Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Guatemala: Top 10 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Guatemala: Top 10 bezienswaardigheden

3 minuten leestijd
De mooiste plekken van Guatemala: Top 10 bezienswaardigheden

Guatemala got it! Variërend van vulkanische hoogtepunten tot magische Maya-cultuur zijn dit de tien mooiste bezienswaardigheden van het land.

Het mysterieuze Guatemala is een parel in Midden-Amerika. De landschappen zijn enorm divers. In het ene oord vergaap je je aan afbrokkelende ruïnes, waarna je op een volgende bestemming door rustieke rivieren en weelderige canyons peddelt. Guatemala is een koloniale grootsheid met veel prachtigs. Deze tien hotspots mag je in ieder geval niet missen.

1. Antigua

antigua
antigua

Wie bedenkt om enkel een paar dagen door te brengen in Antigua komt bedrogen uit. De kleurrijke stad staat bekend om zijn gemoedelijke vibe en warmhartige bevolking. Er bevinden zich weliswaar geen grootse architectonische wonderen, toch raak je snel verknocht aan deze charismatische plek. Struin door de geplaveide straten, waarvandaan je op veel plekken gaaf zicht hebt op de omliggende vulkanen. Met een legio aan heerlijk eten op straat en gezellige restaurantjes kan je niet anders dan jezelf direct thuis voelen.

2. De Acatenango vulkaan

Acatenango
Acatenango

Als je een serieuze hike wilt maken in Guatemala, laat het dan de tweedaagse naar de Acatenango vulkaan zijn. Tijdens deze dagen loop je door drie microklimaten. Hierdoor verandert de omgeving compleet binnen elke paar uur. Tijdens de trip heb je geweldig uitzicht op de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya. Als je een fysieke uitdaging niet uit de weg gaat, is dit één van de mooiste wandeltochten in Midden-Amerika!

3. De Pacaya vulkaan

pacaya
pacaya

Pacaya is de meest toegankelijke vulkaan van het land. Vanuit Antigua sta je na een paar uur bussen en een korte - maar steile - klim van anderhalf uur op de top. De stratovulkaan is actief, waardoor je op sommige plekken marshmallows kunt roosteren in de hitte die uit het gesteente komt. Een bijzondere ervaring. Ook het uitzicht is fenomenaal!

4. Tikal

tikal
tikal

De torenhoge, steile tempels van Tikal zijn Guatemala’s Maya-trots. De ligging midden in de jungle maakt deze ruïnes extra bijzonder. Snuif de geur van het groen op, terwijl je over de open pleinen door de oudheid dwaalt. Het geluid van brullende apen maakt de betoverende ervaring compleet. In de vroege ochtend of late namiddag is Tikal het meest sereen. Ook overnachten is een aantrekkelijke optie.

5. Semuc Champey

semuc champey
semuc champey

Wanneer je met je zwembroek in een ansichtkaart wilt springen, ga je naar Semuc Champey. De kalksteenformatie met azuurblauwe waterterrassen is een natuurwonder pur sang midden in het oerwoud. Via goed georganiseerde wandelpaden loop je gemakkelijk van het ene uitkijkpunt naar het andere. Ook de Kan’Ba-grotten, met een heuse tarzan-touwslinger, zijn er prachtig. Dit moet je met eigen ogen zien om het te geloven. Het is net Center Parcs, maar dan in het echt.

6. Río Dulce

rio dulce
rio dulce

Ook het oosten van Guatemala springt in het oog. Río Dulce staat voor velen niet op de hoofdreisroute. Dat is jammer. De combinatie van het groteske Izabal meer, canyons en een Spaans fort aan het water maken het stadje idyllisch. Ook de tocht over de rivier van Río Dulce naar het laid back Lívingston is spectaculair.

7. Lívingston

livingston
livingston

Lívingston is fascinerend! Dit dorp is enkel per boot te bereiken. Dat gegeven alleen al maakt dat ontspanning hier aan de orde van de dag is. Playa Blanca is de place to be om heerlijk te chillen. Via een mooie wandelroute naar de Seven Altars watervallen lopen, is aan te raden. Vanuit Lívingston hop je overigens ook eenvoudig over water naar Belize.

8. Lago de Atitlán

lago de atitlan
lago de atitlan

Vanuit Guatemala City of Antigua kom je na een ‘chicken’-busrit van ongeveer drie uur aan bij dit fameuze meer dat omringd wordt door vulkanisch gebergte. Stap in een boot en pendel tussen San Marcos, San Pedro en Panajachel, terwijl je je vergaapt aan het extravagante uitzicht aan wal. Avonturiers kunnen hier ook paragliden in een vulkanische krater. Doen!

9. Chichicastenango

chichi guatemala
chichi guatemala

Chichicastenango, beter bekend als ‘Chichi’, is dé plek in Guatemala waar je een authentieke Maya-markt bezoekt. De handwerken, lekkernijen, sieraden, maskers, kruiden, kleding, stoffen en bloemen vliegen je hier om de oren. Ook de Santo Tomás kerk en de kleurrijke begraafplaats zijn een bezoek waard. De bevolking verwelkomt je maar wat graag met open armen.

10. Xela

xela
xela

Of Quetzaltenango zoals de stad officieel heet. Guatemala City wordt met zijn griezelige reputatie vaak overgeslagen. Xela is álles wat de hoofdstad níét is. Het is een moderne, hippe plek met levendige pleinen, eigentijdse kathedralen en een kolkend nachtleven. Waar de binnenstad bruist, leent het gebied eromheen zich perfect voor heerlijke natuurtochten. Topplek dus ook!

Top reizen naar Guatemala

Reisorganisaties met reizen naar Guatemala

Meer blogs over Guatemala

Beoordelingen van Guatemala

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
9.1
Stranden
5.8
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
9