Managua

Managua

De onontdekte hoofdstad van Nicaragua

Maak je een rondreis door Nicaragua, dan is de kans groot dat je op een bepaald moment in steden als Leon en Granada belandt. De hoofdstad Managua wordt echter door de meeste reizigers overgeslagen, en dat terwijl er toch echt wel het een en ander te doen valt.

Top reisorganisaties naar Nicaragua

Top reisorganisaties naar Nicaragua
Managua

Managua is een van de dichtstbevolkte steden van heel Midden-Amerika en wat betreft bezienswaardigheden kan het niet tippen aan bestemmingen als Leon en Granada. Toch is het een aanrader om in ieder geval één dag uit te trekken voor Managua en te genieten van de mooie ligging aan het Lago Managua.

Centrum van Nicaragua

Managua is een echte Latijns-Amerikaanse stad, maar het centrum verschilt verrassend genoeg best wel van veel andere bestemmingen die je in dit deel van de wereld kan bezoeken. Dat heeft alles te maken met natuurgeweld. In de 20ste eeuw zijn grote delen van Managua verwoest tijdens verschillende aardbevingen. Met name de aardbeving uit 1972 heeft grote schade aan het oude stadscentrum toegebracht en vanwege politieke spanningen zijn anno nu nog maar weinig gebouwen gerestaureerd. Dat heeft zeker effect gehad op de charme van het centrum, want het maakt Managua zo op het eerste gezicht toch wat minder aantrekkelijk.

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Kathedraal

Een van de meest prominente bezienswaardigheden in Managua is de kathedraal. Het is een van de weinige gebouwen die het natuurgeweld van de aardbeving in 1972 wist te doorstaan, en geldt als het icoon van de stad. Helaas is het vanwege instortingsgevaar niet meer mogelijk om binnen in de kerk een kijkje te nemen, maar van buiten is het nog steeds een plaatje om te zien. Met name in de avonduren is het een aanrader om koers te zetten naar de kathedraal en het aangrenzende Plaza de la Revolucion, want de gebouwen worden dan prachtig verlicht.

Loma de Tiscapa

Het hoogste punt van de stad wordt gemarkeerd door Loma de Tiscapa, een heuvel op een uitgedoofde vulkaan. Hier stond vroeger het paleis van revolutieleider Augusto Calderón Sandino, en op diezelfde plek staat tegenwoordig een reusachtig beeld van de beste man. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de stad en de directe omgeving, waaronder ook het meer waaraan Managua is gelegen. In het kleine ondergrondse museum leer je meer over deze Nicaraguaanse volksheld en welke rol hij heeft gespeeld in de geschiedenis van het land.

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Laguna de Tiscapa

Pal achter het standbeeld van Sandino ligt Laguna de Tiscapa, een natuurgebied midden in de stad. Het is het kratermeer van de inactieve vulkaan en een heerlijke plek om even de rust op te zoeken. Daarnaast kun je hier de nodige activiteiten ondernemen. Zo kun je een wandeling om het meer maken en er is een parcours van ziplines uitgezet. Hiermee kun je op grote hoogte over het felblauwe water zoeven.

Palacio Nacional de la Cultura

Het is de ideale plek om jezelf te verstoppen op een regenachtige of juist bloedhete dag: het Palacio Nacional de la Cultura. Hier kun je je namelijk onderdompelen in de Nicaraguaanse cultuur en verschillende exposities bekijken. Zo zijn er tentoonstellingen met precolumbiaanse kunstwerken, maar je kunt ook de werken van hedendaagse artiesten en kunstenaars bekijken. Het Palacio Nacional de la Cultura ligt net als de kathedraal aan het Plaza de la Revolucion en geldt als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Managua.

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Managua, nicaragua
Managua, nicaragua

Lago Managua

Managua is gelegen aan een groot meer. Het Lago Managua staat ook wel bekend als Lago Xolotlán en meet ongeveer 65 bij 25 kilometer. De stad Managua is gelegen aan de zuidkust en langs de oevers loopt een promenade. Vanaf hier heb je niet alleen een mooi uitzicht over het meer, het is ook een geliefde plek voor families. Langs de promenade zijn namelijk tal van dingen te zien en te doen. Zo is er een groot waterpark gerealiseerd en je kunt zelfs even binnen gluren bij een echte Boeing 737. Tip van ons: loop helemaal door tot aan de westelijke kant van de promenade, want daar vind je een groot aantal eettentjes en restaurants. Met name in het weekend is het hier gezellig druk en kun je altijd wel ergens luisteren naar live muziek.

Reizen naar Managua — Hoe kom je er?

Voor veel reizigers is Managua het startpunt van een reis door Nicaragua. Hier vind je het internationale vliegveld dat in verbinding staat met bestemmingen als Atlanta, Houston en Miami. Vlieg je vanuit Nederland, dan is de kans groot dat je via een van deze steden een overstap hebt en het land binnenkomt in Managua.

Eenmaal aangekomen in Managua kun je eenvoudig met de bus verder reizen. Nicaragua heeft een uitgebreid netwerk van bussen die je zowel in de hoofdstad als in de rest van het land kan nemen. Als je op zoek bent naar meer comfort, dan kun je uiteraard ook een auto huren of de taxi nemen.

 

Populaire reizen naar Managua

Meer bezienswaardigheden in Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Nicaragua ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Managua ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nicaragua.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
8.3
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
10

Adembenemende unieke individuele rondreis door Nicaraguq

Nicaragua
Individuele rondreis met Better Places
18-07-2022

Nicaragua, juni 2022

We zijn weer thuis na een geweldige, mooie, indrukwekkende en enerverende reis! Dat was voor een groot gedeelte aan Ernesto en zijn team te danken, waarvoor onze hartelijke dank! Alles was perfect geregeld. Overal waar we kwamen stond er iemand klaar met ons naambordje en daardoor kregen we écht het gevoel aan een individuele rondreis bezig te zijn. En dan ook nog met de luxe, dat we wisten waar we sliepen en dat alle vervoer geregeld was. Dat is ons wederom érg goed bevallen.

Ernesto, complimenten hoe je het allemaal in elkaar gedraaid hebt, een hele logistieke operatie! Meestal waren we op tijd, soms hadden we vertraging maar altijd stond er iemand op ons te wachten, grandioos geregeld! Ook fijn dat we al overal (toegang)tickets van hadden en daar niet meer aan hoefden te denken. Onze keuze voor jou bleek dus een schot in de roos, maar ons gevoel was eigenlijk al vanaf het begin heel erg goed.

Nicaragua, dat pure ongerepte land waar het soms lijkt of de tijd stil gestaan heeft. Het land met zijn vriendelijke soms verlegen mensen die je met open armen ontvangen. Het is enorm rijk aan natuurschoon met zijn variëteit aan landschappen. Het biedt talloze vulkanen, bergen, meren, stranden en groene mangrovebossen met een uitbundige flora.

De lijst met hoogtepunten is talrijk en gaat van het imposante uitzicht op de Momotombo vulkaan in Lago Managua tot aan de aankomst in het dromerige, Spaanskoloniale León op het onwerkelijke witte ronde dak van de groteske en prachtige kathedraal met het aansluitende Parque Central. Maar ook van de vriendelijke mensen op de drukke maar zéér levendige dagelijkse straatmarkt, verstopt achter het intieme Parque San Juán tot aan de prachtige Koloniale gebouwen uit vervlogen tijden en de zwarte heuvel Cerro Negro die je van een afstand eindeloos aankijkt.

Maar ook van het groener dan groene Selva Negra waar de oude Duitser Eddy samen met zijn vrouw Mausi sinds 1975 een prachtige ecolodge deed opbloeien, ontstaan uit de koffie haciënda La Hammonia tot aan de groene wandelingen door het omringende Cloud forest waar je natuur op z’n puurst ervaart en waar het weer in een snapshot kan omslaan.
Van de machtige, altijd rokende en lava borrelende Masaya vulkaan die we volledig voor onszelf hadden en ons ongelofelijk nietig voelden en waar we het vruchtbare landschap rondom aanschouwden tot aan de ongelofelijk gedetailleerde potten, schalen en vazen van de keramiekkunstenaar nabij de handicraft market die traditioneel oud voetenkneedwerk vertoonde met de vulkanische klei.

Van het in Granada centrum gelegen fraaie Con Corazon hotel met een boodschap (een gedeelte van de winst wordt geïnvesteerd in scholing voor kansarme kinderen) tot aan het wondermooie oude centrum van Granada dat gedomineerd wordt door prachtige oude koloniale gebouwen, geplaveide smalle straatjes, gekleurde kerken, pleinen en parken. Van de ruwe gezichtjes van de mooie Nicaraguaanse kindjes tot aan de excentrieke kleurrijke chicken bussen in de nauwe straatjes van Granada. Maar ook van het schitterende boottocht langs en door de 365 vulkanische eilandjes - Las Isletas - voor de kust van Lago Nicaragua waar we ontzettend veel verschillende dieren gespot hebben en waar de vissers nog traditioneel onder water duiken om vis te vangen tot aan het magische uitzicht vanaf de boot op de in de achtergrond aanwezige reusachtige maar lieflijke Mombacho vulkaan.

Van het in Lago Nicaragua gelegen eiland Ometepe, huisbaas van twee van de mooiste vulkanen van het land; de grote, robuuste Concepción en de ietwat bescheidener Maderas. Hier ga je écht terug in de tijd waar de helft van het wegennet van het eiland uit stoffige, rotsige en ongelijke modderpaden bestaat. Van de ongeëvenaarde romantische uitzichten vanaf onze lodge, gelegen op de flanken van de Maderas vulkaan tot aan de zware maar prachtige groene klim hike naar de San Ramon waterval waar we talloze rotsblokken hebben moeten trotseren om de waterval te zien.

Nicaragua, je was geweldig!

Paul & Lianne Janssen

Paul Janssen
Gereisd met partner
8,2

Een half jaar in het prachtige Nicaragua

Nicaragua
10-02-2017

Ik was een half jaar voor mijn studie in Nicaragua. Omdat ik dus 1 stand plaats had, Matagalpa, heb ik vanaf daar de weekenden gereisd.
Dit land is rijk aan van alles, prachtige koloniale steden, mooie berglandschappen, jungles, vulkanen en fijne stranden. Één van de hoogtepunten was toch denk ik wel het strand aan San Juan del Sur, het beklimmen van de vulkaan Maderas op Ometepe (net als het zwembad daar!!) en het uitzicht over een krater meer vlakbij Granada.

Laura Honders
Alleen gereisd in January 2015
8,5

Nicaragua is voor iedereen.

Nicaragua
Individuele rondreis
20-01-2016

Nicaragua heeft mij in alle opzichten ontzettend verrast. Hoewel het land niet heel groot is, heeft het zo ongelofelijk veel te bieden. Het heeft behalve prachtige koloniale steden zoals Leon en Granada waar je heerlijk kunt wandelen, prachtige kerken kunt bekijken, 's avonds met een cocktail op een pleintje kunt eten en dansen, maar ook geweldige natuur waar je helemaal tot rust kunt komen in een hangmat en alle touristen kunt ontsnappen. Wij hebben het eiland ometepe vertoeft, midden in het Nicaragua meer, waar de jungle nog helemaal ongerept is en waar je overal wilde aapjes tegen komt. Het was heerlijk tot rust komen. Behalve relaxen hebben we ook de vulkaan beklommen en veel gekayakt. Daarna hebben een cruise gemaakt vanaf San Carlos naar San Juan de Nicaragua, waar we allerlei "wildlife" hebben gespot en waar je echt kennis maakt met de cultuur van Nicaragua. De natuur is hier wederom prachtig. Wij hebben de Little Corn islands bezocht. Ik heb best veel bountry stranden gezien, maar dit was nog net iets gaver. Je kan je helemaal mee laten slepen door de Caribische mentaliteit. Plof neer op het poeder witte strand, drink uit een kokosnoot en eet vooral veel kreeft. En voor wie niet van witte bountry stranden, azuur blauwe zeeen en prachtig koraal houdt kan ook de west kust opzoeken. Hier zijn eindeloos veel mooie stranden met hoge golven, uiterst geschikt voor surfen. Zoek bijvoorbeeld een van de hotelletjes, of luxe resorts in San Juan del Sur op. Ook zijn hier meerdere beschermde stranden waar schildpadden hun eieren leggen. Wij hebben een aantal baby schildpadden uitgezet, dit was een van de mooiste ervaringen van de hele reis (La Flor). Wat het eten betreft is kun je local gaan (veel bonen en kip), maar Nicaragua is "touristisch genoeg" dat het een enorm aanbod heeft aan leuke restaurantjes waar je voor weinig geld heerlijk cubaans, mexicaans, mediterraans etc kunt eten. Nicaragua is een geweldig land met een rijke historie en geweldige natuur. Het is een stuk rustiger (en goedkoper!) dan buurman Costa Rica maar doet hier zeker niet voor onder. Daarnaast is het ook het veiligste land van Midden Amerika. Je kan relatief snel rondreizen aan de west kust, maar ook de tijd nemen en de ongerepte oostkust verkennen.

Of wel, Nicaraga heeft voor ieder wat wils.

Joey Lisa van Egmond
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Korte stop in Nicaragua

Nicaragua
30-09-2015

Geweldige cultuur!

Robin
Gereisd met gezin in May 2021
9,3

De beste, meest leerzame ervaring van mijn leven!

Nicaragua
30-09-2015

Ik ben in de zomer van 2014 6 weken naar Nicaragua gegaan op een zogenaamde 'inleefreis' met USOS (Universitaire Stichting voor OntwikkelinsSamenwerking), een organisatie verbonden met de Universiteit Antwerpen, waar ik studeer. Het doel was om, aangezien Nicaragua na Tahiti het armste land van Latijns-Amerika is, studenten in contact te brengen met 'het Zuiden'.

Ik heb in Nicaragua in 4 verschillende gastgezinnen in 3 verschillende plaatsen 'meegeleefd'.
De eerste week hebben we doorgebracht in San Juan de Oriente, een klein dorpje dat bekend staat om het pottenbakken. Het buurdorpje, Katarina, heeft een prachtig uitzicht over het Laguna de Apoyo! Met dit gezin heb ik nog altijd contact, één van mijn gastbroers heeft namelijk de luxe van Facebook. Ik had er twee kleine 'neefjes', die ik ontzettend mis!

Na San Juan de Oriente hebben we 3 weken doorgebracht in Managua, de hoofdstad, en via de Universiteit daar, de UCA, meegedaan aan verschillende vrijwilligersprojecten in en rond de stad. Erg interessant en indrukwekkend!

De laatste week was waarschijnlijk de grootste uitdaging, maar uiteindelijk het meest leerzaam. We zaten in Bilampí, een erg klein dorpje op het platteland. Beschrijving: vanuit the middle of nowhere met een truck nog 2 uur verder the middle of nowhere in, in het midden van al het groen staan zo'n 20 huisjes, en dat was Bilampí. Geen internet, geen elektriciteit, alleen maar de mooie natuur en de warme mensen! Vermaak werd voorzien door de koeien te melken, te wassen in het lokale riviertje en te spelen met de kindjes. En oja, ik heb er zelfs een kip geslacht voor het avondeten!! Back to basics!

Buiten het leven in de gezinnen hebben we een aantal 'vrije dagen' gekregen met de groep, waarin we Isla de Ometepe, Granada en León hebben gezien. En, wauw! Nicaragua is nog zo'n onbekend land, dat je op de mooiste stranden kunt liggen, in het meest heldere water - Nicaragua zit vol met zoetwatermeren - kunt zwemmen en je gewoon de enige daar bent, geen toerist te bekennen! Ook een unieke ervaring: volcano boarding van Cerro Negro bij León! Waarschijnlijk het gaafste wat ik ooit heb gedaan, zonde dat het zo snel voorbij ging!

Nicaragua is een prachtig land, met overal prachtige uitzichten over vulkanen en meren, een prachtige natuur en prachtige mensen! De beste ervaring die ik tot nu toe heb mogen meemaken!

Julia Overeem
Alleen gereisd in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Nicaragua? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nicaragua