Isla de Ometepe

Isla de Ometepe

Vulkanisch eiland in Lago de Nicaragua

Stranden, wilde dieren, ongerepte natuur en een relaxte sfeer, dat is hoe je Isla de Ometepe in Nicaragua het best kan omschrijven. Dit heerlijke eiland vormt een baken van rust en leent zich perfect voor een langer verblijf.

Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een vulkanisch eiland in het Lago de Nicaragua, het grootste meer van het land. Het eiland is een van de hoogtepunten van Nicaragua en geliefd vanwege het gemoedelijke karakter, de fijne bungalows aan het strand en de schitterende natuur.

Relaxen op Ometepe

Isla de Ometepe is voor veel reizigers een rustpunt tijdens hun reis door Nicaragua. Het eiland staat bekend om haar relaxte karakter en is de uitgelezen plek om wat langer te blijven hangen. Je kunt er goed en goedkoop overnachten in een sfeervol hutje aan het strand en hele dagen spenderen in een hangmat. Zorg dus dat je voldoende boeken mee hebt en geniet al schommelend van het goede leven op Isla de Ometepe.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Volcán Concepción en Volcán Maderas

Omdat Isla de Ometepe van vulkanische oorsprong is, wordt het uitzicht hier gedomineerd door twee hoge vulkanen: Volcán Concepción en Volcán Maderas. Sportievelingen kunnen een hike naar de top van deze vulkanen maken, maar bereid je wel voor op een pittige klim. Met name Volcán Concepción is een behoorlijke uitdaging waarbij je vier uur lang steil omhoog wandelt. Volcán Maderas is wat dat betreft iets minder heftig, maar absoluut niet makkelijk. Zorg dat je daar goed op voorbereid bent en ga op zoek naar een betrouwbare gids. Het is verboden om zonder begeleiding de Volcán Concepción te beklimmen.

Scooter of fiets huren

Isla de Ometepe is niet heel groot en als je een paar dagen de tijd hebt, dan kun je een hoop zien. Er rijden bussen, maar leuker is het om op eigen gelegenheid op pad te gaan. Overal kun je een scooter of fiets huren, en zo het eiland verkennen. Neem een kaart of de Lonely Planet mee en rijd van de ene bezienswaardigheid naar de ander. Een scooter is iets duurder om te huren dan een fiets, en het dragen van een helm is verplicht. Let op dat je de scooter bij een officiële verhuurder oppikt, om gedoe achteraf te voorkomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ojo de Agua

Het kan flink warm worden in Nicaragua en de beste manier om af te koelen is tijdens een duik in Ojo de Agua. Dit is een natuurlijk zwembad, gevuld met vulkanisch water. Het water is glashelder en heerlijk verkoelend, en heeft bovendien een geneeskrachtige werking. Reden genoeg dus om hier met je scooter of fiets naartoe te rijden en even kort te pauzeren. Op het terrein vind je een klein restaurantje en toiletten, maar neem vooral zelf ook wat lekkers mee.

Kajakken op de Rio Istián

De Rio Istián is een rivier die in het gebied tussen de twee vulkanen ligt en loopt dwars door een schitterend moerasgebied. Hier kun je kajakken door mangroves en ondertussen tal van wilde dieren spotten. Je komt er tal van verschillende soorten vogels tegen, en met een beetje geluk ook kaaimannen en schildpadden. Voor veel reizigers is een kajaktocht over de Rio Istián het hoogtepunt van een bezoek aan Isla de Ometepe, dus sla dit bijzondere stukje natuur niet over.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

San Ramon waterval

Al rijdend over het eiland zul je ervaren dat Isla de Ometepe een aaneenschakeling van hoogtepunten is. De natuur is hier onverdorven en beeldschoon, en al helemaal als je een bezoek hebt gebracht aan de San Ramon waterval. Deze 35 meter hoge waterval ligt ten zuiden van de Volcán Maderas en om er te komen moet je een fikse klim maken. Heb je een auto met vierwielaandrijving, quad of motor, dan kun je een heel stuk omhoog rijden, maar de laatste 2 uur moet je toch echt zelf doen. Een pittige wandeling waarbij je veel over glibberige rotsblokken moet klauteren, dus trek goede schoenen aan en neem voldoende water mee.

Stranden van Isla de Ometepe

Ben je niet zo actief of kom je echt voor je rust? Dan kun je natuurlijk ook gewoon op het strand liggen en genieten van het mooie weer. Er zijn een aantal stranden op Isla de Ometepe, zoals het gezellige Playa Santo Domingo, Playa Santa Cruz of Playa San Fernando.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Isla de Ometepe — Hoe kom je er?

Isla de Ometepe is per ferry te bereiken vanuit het plaatsje San Jorge op het vasteland. Daar kun je de boot nemen naar de stadjes San José of Moyogalpa op het eiland. Eenmaal aangekomen op het eiland kun je vervolgens met de bus verder reizen naar je accommodatie, maar er zijn ook taxi’s die je op de plek van bestemming kunnen afzetten. Wil je het eiland op eigen gelegenheid ontdekken, dan is het aan te raden om een fiets of scooter te huren.

Wil je meer weten over reizen naar Nicaragua? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nicaragua

Andere bezienswaardigheden in Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Nicaragua ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Isla de Ometepe ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nicaragua.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
8.3
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
8,0

Een fantastische stage in Nicaragua

Nicaragua
17-02-2015

Ik woonde daar een tijdje in de stad Leon. Dit is een zeer mooie culturele stad en de ideale uitvalbasis om te gaan volcano boarden vanaf de Cerro Negro vulkaan. Dit is een activiteit die ik daar gedaan heb die ik iedereen kan aanraden. Naast het fantastische uitzicht vanaf de top van de actieve vulkaan, geeft het een enorme kick om er met een soort slee weer vanaf te glijden. Daarnaast ben ik veel bij het stranden van Poneloya en Las Penitas geweest. Ook is een tripje met de boot door de mangrove bossen nabij deze stranden zeker een aanrader. Hierbij zag ik krokodillen, schildpadjes en diverse vogels. Dit waren mooie palmstranden met zwart zand van vulkaan as. Ook ben ik naar het eiland Ometepe geweest. Dit was ook erg mooi. Ik heb hier onder andere apen gezien, mooie vogels en slangen. Tot slot ben ik nog naar het eiland Corn Island geweest. Dit is een echt bounty eiland met prachtige stranden en natuur. Daarnaast vind ik de Nicaraguaanse cultuur geweldig omdat er veel feestdagen en rituelen zijn. De mensen zijn ook erg vriendelijk en geïnteresseerd.

Welmoed Mulder
in May 2021
8,0

Latin america

Nicaragua
03-03-2015

Mooi land met vriendelijke mensen.de Latijns Amerikaanse cultuur is heerlijk. Mooie natuur en in de avond lekker dansen!

Wendy van loon
Alleen gereisd in May 2021
8,2

Onderschatte vakantiebestemming

Nicaragua
30-09-2015

Nicaragua is nog authentiek! Met ontzettend vriendelijk mensen die alles doen om het je als toerist naar de zin te maken. Je moet een beetje zoeken naar de cultuur, maar als je bereid bent om goed te luisteren naar war de mensen je te vertellen hebben leer je veel over de geschiedenis van dit land en snap je waar de huidige Nicaraguaan vandaan komt.daarnaast is er een overvloed aan activiteiten voor een ieder, maar ook als je niets wilt doen bieden de standen je ook een heerlijke rust. De koloniale steden zoals Granada zijn prachtig! Kortom, heel veelzijdig en als je nu gaat beleef je nog het echte Nicaragua!

Kathleen van der loop
Gereisd met gezin in May 2021
9,3

De beste, meest leerzame ervaring van mijn leven!

Nicaragua
30-09-2015

Ik ben in de zomer van 2014 6 weken naar Nicaragua gegaan op een zogenaamde 'inleefreis' met USOS (Universitaire Stichting voor OntwikkelinsSamenwerking), een organisatie verbonden met de Universiteit Antwerpen, waar ik studeer. Het doel was om, aangezien Nicaragua na Tahiti het armste land van Latijns-Amerika is, studenten in contact te brengen met 'het Zuiden'.

Ik heb in Nicaragua in 4 verschillende gastgezinnen in 3 verschillende plaatsen 'meegeleefd'.
De eerste week hebben we doorgebracht in San Juan de Oriente, een klein dorpje dat bekend staat om het pottenbakken. Het buurdorpje, Katarina, heeft een prachtig uitzicht over het Laguna de Apoyo! Met dit gezin heb ik nog altijd contact, één van mijn gastbroers heeft namelijk de luxe van Facebook. Ik had er twee kleine 'neefjes', die ik ontzettend mis!

Na San Juan de Oriente hebben we 3 weken doorgebracht in Managua, de hoofdstad, en via de Universiteit daar, de UCA, meegedaan aan verschillende vrijwilligersprojecten in en rond de stad. Erg interessant en indrukwekkend!

De laatste week was waarschijnlijk de grootste uitdaging, maar uiteindelijk het meest leerzaam. We zaten in Bilampí, een erg klein dorpje op het platteland. Beschrijving: vanuit the middle of nowhere met een truck nog 2 uur verder the middle of nowhere in, in het midden van al het groen staan zo'n 20 huisjes, en dat was Bilampí. Geen internet, geen elektriciteit, alleen maar de mooie natuur en de warme mensen! Vermaak werd voorzien door de koeien te melken, te wassen in het lokale riviertje en te spelen met de kindjes. En oja, ik heb er zelfs een kip geslacht voor het avondeten!! Back to basics!

Buiten het leven in de gezinnen hebben we een aantal 'vrije dagen' gekregen met de groep, waarin we Isla de Ometepe, Granada en León hebben gezien. En, wauw! Nicaragua is nog zo'n onbekend land, dat je op de mooiste stranden kunt liggen, in het meest heldere water - Nicaragua zit vol met zoetwatermeren - kunt zwemmen en je gewoon de enige daar bent, geen toerist te bekennen! Ook een unieke ervaring: volcano boarding van Cerro Negro bij León! Waarschijnlijk het gaafste wat ik ooit heb gedaan, zonde dat het zo snel voorbij ging!

Nicaragua is een prachtig land, met overal prachtige uitzichten over vulkanen en meren, een prachtige natuur en prachtige mensen! De beste ervaring die ik tot nu toe heb mogen meemaken!

Julia Overeem
Alleen gereisd in May 2021
8,2

Korte stop in Nicaragua

Nicaragua
30-09-2015

Geweldige cultuur!

Robin
Gereisd met gezin in May 2021