Valle de Viñales

Valle de Viñales

Een unieke streek in Cuba

Valle de Viñales is een bijzonder stukje natuur. Het landschap met zijn metershoge kalkstenen rotsen, vruchtbare roodbruine grond en de eindeloze velden met tabaksplanten is uniek in dit deel van de wereld. Het is geen verrassing dat Valle de Viñales ook wel de mooiste streek van Cuba wordt genoemd.

Valle de Viñales

Het prachtige Valle de Viñales (Vallei van Viñales) is miljoenen jaren geleden gevormd, en zijn prehistorische karakter is goed bewaard gebleven. De indrukwekkende omgeving kenmerkt zich door zijn grotten, mogotes en ondergrondse rivieren. Maar dit fantastische landschap is ook de plek waar Cuba’s bekendste exportproduct wordt geproduceerd: de sigaar. Bezoek een eeuwenoude tabaksplantage of ga hiken, klimmen en paardrijden. In Valle de Vinales is het allemaal even bijzonder.

Viñales

Op de rand van de vallei, gelegen tussen de rotsen en tabaksplantages, ligt het charmante dorpje Viñales. Hier zitten bewoners in een schommelstoel op hun veranda een sigaartje te roken, scharrelen varkens gemoedelijk over de erven en klinkt de hele dag zwoele Cubaanse muziek. Er zijn een paar hotels, maar leuker is het om te logeren bij mensen thuis in een zogenoemde casa particular. Het aanbod van deze b&b's is groot, en de huiseigenaren staan doorgaans al op het busstation te wachten op nieuwe bezoekers. In het stadje zelf zijn niet heel veel bezienswaardigheden, maar het is wel een goede plek om het echte Cubaanse leven te observeren. Wie de vallei bezoekt zal hier ongetwijfeld een goede uitvalsbasis vinden.

Rotsklimmen

De steile karstbergen die de vallei van Viñales omringen zullen bij menig bergbeklimmer het hart sneller doen kloppen. Vanwege het harde en sterke gesteente is het een zeer geschikte plek om te klimmen. In totaal liggen in de vallei meer dan 350 verschillende klimroutes, maar helaas is het sinds enkele jaren niet meer toegestaan om overal te klimmen. Professionele bedrijfjes gaan nog wel naar boven bij El Palenque, waar een goed begaanbare route ligt. De verwachting is dat andere klimroutes snel weer in gebruik worden genomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bezoek een plantage

Vanwege de vruchtbare grond gedijt de tabaksplant erg goed in Valle de Viñales. De vallei is gevuld met velden vol groene tabaksplanten en boerderijen waar de beste sigaren van het hele land worden gerold. Een bezoek aan Viñales is niet compleet zonder bij een lokale tabaksboer langs te zijn geweest. Wandel langs de groene plantages, bekijk hoe de tabaksbladeren worden gedroogd in rieten hutjes, en niet geheel onbelangrijk: Proef zelf ook een versgerold sigaartje.

Grotten

Behalve boven de grond is er in Valle de Viñales ook een hoop te zien onder de grond. Een bezoekje aan één van de vele grotten in de omgeving is daarom een onvergetelijke ervaring. Bekijk stalagmieten en stalagtieten, en houd je ogen open voor fossielen. Sommige grotten werden vroeger zelfs gebruikt door Indianen, en het bewijs van hun aanwezigheid is nog op veel plekken te zien. Bezoek bijvoorbeeld de Gran Caverna de Santo Tomas. Dit ondergrondse grottenstelsel is maar liefst 45 kilometer lang en de grootste van heel Cuba.  Een andere optie is Las Cuevas del India, op vijf kilometer afstand van het dorpje Viñales. Hier daal je onder begeleiding van een gids af in de enorme grotten, en maak je een boottocht over een ondergrondse rivier. Kom wel op tijd, het kan druk worden.

Paardrijden

Als je ergens een mooi ritje op de rug van een paard kan maken, dan is het wel in Valle de Viñales. Boek een excursie en verken op een rustig tempo de omgeving. Sjok over de roodbruine zandwegen, langs boerderijen en velden vol tabak. Het is mogelijk om op eigen houtje de vallei te ontdekken, maar het is ook een optie om een gids mee te nemen. Onderweg wordt dikwijls gestopt bij grotten en een lokale tabaksplantage. Hou je niet zo van paardrijden? Verken de vallei dan te voet of per fiets. Ritjes te paard, wandeltochten en fietsexcursies regel je bij je hotel of een toeristenbureau in Vinales.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Valle de Viñales — Hoe kom je er?

Valle de Viñales ligt in het uiterste westen van Cuba en om er te komen ben je wel even onderweg. De vlucht van Schiphol Amsterdam naar Havana duurt ongeveer 11 uur. KLM vliegt rechtstreeks en de prijs voor een retourtje begint bij € 800, afhankelijk van wanneer je vertrekt.

De afstand van Havana naar Viñales bedraagt vervolgens 200 kilometer. Je kunt er voor kiezen om dat met een eigen huurauto af te leggen, maar er gaat ook twee keer per dag een bus die kant op. Vanuit Havana worden ook all-in excursies naar Valle de Viñales aangeboden, maar dit is doorgaans een stuk duurder dan wanneer je op eigen gelegenheid naar dit deel van het land afreist.

In het stadje Viñales rijden de hele dag groene minibusjes naar de vallei. Ze stoppen onderweg bij de meeste hotels en de belangrijkste bezienswaardigheden.

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Cuba

Andere bezienswaardigheden in Cuba

Alle bezienswaardigheden in Cuba

Cuba ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Valle de Viñales ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Cuba.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2
3,0

De vreselijkste vakantie ooit

Cuba
Individuele rondreis met TUI
27-12-2019

Samen met mijn partner een hele rondreis geboekt. Van hostel naar hostel in verschillende steden om bepaalde bezienswaardigheden te kunnen zien. Mijn grootste nachtmerrie!!! Wat een verschrikking is Cuba. Havana lijkt wel een Hollywood setting. 10 meter is prachtig en de rest is allemaal ghetto. Winkels zijn er niet te vinden en de prijzen voor eten en drinken zijn hetzelfde in Nederland. Je kunt geen 3 meter fatsoenlijk lopen zonder aangesproken te worden door hordes van taxi mannen sigaar boeren etc. Ook ben je continu op je hoede omdat je van alle kanten aangesproken word door stelletjes die zogenaamd behulpzaam zijn maar ondertussen maar 1 ding willen. GELD!!! Wij zijn ontzettend geschrokken van de enorme armoede en leefomstandigheden van het volk. Zoals ik al eerder benoemd heb. Een paar meter het WAAAUW effect en voor de rest is het alleen maar een grote doffe ellende! We zouden er 14 dagen rondreizen en hebben na 4 dagen tickets terug geboekt omdat het zo verschrikkelijk was. Ook kan er met maestro niet gepind worden en ben je dus genoodzaakt om of alles cash mee te nemen of een creditcard mee te nemen en met een heel klein beetje geluk kun je daar bij sommige banken wat geld mee op nemen! Ik raad Cuba alles behalve aan!!! De vreselijkste vakantie ooit. Het ziet er prachtig uit op foto's maar dit is niks meer dan een illusie

Wilmie Van lent
Gereisd met partner in December 2019
6,5

Ik begrijp de recensies niet, natuur was prachtig, klimaat heerlijk, oldtimers schitterend maar wat een armoede, alles slecht onderhouden, vreselijke hotels, slechtste reis ooit

Cuba
Groepsrondreis met TUI
01-03-2019

Ik zou niemand aanraden naar Cuba te gaan, ik ben me echt dood geschrokken van wat ik daar gezien heb, inderdaad, de natuur is prachtig en het klimaat fantastisch. De oldtimers zijn ook schitterend. De tijd heeft er 100 jaar stilgestaan, nog veel paard en wagens en ossenwagens die land omploegen.
Maar wat is er armoede, wat is er weinig te krijgen in winkels, als je überhaupt al een normale winkel kunt vinden.
Bijna alle hotels tijdens onze rondreis waren slecht onderhouden, vaak vies, een douche waar zo goed als geen water uit kwam. Slechte bedden waar soms de metalen veren letterlijk uit staken, ik kan een uur zo doorgaan. Nee, Cuba was alles wat wij niet hadden verwacht

S
Gereisd met partner in February 2019
10

Reis om nooit te vergeten

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Onze reis ging van oost naar west. Hebben alle bezienswaardigheden bezocht. Een rijke geschiedenis. Het mausoleum van Ché is heel bijzonder. De armoede is enorm al hebben de mensen geen honger door de voedselbonnen die ze krijgen. De verpaupering van de huizen is onvoorstelbaar. En ja............die auto's hé!!!
Geweldig. De laatste paar dagen in een super luxe resort in Varadero is een soort van cultuurshock.

Hans Bleeker
Gereisd met partner in April 2015
7,0

Mijn vriend's eerste vakantie

Cuba
Familiereis met TUI
10-02-2017

Cuba was heerlijk! Het weer was goed, een leuk hotel. Eten was naar Cubaanse standaarden best prima. Geslaagde eerste vakantie voor mijn vriend

Pamela
Gereisd met partner in October 2016
8,0

Swingend door Cuba, een omvangrijk kijkje in dit unieke land

Cuba
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

Als er één rondreis is waarin je in een vrij korte tijd zó veel ziet, doet en ervaart van Cuba dan is het deze. Van oost naar west bezoek je alle hoogtepunten van Cuba, inclusief heel veel muziek, cultuur en een beetje natuur. Ik raad het iedereen aan die niet zelf in een huurauto durft te stappen om het avontuur tegemoet te gaan, want in deze rondreis zie je bijna even zo veel en kun je onderuitgezakt in de bus genieten van de landschappen zonder enige inspanning te leveren om op de weg te letten ;-).

Zonnetje
Gereisd met gezin in July 2013