Piedra, een natuurreservaat ten oosten van de stad. Hier kun je prachtig wandelen en hiken naar indrukwekkende uitzichtpunten. Aan de andere kant van Santiago ligt Sierra Maestra, de hoogste bergketen van Cuba.

Bezoek de Bacardí fabriek

Wist je dat Santiago de Cuba de plek is waar de rum van Bacardí is ontstaan? In 1868 werd aan de rand van de stad de fabriek geopend en sindsdien rolden hier vele flessen rum van de band. Het is helaas niet mogelijk om een kijkje te nemen binnen de muren van de fabriek, maar in de bijbehorende bar kun je wel het een en ander proeven. Wil je meer leren over de geschiedenis van rum, dan is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan het Museo del Ron, dat zich volledig heeft gewijd aan de geschiedenis van rum en suikerriet in Cuba.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Stranden

Laten we niet vergeten dat Santiago de Cuba aan de kust ligt en dat je er een aantal mooie stranden binnen handbereik hebt. De stad zelf staat daar niet echt bekend om, maar in de directe omgeving zijn tal van plekken waar je wél heerlijk kunt zonnen. De mooisten vind je in het nabijgelegen Gran Parque Natural Baconao. Playa Siboney is gelegen op zo’n 19 kilometer ten oosten van Santiago de Cuba en heeft een mooi zandstrand met palmbomen.

Carnaval

Santiago de Cuba is de stad van het carnaval en tijdens dit kleurrijke volksfestijn is het één groot feest. Het zomercarnaval wordt elk jaar gevierd in de maand juli en gaat gepaard met optochten, kostuums en muziek. Complete straten worden afgezet en iedereen is lekker aan het dansen. Het is echt een belevenis en het is leuk om je bezoek aan Santiago de Cuba te plannen tijdens dit evenement.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Santiago de Cuba — Hoe kom je er?

Santiago de Cuba ligt helemaal in het oosten van Cuba, op zo’n 1000 kilometer van de hoofdstad Havana. Er gaan dagelijks bussen en treinen vanuit Havana naar Santiago de Cuba, maar het is natuurlijk veel sneller (en een stukje comfortabeler) als je het vliegtuig pakt.

Eenmaal aangekomen in Santiago de Cuba zul je ervaren dat het centrum verrassend compact is. Je kunt alle bezienswaardigheden te voet bekijken, maar vanwege de warmte is het soms prettiger om met de taxi van A naar B te reizen.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Santiago de Cuba ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
3,0

De vreselijkste vakantie ooit

Cuba
Individuele rondreis met TUI
27-12-2019

Samen met mijn partner een hele rondreis geboekt. Van hostel naar hostel in verschillende steden om bepaalde bezienswaardigheden te kunnen zien. Mijn grootste nachtmerrie!!! Wat een verschrikking is Cuba. Havana lijkt wel een Hollywood setting. 10 meter is prachtig en de rest is allemaal ghetto. Winkels zijn er niet te vinden en de prijzen voor eten en drinken zijn hetzelfde in Nederland. Je kunt geen 3 meter fatsoenlijk lopen zonder aangesproken te worden door hordes van taxi mannen sigaar boeren etc. Ook ben je continu op je hoede omdat je van alle kanten aangesproken word door stelletjes die zogenaamd behulpzaam zijn maar ondertussen maar 1 ding willen. GELD!!! Wij zijn ontzettend geschrokken van de enorme armoede en leefomstandigheden van het volk. Zoals ik al eerder benoemd heb. Een paar meter het WAAAUW effect en voor de rest is het alleen maar een grote doffe ellende! We zouden er 14 dagen rondreizen en hebben na 4 dagen tickets terug geboekt omdat het zo verschrikkelijk was. Ook kan er met maestro niet gepind worden en ben je dus genoodzaakt om of alles cash mee te nemen of een creditcard mee te nemen en met een heel klein beetje geluk kun je daar bij sommige banken wat geld mee op nemen! Ik raad Cuba alles behalve aan!!! De vreselijkste vakantie ooit. Het ziet er prachtig uit op foto's maar dit is niks meer dan een illusie

Wilmie Van lent
Gereisd met partner in December 2019
6,5

Ik begrijp de recensies niet, natuur was prachtig, klimaat heerlijk, oldtimers schitterend maar wat een armoede, alles slecht onderhouden, vreselijke hotels, slechtste reis ooit

Cuba
Groepsrondreis met TUI
01-03-2019

Ik zou niemand aanraden naar Cuba te gaan, ik ben me echt dood geschrokken van wat ik daar gezien heb, inderdaad, de natuur is prachtig en het klimaat fantastisch. De oldtimers zijn ook schitterend. De tijd heeft er 100 jaar stilgestaan, nog veel paard en wagens en ossenwagens die land omploegen.
Maar wat is er armoede, wat is er weinig te krijgen in winkels, als je überhaupt al een normale winkel kunt vinden.
Bijna alle hotels tijdens onze rondreis waren slecht onderhouden, vaak vies, een douche waar zo goed als geen water uit kwam. Slechte bedden waar soms de metalen veren letterlijk uit staken, ik kan een uur zo doorgaan. Nee, Cuba was alles wat wij niet hadden verwacht

S
Gereisd met partner in February 2019
10

Reis om nooit te vergeten

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Onze reis ging van oost naar west. Hebben alle bezienswaardigheden bezocht. Een rijke geschiedenis. Het mausoleum van Ché is heel bijzonder. De armoede is enorm al hebben de mensen geen honger door de voedselbonnen die ze krijgen. De verpaupering van de huizen is onvoorstelbaar. En ja............die auto's hé!!!
Geweldig. De laatste paar dagen in een super luxe resort in Varadero is een soort van cultuurshock.

Hans Bleeker
Gereisd met partner in April 2015
7,0

Mijn vriend's eerste vakantie

Cuba
Familiereis met TUI
10-02-2017

Cuba was heerlijk! Het weer was goed, een leuk hotel. Eten was naar Cubaanse standaarden best prima. Geslaagde eerste vakantie voor mijn vriend

Pamela
Gereisd met partner in October 2016
8,0

Swingend door Cuba, een omvangrijk kijkje in dit unieke land

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

Als er één rondreis is waarin je in een vrij korte tijd zó veel ziet, doet en ervaart van Cuba dan is het deze. Van oost naar west bezoek je alle hoogtepunten van Cuba, inclusief heel veel muziek, cultuur en een beetje natuur. Ik raad het iedereen aan die niet zelf in een huurauto durft te stappen om het avontuur tegemoet te gaan, want in deze rondreis zie je bijna even zo veel en kun je onderuitgezakt in de bus genieten van de landschappen zonder enige inspanning te leveren om op de weg te letten ;-).

Zonnetje
Gereisd met gezin in July 2013