Home
Blog
Bestemmingen
12 dingen die je wilt weten als je gaat backpacken in Nicaragua

12 dingen die je wilt weten als je gaat backpacken in Nicaragua

3 minuten leestijd
12 dingen die je wilt weten als je gaat backpacken in Nicaragua

Nicaragua is goedkoop en uitermate geschikt voor backpackers. Met deze twaalf tips ben je op alles voorbereid!

Aan Nicaragua denk je wellicht niet meteen als het gaat om een gaaf backpack-land. Toch is het een parel in Centraal-Amerika. Veel reizigers zien het als een onderdeel van een grotere trip. Zo wordt het vaak gecombineerd met Costa Rica of een reis waarbij naast Nicaragua ook bijvoorbeeld Honduras en Guatemala bezocht worden. Nicaragua leent zich echter ook perfect voor een opzichzelfstaande reis. Helemaal als je op pad gaat met een backpack. Knoop daarbij de volgende twaalf dingen in je oren, zodat het een tijd wordt waar je nog veel aan terugdenkt!

1. Het is veilig

Centraal-Amerika heeft helaas nog steeds niet de beste reputatie als het om veilig reizen gaat. Onterecht! Helemaal betreft Nicaragua. Dat is namelijk het veiligste land van Midden-Amerika. 

2. Nicaragua is geschikt voor vrouwen

Als vrouw alleen naar Nicaragua? Jahoor, dat kan gewoon. Je reist er gemakkelijk en ook de lokale bevolking helpt je graag een handje als je het even niet weet. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Blijf alert

Oké, Nicaragua is dus veilig. Betekent dit dat je dan nergens voor hoeft op te letten? Dat is uiteraard niet het geval. Blijf te allen tijde alert op je spullen en gebruik je gezonde verstand. Loop niet te koop met dure sierraden of hightech apparatuur en reis je met de bus? Houd dan je belangrijkste spullen in de handbagage bij je. 

4. Het openbaar vervoer is top geregeld 

Afstanden in Nicaragua zijn relatief kort en goed af te leggen met de lokale bussen. Tal van zogenoemde ‘chickenbussen’ brengen je eenvoudig van A naar B. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Er is altijd nog een plekje vrij

Bussen in Nicaragua is vaak al een avontuur opzich. Ga niet uit van een luxe en comfortabele rit, maar bereid je voor op een bumpy ride en veel gezelligheid. Want op het moment dat je denkt dat de bus vol zit, kan er áltijd nog iemand bij! 

6. Taxi's zijn veilig

Naast een goed bussysteem zijn er ook tal van shuttles en taxi’s beschikbaar in Nicaragua. Zo kom je zowel veilig als goedkoop van de ene plek naar de andere. Op geliefde backpackersplaatsen is het raadzaam een taxi te delen, omdat de locals als vanzelfsprekend met hun prijzen inspringen op de populariteit. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

7. De prijzen zijn vriendelijk voor je portemonnee

We noemden het al een klein beetje: of het nou om bussen, taxi’s, het eten, hostels of dagactiviteiten gaat, alles is goedkoop in Nicaragua. Helemaal als je het vergelijkt met de standaarden van buurland Costa Rica!

8. Ontmoet nieuwe vrienden in hostels

Wie alleen reist, weet: je bent zo alleen als je zelf wilt. Nicaragua is een populaire backpacker bestemming met heel veel gezellige hostels verspreid over het land. Je vindt eenvoudig een goedkope slaapplek waar je met meerderen op een kamer slaapt. Zo kan het niet anders dan dat je direct nieuwe vrienden maakt!  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

9. Zorg dat je vaccinatieboekje up-to-date is

Check voordat je gaat sowieso of er vaccinaties nodig zijn. Dit doe je eenvoudig bij de GGD. Wanneer je naar Nicaragua afreist, is het daarbij belangrijk om het volgende te weten: Als je van tevoren langer dan een maand in een land bent geweest waar gele koorts heerst, heb je aan te tonen dat je hiertegen gevaccineerd bent. Kan je die vaccinatie niet laten zien, is het mogelijk dat je een en ander hebt uit te leggen bij de douane. 

10. Regel een uitreisbewijs

Wanneer je met het vliegtuig Nicaragua binnenkomt, zorg dan dat je beschikt over een uitreisbewijs. Dit kan een retourvliegticket zijn, maar ook een buskaartje de grens over. Weet dat je zonder enig bewijs dat je het land weer gaat verlaten mogelijk bij de douane op het vliegveld een probleem hebt. Bij de landsgrenzen zijn de douaniers, in verband met de vele doorreizenden, over het algemeen coulanter. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

11. Leer basis Spaans

De voertaal in Nicaragua is Spaans. Nu hoef je niet vloeiend Spaans te spreken, wel is het raadzaam om de basics tot je te hebben. Helemaal wanneer je ‘off the beaten track’ gaat en veelal tussen de lokale bevolking vertoeft. Op de bekendere toeristische plekken zijn vaak wel genoeg Engels sprekenden aanwezig.

12. Houd rekening met enorme temperatuursverschillen

Wanneer je je tas inpakt, houd dan rekening met de enorme klimaatverschillen die Nicaragua kent. Door het vulkanische landschap variëren de temperaturen. Waar het bijvoorbeeld in Granada zomers kan zijn, kan het op de nabij gelegen Mombacho vulkaan juist aanvoelen als winter. Pak dus niet enkel zomerse kledij in, maar neem zeker ook een trui mee en andere warme kleding die je tegen regen en wind beschermt.

Top reizen naar Nicaragua

Reisorganisaties met reizen naar Nicaragua

Meer blogs over Nicaragua

Beoordelingen van Nicaragua

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
8.3
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8