Baracoa

Baracoa

Veelzijdige Cubaanse stad

Wil je een ongerepte koloniale stad in Cuba bezoeken? Dan moet je in Baracoa zijn, in de provincie Guantánamo. Er zijn nog maar weinig reizigers die deze tropische stad hebben ontdekt!

Baracoa

Als je zoekt naar een indrukwekkende bestemming op Cuba, dan is Baracoa zeker het overwegen waard. Dit is de oudste stad die op het eiland te vinden is en bestaat al meer dan vijf eeuwen. De stad werd in het jaar 1511 gesticht door de Spanjaarden. Je kunt er nog steeds veel historie vinden, maar ook voor de natuurliefhebbers is er meer dan genoeg te beleven. In het verleden leefden de inwoners van de stad van het verbouwen van kokosnoten, bananen en cacao, en daarnaast van de visserij.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Alejandro de Humboldt

Natuurliefhebbers zouden zeker een bezoek moeten brengen aan Alejandro de Humboldt. Dit is het nationaal park van Baracoa en biedt ruimte aan een prachtig stukje natuur. Het park werd vernoemd naar een Duitser die tussen 1800 en 1801 op het eiland verbleef. Je kunt er prachtig wandelen langs de wateren en door de bossen. Het nationaal park is meer dan 700 vierkante kilometer groot. Het nationaal park is een UNESCO biosfeer gebied. In het park kun je kennis maken met koraalriffen, tropische bossen, baaien, berglandschappen, kustvlakten, mangrovebossen, beken en rivieren. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het interessante bezoekerscentrum, dat te vinden is aan de Bahía de Taco in het park. Je vindt veel bijzondere boom- en plantsoorten in het park, maar er zijn ook diverse mooie dieren te vinden. Zo kun je diverse reptielen tegenkomen, talloze vogelsoorten en zeekoeien.

De Farolapas

De Farolapas is de toegangsweg van de stad en je merkt hier direct dat je zelf beter niet deel kunt nemen aan het verkeer als je het wat beangstigend vindt om in vreemd gebied te rijden. Alle verkeer rijdt kriskras door elkaar en wie er lang naar kijkt zal het meerdere keren bijna verkeerd zien gaan. Echter, als je toch over deze toegangsweg gereden wordt vanaf het vliegveld, dan kan je wel genieten van al het moois langs de weg. Je ziet er de mooiste vergezichten, totdat de stad het overneemt.

Plaza Independencia

De Plaza Independencia is het centrale plein van Baracoa en is de ontmoetingsplaats van de locals. Hier kun je echt kennis maken met het leven in de stad. De mensen zijn er vriendelijk en vieren hier hun goede leven op het eiland. Je kunt er ook een prachtige kerk bewonderen, de Nuestra Señora de la Asunción. Hier kun je ook de Cruz de la Parra bewonderen. Deze behoort tot de grootste schatten van het hele eiland, en eigenlijk kan wel gezegd worden dat het behoort tot de grootste schatten van de hele zogenaamde Nieuwe Wereld. Het gaat om een groot houten kruis dat meer dan vijf eeuwen oud zou zijn. Columbus zou het in Baracoa hebben geplaatst na zijn aankomst op het eiland.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Museo Municipal

In het Fuerte Matachín kun je een bezoek brengen aan Museo Municipal. Dit museum laat u een rijkdom aan geschiedenis zien en horen. De geschiedenis, met volle betrekking op Baracoa, leert je meer over de aanvallen van piraten, over de onafhankelijkheidsoorlogen die er plaats hebben gevonden en over de Indianen die er hebben geleefd. Als je meer wilt weten over de oudste bevolking van heel Cuba, dan kun je een bezoek brengen aan Museo Arqueológico Cuevas del Paraíso. Dit museum is te vinden in de Indiaanse grotwoningen.

El Yunque

Voor een mooie wandeling hoef je zeker niet speciaal naar het nationaal park te gaan. In de omgeving van Baracoa zijn de meest mooie wandelingen te maken. Het is zeker de moeite waard om tijdens een wandeling even langs de El Yunque te gaan. Dit is een rots die een bijzondere vorm heeft. De rots is zo groot dat deze al vanaf grote afstand te zien is. Je kan de rots dan ook eigenlijk niet missen. Dit is een geliefd punt om foto’s te maken voor toeristen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Concathedral Nuestra Señora de la Asunción

De kathedraal Concathedral Nuestra Señora de la Asunción is bijzonder om te zien, vooral omdat het bouwwerk geschiedenis lijkt te ademen. Het gebouw is niet mooi meer als het gaat om algemene uitstraling, omdat het vervallen is, maar juist dit geeft het bouwwerk een bijzonder karakter. Aan de kathedraal ligt een pleintje met bankjes, waar je in de zon kunt plaatsnemen om te genieten van de sfeer rondom de kathedraal. Veel locals komen hier ook regelmatig samen om van de rust en de gemoedelijke sfeer te genieten met elkaar. Als je een stukje stad zoekt waar je echt kennis maakt met het typische leven in Baracoa, dan is het hier.

Reizen naar Baracoa – Hoe kom je er?

Als je vanaf Amsterdam vertrekt, dan heb je een vliegreis van negen tot tien uur voor de boeg, gerekend naar een directe vlucht, zonder tussenlandingen. Vanaf het vliegveld is het aan te raden om een bus naar de accommodatie te nemen, of een taxi, wanneer dit niet door een reisorganisatie is geregeld. Het verkeer is er zo anders dan in Nederland, dan het er vrij gevaarlijk is om zelf in een auto te stappen in deze drukke omgeving.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Baracoa ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
10

Cuba totaal, een wondermooie ervaring

Cuba
Groepsrondreis met Djoser
26-09-2022

Alles was perfect. De hotels brandschoon, tot in de puntjes verzorgd, het eten heerlijk, de reisleiding geweldig aardig en behulpzaam, de chauffeur superkundig en alles was als een sprookje zo mooi. Ik raad iedereen aan om met Djoser te reizen, je krijgt zoveel meer!

Marianne Houtzager
Alleen gereisd
3,0

De vreselijkste vakantie ooit

Cuba
Individuele rondreis met TUI
27-12-2019

Samen met mijn partner een hele rondreis geboekt. Van hostel naar hostel in verschillende steden om bepaalde bezienswaardigheden te kunnen zien. Mijn grootste nachtmerrie!!! Wat een verschrikking is Cuba. Havana lijkt wel een Hollywood setting. 10 meter is prachtig en de rest is allemaal ghetto. Winkels zijn er niet te vinden en de prijzen voor eten en drinken zijn hetzelfde in Nederland. Je kunt geen 3 meter fatsoenlijk lopen zonder aangesproken te worden door hordes van taxi mannen sigaar boeren etc. Ook ben je continu op je hoede omdat je van alle kanten aangesproken word door stelletjes die zogenaamd behulpzaam zijn maar ondertussen maar 1 ding willen. GELD!!! Wij zijn ontzettend geschrokken van de enorme armoede en leefomstandigheden van het volk. Zoals ik al eerder benoemd heb. Een paar meter het WAAAUW effect en voor de rest is het alleen maar een grote doffe ellende! We zouden er 14 dagen rondreizen en hebben na 4 dagen tickets terug geboekt omdat het zo verschrikkelijk was. Ook kan er met maestro niet gepind worden en ben je dus genoodzaakt om of alles cash mee te nemen of een creditcard mee te nemen en met een heel klein beetje geluk kun je daar bij sommige banken wat geld mee op nemen! Ik raad Cuba alles behalve aan!!! De vreselijkste vakantie ooit. Het ziet er prachtig uit op foto's maar dit is niks meer dan een illusie

Wilmie Van lent
Gereisd met partner in December 2019
6,5

Ik begrijp de recensies niet, natuur was prachtig, klimaat heerlijk, oldtimers schitterend maar wat een armoede, alles slecht onderhouden, vreselijke hotels, slechtste reis ooit

Cuba
Groepsrondreis met TUI
01-03-2019

Ik zou niemand aanraden naar Cuba te gaan, ik ben me echt dood geschrokken van wat ik daar gezien heb, inderdaad, de natuur is prachtig en het klimaat fantastisch. De oldtimers zijn ook schitterend. De tijd heeft er 100 jaar stilgestaan, nog veel paard en wagens en ossenwagens die land omploegen.
Maar wat is er armoede, wat is er weinig te krijgen in winkels, als je überhaupt al een normale winkel kunt vinden.
Bijna alle hotels tijdens onze rondreis waren slecht onderhouden, vaak vies, een douche waar zo goed als geen water uit kwam. Slechte bedden waar soms de metalen veren letterlijk uit staken, ik kan een uur zo doorgaan. Nee, Cuba was alles wat wij niet hadden verwacht

S
Gereisd met partner in February 2019
10

Reis om nooit te vergeten

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Onze reis ging van oost naar west. Hebben alle bezienswaardigheden bezocht. Een rijke geschiedenis. Het mausoleum van Ché is heel bijzonder. De armoede is enorm al hebben de mensen geen honger door de voedselbonnen die ze krijgen. De verpaupering van de huizen is onvoorstelbaar. En ja............die auto's hé!!!
Geweldig. De laatste paar dagen in een super luxe resort in Varadero is een soort van cultuurshock.

Hans Bleeker
Gereisd met partner in April 2015
7,0

Mijn vriend's eerste vakantie

Cuba
Familiereis met TUI
10-02-2017

Cuba was heerlijk! Het weer was goed, een leuk hotel. Eten was naar Cubaanse standaarden best prima. Geslaagde eerste vakantie voor mijn vriend

Pamela
Gereisd met partner in October 2016