Léon

Léon

Kerken kijken en vulcano boarden

De Nicaraguaanse stad Léon is een kleurrijke bestemming vol koloniale invloeden. Het beeldschone centrum bestaat uit sfeervolle straatjes waarvan de relaxte sfeer je ongetwijfeld zal bijblijven. Je vindt er gezellige hostels en kunt er prima een biertje drinken, en dat is de reden dat veel reizigers er graag even blijven hangen. 

Top reisorganisaties naar Nicaragua

Top reisorganisaties naar Nicaragua
Léon

Léon is een populaire bestemming onder backpackers, want er is genoeg te zien en te doen. Een van de populairste activiteiten is vulcano boarding, maar het gezellige centrum met haar kleurrijke street art en mooie kerken is ook zeker het bekijken waard. Plan een paar dagen om deze boeiende stad in al haar facetten te leren kennen.

Kathedraal van Léon

Leon heeft een prachtig historisch centrum, met geplaveide straatjes, gekleurde huizen en koloniale kerken. De absolute blikvanger is de reusachtige witte kathedraal van Léon, officieel genaamd 'Real e Insigne Basílica de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María’. Deze grootste kathedraal van Midden-Amerika werd in de 18de eeuw gebouwd en heeft zowel barokke als neoklassieke invloeden. Neem uiteraard binnen een kijkje, maar bestijg ook de trap naar het dak dat is versierd met talloze witte koepels. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omliggende vulkanen.

Nicaragua, Leon, kathedraal
Nicaragua, Leon, kathedraal

Nicaragua, Leon, kathedraal
Nicaragua, Leon, kathedraal

Het huis van Rubén Darío

Rubén Darío was een beroemd Nicaraguaanse schrijver en schreef vanuit Europa vele verhalen en gedichten. Na zijn overlijden werd hij begraven in de kathedraal van Léon en het huis waar hij als klein jongetje woonde werd verbouwd tot museum. Hier kun je zien waar hij zijn allereerste gedichten schreef en verschillende persoonlijke bezittingen bewonderen, waaronder enkele handgeschreven manuscripten en het bed waarop hij in 1916 zijn laatste adem uitblies.

Iglesia de la Recolección

Tijdens een rondreis door Nicaragua en Midden-Amerika zul je heel wat mooie kerken tegenkomen. Met hun barokke gevels in alle kleuren van de regenboog vormen deze heilige plaatsen het middelpunt van de stad, en ook Léon is rijkelijk bedeeld met de mooie bouwwerken. De witte kathedraal is het grootste bouwwerk, maar de Iglesia de la Recolección is zonder twijfel de mooiste. De kerk heeft een knalgele gevel in Mexicaanse stijl, compleet met barokke zuilen en medaillons met beeltenissen uit het leven van Jezus Christus.

Nicaragua, Leon, kerk
Nicaragua, Leon, kerk

Nicaragua, Leon, kerk
Nicaragua, Leon, kerk

Museo de arte fundación Ortiz-Gurdian

Het Museo de arte fundación Ortiz-Gurdian is een van de betere musea voor moderne kunst in heel Midden-Amerika. De collectie bestaat uit het werk van zowel grote meesters als lokale kunstenaars en omvat diverse kunststromingen en periodes. Pablo Picasso, Joan Miró en Marc Chagall zijn niet de minste namen die hier vertegenwoordigd zijn, maar ook het werk van kunstenaars uit de omgeving is het bewonderen waard. De opbrengst van de entree gaat overigens naar een goed doel, dus nog een reden om een bezoekje te plannen.

Vulcano boarden op de Cerro Negro

Léon wordt ingeklemd door een aantal vulkanen en de puntige bergtoppen zijn vanuit de hele stad te zien. Een van de populairste uitstapjes die je vanuit Léon kan maken is een dagje ’vulcano boarden’ op de Cerro Negro vulkaan. Deze activiteit is alleen voor echte durfals, want tijdens het vulcano boarden glijd je op hoge snelheid met een houten plank naar beneden. Met slechts een overall en een veiligheidsbril als bescherming, zoef je van honderden meters naar beneden en worden snelheden behaald tot wel 95 kilometer per uur. Zorg daarom dat je je hoofd erbij houdt, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is een uurtje rijden vanuit Leon en je moet zelf naar boven klimmen, maar het uitzicht vanaf de top is onbetaalbaar.

Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden
Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden

Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden
Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden

Nicaragua, Leon, strand
Nicaragua, Leon, strand

Een dagje naar het strand

Genoeg kerken gezien en wil je het stof van de Cerro Negro van je afspoelen? Léon is vrij gunstig gelegen ten opzichte van de zee en als je de tijd hebt moet je echt een uitstapje maken naar het strand. Léon is een van de warmste steden van Nicaragua, maar een bezoekje aan de ’playa’ brengt gelukkig genoeg verkoeling. Een van de leukste stranden in de omgeving is Las Penitas, waar je kan schommelen in een hangmat op het strand of net als de locals de golven kan trotseren met een surfplank. Vanuit Léon vertrekken regelmatig bussen die je in minder dan een uur aan het strand afzetten.

Reizen naar Léon — Hoe kom je er?

Léon is gelegen nabij de westkust van Nicaragua en vormt een geijkte halte op menig backpackreis. Veel reizigers slaan de hoofdstad Managua namelijk over en reizen na aankomst op de luchthaven meteen door naar Léon. Dat kan prima, want de rit duurt afhankelijk van het verkeer ongeveer twee uur. Vanaf het vliegveld gaan directe busjes en taxi’s naar het centrum van Léon, dus je hoeft niet eerst het drukke Managua in.

Eenmaal aangekomen in Léon kom je te voet een heel eind, want in het compacte centrum liggen de meeste bezienswaardigheden vlak bij elkaar. Wil je uitstapjes maken in de omgeving, dan kun je de lokale bus nemen of een excursie regelen bij je hotel of hostel.

Populaire reizen naar Léon

Meer bezienswaardigheden in Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Nicaragua ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Léon ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nicaragua.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
8.3
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
10

Adembenemende unieke individuele rondreis door Nicaraguq

Nicaragua
Individuele rondreis met Better Places
18-07-2022

Nicaragua, juni 2022

We zijn weer thuis na een geweldige, mooie, indrukwekkende en enerverende reis! Dat was voor een groot gedeelte aan Ernesto en zijn team te danken, waarvoor onze hartelijke dank! Alles was perfect geregeld. Overal waar we kwamen stond er iemand klaar met ons naambordje en daardoor kregen we écht het gevoel aan een individuele rondreis bezig te zijn. En dan ook nog met de luxe, dat we wisten waar we sliepen en dat alle vervoer geregeld was. Dat is ons wederom érg goed bevallen.

Ernesto, complimenten hoe je het allemaal in elkaar gedraaid hebt, een hele logistieke operatie! Meestal waren we op tijd, soms hadden we vertraging maar altijd stond er iemand op ons te wachten, grandioos geregeld! Ook fijn dat we al overal (toegang)tickets van hadden en daar niet meer aan hoefden te denken. Onze keuze voor jou bleek dus een schot in de roos, maar ons gevoel was eigenlijk al vanaf het begin heel erg goed.

Nicaragua, dat pure ongerepte land waar het soms lijkt of de tijd stil gestaan heeft. Het land met zijn vriendelijke soms verlegen mensen die je met open armen ontvangen. Het is enorm rijk aan natuurschoon met zijn variëteit aan landschappen. Het biedt talloze vulkanen, bergen, meren, stranden en groene mangrovebossen met een uitbundige flora.

De lijst met hoogtepunten is talrijk en gaat van het imposante uitzicht op de Momotombo vulkaan in Lago Managua tot aan de aankomst in het dromerige, Spaanskoloniale León op het onwerkelijke witte ronde dak van de groteske en prachtige kathedraal met het aansluitende Parque Central. Maar ook van de vriendelijke mensen op de drukke maar zéér levendige dagelijkse straatmarkt, verstopt achter het intieme Parque San Juán tot aan de prachtige Koloniale gebouwen uit vervlogen tijden en de zwarte heuvel Cerro Negro die je van een afstand eindeloos aankijkt.

Maar ook van het groener dan groene Selva Negra waar de oude Duitser Eddy samen met zijn vrouw Mausi sinds 1975 een prachtige ecolodge deed opbloeien, ontstaan uit de koffie haciënda La Hammonia tot aan de groene wandelingen door het omringende Cloud forest waar je natuur op z’n puurst ervaart en waar het weer in een snapshot kan omslaan.
Van de machtige, altijd rokende en lava borrelende Masaya vulkaan die we volledig voor onszelf hadden en ons ongelofelijk nietig voelden en waar we het vruchtbare landschap rondom aanschouwden tot aan de ongelofelijk gedetailleerde potten, schalen en vazen van de keramiekkunstenaar nabij de handicraft market die traditioneel oud voetenkneedwerk vertoonde met de vulkanische klei.

Van het in Granada centrum gelegen fraaie Con Corazon hotel met een boodschap (een gedeelte van de winst wordt geïnvesteerd in scholing voor kansarme kinderen) tot aan het wondermooie oude centrum van Granada dat gedomineerd wordt door prachtige oude koloniale gebouwen, geplaveide smalle straatjes, gekleurde kerken, pleinen en parken. Van de ruwe gezichtjes van de mooie Nicaraguaanse kindjes tot aan de excentrieke kleurrijke chicken bussen in de nauwe straatjes van Granada. Maar ook van het schitterende boottocht langs en door de 365 vulkanische eilandjes - Las Isletas - voor de kust van Lago Nicaragua waar we ontzettend veel verschillende dieren gespot hebben en waar de vissers nog traditioneel onder water duiken om vis te vangen tot aan het magische uitzicht vanaf de boot op de in de achtergrond aanwezige reusachtige maar lieflijke Mombacho vulkaan.

Van het in Lago Nicaragua gelegen eiland Ometepe, huisbaas van twee van de mooiste vulkanen van het land; de grote, robuuste Concepción en de ietwat bescheidener Maderas. Hier ga je écht terug in de tijd waar de helft van het wegennet van het eiland uit stoffige, rotsige en ongelijke modderpaden bestaat. Van de ongeëvenaarde romantische uitzichten vanaf onze lodge, gelegen op de flanken van de Maderas vulkaan tot aan de zware maar prachtige groene klim hike naar de San Ramon waterval waar we talloze rotsblokken hebben moeten trotseren om de waterval te zien.

Nicaragua, je was geweldig!

Paul & Lianne Janssen

Paul Janssen
Gereisd met partner
8,2

Een half jaar in het prachtige Nicaragua

Nicaragua
10-02-2017

Ik was een half jaar voor mijn studie in Nicaragua. Omdat ik dus 1 stand plaats had, Matagalpa, heb ik vanaf daar de weekenden gereisd.
Dit land is rijk aan van alles, prachtige koloniale steden, mooie berglandschappen, jungles, vulkanen en fijne stranden. Één van de hoogtepunten was toch denk ik wel het strand aan San Juan del Sur, het beklimmen van de vulkaan Maderas op Ometepe (net als het zwembad daar!!) en het uitzicht over een krater meer vlakbij Granada.

Laura Honders
Alleen gereisd in January 2015
8,5

Nicaragua is voor iedereen.

Nicaragua
Individuele rondreis
20-01-2016

Nicaragua heeft mij in alle opzichten ontzettend verrast. Hoewel het land niet heel groot is, heeft het zo ongelofelijk veel te bieden. Het heeft behalve prachtige koloniale steden zoals Leon en Granada waar je heerlijk kunt wandelen, prachtige kerken kunt bekijken, 's avonds met een cocktail op een pleintje kunt eten en dansen, maar ook geweldige natuur waar je helemaal tot rust kunt komen in een hangmat en alle touristen kunt ontsnappen. Wij hebben het eiland ometepe vertoeft, midden in het Nicaragua meer, waar de jungle nog helemaal ongerept is en waar je overal wilde aapjes tegen komt. Het was heerlijk tot rust komen. Behalve relaxen hebben we ook de vulkaan beklommen en veel gekayakt. Daarna hebben een cruise gemaakt vanaf San Carlos naar San Juan de Nicaragua, waar we allerlei "wildlife" hebben gespot en waar je echt kennis maakt met de cultuur van Nicaragua. De natuur is hier wederom prachtig. Wij hebben de Little Corn islands bezocht. Ik heb best veel bountry stranden gezien, maar dit was nog net iets gaver. Je kan je helemaal mee laten slepen door de Caribische mentaliteit. Plof neer op het poeder witte strand, drink uit een kokosnoot en eet vooral veel kreeft. En voor wie niet van witte bountry stranden, azuur blauwe zeeen en prachtig koraal houdt kan ook de west kust opzoeken. Hier zijn eindeloos veel mooie stranden met hoge golven, uiterst geschikt voor surfen. Zoek bijvoorbeeld een van de hotelletjes, of luxe resorts in San Juan del Sur op. Ook zijn hier meerdere beschermde stranden waar schildpadden hun eieren leggen. Wij hebben een aantal baby schildpadden uitgezet, dit was een van de mooiste ervaringen van de hele reis (La Flor). Wat het eten betreft is kun je local gaan (veel bonen en kip), maar Nicaragua is "touristisch genoeg" dat het een enorm aanbod heeft aan leuke restaurantjes waar je voor weinig geld heerlijk cubaans, mexicaans, mediterraans etc kunt eten. Nicaragua is een geweldig land met een rijke historie en geweldige natuur. Het is een stuk rustiger (en goedkoper!) dan buurman Costa Rica maar doet hier zeker niet voor onder. Daarnaast is het ook het veiligste land van Midden Amerika. Je kan relatief snel rondreizen aan de west kust, maar ook de tijd nemen en de ongerepte oostkust verkennen.

Of wel, Nicaraga heeft voor ieder wat wils.

Joey Lisa van Egmond
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Korte stop in Nicaragua

Nicaragua
30-09-2015

Geweldige cultuur!

Robin
Gereisd met gezin in May 2021
9,3

De beste, meest leerzame ervaring van mijn leven!

Nicaragua
30-09-2015

Ik ben in de zomer van 2014 6 weken naar Nicaragua gegaan op een zogenaamde 'inleefreis' met USOS (Universitaire Stichting voor OntwikkelinsSamenwerking), een organisatie verbonden met de Universiteit Antwerpen, waar ik studeer. Het doel was om, aangezien Nicaragua na Tahiti het armste land van Latijns-Amerika is, studenten in contact te brengen met 'het Zuiden'.

Ik heb in Nicaragua in 4 verschillende gastgezinnen in 3 verschillende plaatsen 'meegeleefd'.
De eerste week hebben we doorgebracht in San Juan de Oriente, een klein dorpje dat bekend staat om het pottenbakken. Het buurdorpje, Katarina, heeft een prachtig uitzicht over het Laguna de Apoyo! Met dit gezin heb ik nog altijd contact, één van mijn gastbroers heeft namelijk de luxe van Facebook. Ik had er twee kleine 'neefjes', die ik ontzettend mis!

Na San Juan de Oriente hebben we 3 weken doorgebracht in Managua, de hoofdstad, en via de Universiteit daar, de UCA, meegedaan aan verschillende vrijwilligersprojecten in en rond de stad. Erg interessant en indrukwekkend!

De laatste week was waarschijnlijk de grootste uitdaging, maar uiteindelijk het meest leerzaam. We zaten in Bilampí, een erg klein dorpje op het platteland. Beschrijving: vanuit the middle of nowhere met een truck nog 2 uur verder the middle of nowhere in, in het midden van al het groen staan zo'n 20 huisjes, en dat was Bilampí. Geen internet, geen elektriciteit, alleen maar de mooie natuur en de warme mensen! Vermaak werd voorzien door de koeien te melken, te wassen in het lokale riviertje en te spelen met de kindjes. En oja, ik heb er zelfs een kip geslacht voor het avondeten!! Back to basics!

Buiten het leven in de gezinnen hebben we een aantal 'vrije dagen' gekregen met de groep, waarin we Isla de Ometepe, Granada en León hebben gezien. En, wauw! Nicaragua is nog zo'n onbekend land, dat je op de mooiste stranden kunt liggen, in het meest heldere water - Nicaragua zit vol met zoetwatermeren - kunt zwemmen en je gewoon de enige daar bent, geen toerist te bekennen! Ook een unieke ervaring: volcano boarding van Cerro Negro bij León! Waarschijnlijk het gaafste wat ik ooit heb gedaan, zonde dat het zo snel voorbij ging!

Nicaragua is een prachtig land, met overal prachtige uitzichten over vulkanen en meren, een prachtige natuur en prachtige mensen! De beste ervaring die ik tot nu toe heb mogen meemaken!

Julia Overeem
Alleen gereisd in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Nicaragua? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nicaragua