Cerro Negro

Cerro Negro

Vulkaanboarden in de buurt van Leon

Een van de leukste dingen die je in de buurt van de Nicaraguaanse stad Leon kunt doen is vulkaanboarden. Je zoeft dan met een soort plank van de vulkaan af en glijdt op hoge snelheid naar beneden.

Top reisorganisaties naar Nicaragua

Top reisorganisaties naar Nicaragua
Cerro Negro

Vulkaanboarden is ontzettend populair onder backpackers en wereldreizigers, en staat bekend als een van de leukste excursies die je in Nicaragua kunt ondernemen. Ben je in de omgeving van Leon, dan kun je van de flanken van de Cerro Negro naar beneden roetsjen.

Jongste vulkaan van Zuid-Amerika

Op ongeveer een uurtje rijden van het Nicaraguaanse Leon ligt een van belangrijkste trekpleisters van het hele land: de actieve Cerro Negro vulkaan. Cerro Negro betekent letterlijk zwarte heuvel en daarmee is geen woord teveel gezegd. Dit is de jongste vulkaan van Centraal Amerika en sinds de laatste uitbarsting is deze bedekt met een dikke laag zwart vulkanisch zand. De vulkaan is omstreeks 1850 ontstaan en behoorlijk actief. De laatste echt grote uitbarsting is bijna 20 jaar geleden, maar tijdens je bezoek aan de vulkaan zul je haar activiteit overal voelen.

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

De klim omhoog

De Cerro Negro heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een toeristische hotspot, want het is erg populair om hier met een board naar beneden te zoeven. Daar is deze plek uitermate geschikt voor, want er is vrijwel geen begroeiing en je glijdt erg makkelijk van de helling met kleine vulkanische steentjes af. Als je gaat vulkaanboarden moet je echter wel eerst zelf omhoog klimmen en dat is best een pittige klim. De Cerro Negro is bijna 750 meter hoog en het klimmen in de volle zon is erg vermoeiend. Houd er rekening mee dat je zo’n drie kwartier tot een uur aan het ploeteren bent om boven te komen, en dat er vrijwel geen beschutting is. Je moet je spullen bovendien zelf dragen en ook dat kan vermoeiend zijn. Neem dus genoeg water en een petje mee tegen de zon.

Uitzichtpunten

Het wandelen wordt echter beloond, want onderweg valt genoeg te zien. Je zult regelmatig stoppen bij verschillende uitzichtpunten, zodat je op adem kunt komen én van het uitzicht kunt genieten. Op een heldere dag kun je de Stille Oceaan zien liggen, en ook de zonsondergang is vanaf dit punt ontzettend mooi. Hoe hoger je komt, hoe meer het landschap verandert. Je waant je af en toe even op een buitenaardse planeet, want op de zwarte hellingen is nergens een teken van leven te bekennen. Vanaf deze hoogtes kun je bovendien ontzettend ver kijken. Het zal je ongetwijfeld opvallen dat de directe omgeving - in tegenstelling tot de vulkaan zelf - verrassend groen is.

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

Vulkanische activiteit

De laatste uitbarsting van de Cerro Negro dateert uit 1999, toen een grote wolk zwarte as in de lucht werd geschoten en neerdaalde op de flanken van de vulkaan. Sindsdien rommelt het regelmatig, maar tot een echte uitbarsting is het de laatste jaren niet meer gekomen. Toch zul je tijdens je beklimming van de Cerro Negro nog regelmatig verrast worden door vulkanische activiteit. Er is soms rook te zien in de krater en als je een beetje in de stenen woelt zul je merken dat het daaronder een stuk warmer is.

Vulkaanboarden

Eenmaal boven is het eindelijk tijd om naar weer naar beneden te gaan. En dat doe je per vulkaanboard, een soort combinatie van een slee en surfplank. Na een uitgebreide veiligheidsinstructie krijg je een overal aangetrokken, een grote veiligheidsbril op je neus gezet en handschoenen tegen opspattende steentjes. Vervolgens mag je plaatsnemen op de plank en word je in de richting van de afgrond geduwd. Dat is even spannend, maar je hebt nog verrassend veel controle over je board. Op grote snelheid vlieg je van de heuvel af en als je goed achterover leunt worden soms snelheden van bijna 100 kilometer per uur behaald. De afdaling is daarom ook een kwestie van minuten: binnen mum van tijd sta je weer beneden.

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

Nicaragua, Cerro Negro
Nicaragua, Cerro Negro

Léon

De meeste excursies naar de Cerro Negro worden ondernomen vanuit de stad Léon. Dit is een van de meest relaxte steden van Nicaragua en staat bekend om haar mooie koloniale centrum vol kerken en kathedralen. Het is onder backpackers een populaire plek om een reis naar Nicaragua te beginnen, want vanwege het ontspannen karakter kun je hier op je gemak bijkomen van de lange vliegreis.

Reizen naar Cerro Negro — Hoe kom je er?

De Cerro Negro ligt op ongeveer een uurtje rijden van Léon en de meest gangbare manier om er te komen is met een georganiseerde tour. Tijdens zo’n excursie zit vervoer en uitrusting bij de prijs inbegrepen, en ga je onder leiding van een gids de vulkaan op. In het centrum van Léon zitten tal van bureautjes die deze excursie voor je kunnen organiseren.

Populaire reizen naar Cerro Negro

Meer bezienswaardigheden in Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Nicaragua ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Cerro Negro ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nicaragua.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
8.3
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8
10

Adembenemende unieke individuele rondreis door Nicaraguq

Nicaragua
Individuele rondreis met Better Places
18-07-2022

Nicaragua, juni 2022

We zijn weer thuis na een geweldige, mooie, indrukwekkende en enerverende reis! Dat was voor een groot gedeelte aan Ernesto en zijn team te danken, waarvoor onze hartelijke dank! Alles was perfect geregeld. Overal waar we kwamen stond er iemand klaar met ons naambordje en daardoor kregen we écht het gevoel aan een individuele rondreis bezig te zijn. En dan ook nog met de luxe, dat we wisten waar we sliepen en dat alle vervoer geregeld was. Dat is ons wederom érg goed bevallen.

Ernesto, complimenten hoe je het allemaal in elkaar gedraaid hebt, een hele logistieke operatie! Meestal waren we op tijd, soms hadden we vertraging maar altijd stond er iemand op ons te wachten, grandioos geregeld! Ook fijn dat we al overal (toegang)tickets van hadden en daar niet meer aan hoefden te denken. Onze keuze voor jou bleek dus een schot in de roos, maar ons gevoel was eigenlijk al vanaf het begin heel erg goed.

Nicaragua, dat pure ongerepte land waar het soms lijkt of de tijd stil gestaan heeft. Het land met zijn vriendelijke soms verlegen mensen die je met open armen ontvangen. Het is enorm rijk aan natuurschoon met zijn variëteit aan landschappen. Het biedt talloze vulkanen, bergen, meren, stranden en groene mangrovebossen met een uitbundige flora.

De lijst met hoogtepunten is talrijk en gaat van het imposante uitzicht op de Momotombo vulkaan in Lago Managua tot aan de aankomst in het dromerige, Spaanskoloniale León op het onwerkelijke witte ronde dak van de groteske en prachtige kathedraal met het aansluitende Parque Central. Maar ook van de vriendelijke mensen op de drukke maar zéér levendige dagelijkse straatmarkt, verstopt achter het intieme Parque San Juán tot aan de prachtige Koloniale gebouwen uit vervlogen tijden en de zwarte heuvel Cerro Negro die je van een afstand eindeloos aankijkt.

Maar ook van het groener dan groene Selva Negra waar de oude Duitser Eddy samen met zijn vrouw Mausi sinds 1975 een prachtige ecolodge deed opbloeien, ontstaan uit de koffie haciënda La Hammonia tot aan de groene wandelingen door het omringende Cloud forest waar je natuur op z’n puurst ervaart en waar het weer in een snapshot kan omslaan.
Van de machtige, altijd rokende en lava borrelende Masaya vulkaan die we volledig voor onszelf hadden en ons ongelofelijk nietig voelden en waar we het vruchtbare landschap rondom aanschouwden tot aan de ongelofelijk gedetailleerde potten, schalen en vazen van de keramiekkunstenaar nabij de handicraft market die traditioneel oud voetenkneedwerk vertoonde met de vulkanische klei.

Van het in Granada centrum gelegen fraaie Con Corazon hotel met een boodschap (een gedeelte van de winst wordt geïnvesteerd in scholing voor kansarme kinderen) tot aan het wondermooie oude centrum van Granada dat gedomineerd wordt door prachtige oude koloniale gebouwen, geplaveide smalle straatjes, gekleurde kerken, pleinen en parken. Van de ruwe gezichtjes van de mooie Nicaraguaanse kindjes tot aan de excentrieke kleurrijke chicken bussen in de nauwe straatjes van Granada. Maar ook van het schitterende boottocht langs en door de 365 vulkanische eilandjes - Las Isletas - voor de kust van Lago Nicaragua waar we ontzettend veel verschillende dieren gespot hebben en waar de vissers nog traditioneel onder water duiken om vis te vangen tot aan het magische uitzicht vanaf de boot op de in de achtergrond aanwezige reusachtige maar lieflijke Mombacho vulkaan.

Van het in Lago Nicaragua gelegen eiland Ometepe, huisbaas van twee van de mooiste vulkanen van het land; de grote, robuuste Concepción en de ietwat bescheidener Maderas. Hier ga je écht terug in de tijd waar de helft van het wegennet van het eiland uit stoffige, rotsige en ongelijke modderpaden bestaat. Van de ongeëvenaarde romantische uitzichten vanaf onze lodge, gelegen op de flanken van de Maderas vulkaan tot aan de zware maar prachtige groene klim hike naar de San Ramon waterval waar we talloze rotsblokken hebben moeten trotseren om de waterval te zien.

Nicaragua, je was geweldig!

Paul & Lianne Janssen

Paul Janssen
Gereisd met partner
8,2

Een half jaar in het prachtige Nicaragua

Nicaragua
10-02-2017

Ik was een half jaar voor mijn studie in Nicaragua. Omdat ik dus 1 stand plaats had, Matagalpa, heb ik vanaf daar de weekenden gereisd.
Dit land is rijk aan van alles, prachtige koloniale steden, mooie berglandschappen, jungles, vulkanen en fijne stranden. Één van de hoogtepunten was toch denk ik wel het strand aan San Juan del Sur, het beklimmen van de vulkaan Maderas op Ometepe (net als het zwembad daar!!) en het uitzicht over een krater meer vlakbij Granada.

Laura Honders
Alleen gereisd in January 2015
8,5

Nicaragua is voor iedereen.

Nicaragua
Individuele rondreis
20-01-2016

Nicaragua heeft mij in alle opzichten ontzettend verrast. Hoewel het land niet heel groot is, heeft het zo ongelofelijk veel te bieden. Het heeft behalve prachtige koloniale steden zoals Leon en Granada waar je heerlijk kunt wandelen, prachtige kerken kunt bekijken, 's avonds met een cocktail op een pleintje kunt eten en dansen, maar ook geweldige natuur waar je helemaal tot rust kunt komen in een hangmat en alle touristen kunt ontsnappen. Wij hebben het eiland ometepe vertoeft, midden in het Nicaragua meer, waar de jungle nog helemaal ongerept is en waar je overal wilde aapjes tegen komt. Het was heerlijk tot rust komen. Behalve relaxen hebben we ook de vulkaan beklommen en veel gekayakt. Daarna hebben een cruise gemaakt vanaf San Carlos naar San Juan de Nicaragua, waar we allerlei "wildlife" hebben gespot en waar je echt kennis maakt met de cultuur van Nicaragua. De natuur is hier wederom prachtig. Wij hebben de Little Corn islands bezocht. Ik heb best veel bountry stranden gezien, maar dit was nog net iets gaver. Je kan je helemaal mee laten slepen door de Caribische mentaliteit. Plof neer op het poeder witte strand, drink uit een kokosnoot en eet vooral veel kreeft. En voor wie niet van witte bountry stranden, azuur blauwe zeeen en prachtig koraal houdt kan ook de west kust opzoeken. Hier zijn eindeloos veel mooie stranden met hoge golven, uiterst geschikt voor surfen. Zoek bijvoorbeeld een van de hotelletjes, of luxe resorts in San Juan del Sur op. Ook zijn hier meerdere beschermde stranden waar schildpadden hun eieren leggen. Wij hebben een aantal baby schildpadden uitgezet, dit was een van de mooiste ervaringen van de hele reis (La Flor). Wat het eten betreft is kun je local gaan (veel bonen en kip), maar Nicaragua is "touristisch genoeg" dat het een enorm aanbod heeft aan leuke restaurantjes waar je voor weinig geld heerlijk cubaans, mexicaans, mediterraans etc kunt eten. Nicaragua is een geweldig land met een rijke historie en geweldige natuur. Het is een stuk rustiger (en goedkoper!) dan buurman Costa Rica maar doet hier zeker niet voor onder. Daarnaast is het ook het veiligste land van Midden Amerika. Je kan relatief snel rondreizen aan de west kust, maar ook de tijd nemen en de ongerepte oostkust verkennen.

Of wel, Nicaraga heeft voor ieder wat wils.

Joey Lisa van Egmond
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Korte stop in Nicaragua

Nicaragua
30-09-2015

Geweldige cultuur!

Robin
Gereisd met gezin in May 2021
9,3

De beste, meest leerzame ervaring van mijn leven!

Nicaragua
30-09-2015

Ik ben in de zomer van 2014 6 weken naar Nicaragua gegaan op een zogenaamde 'inleefreis' met USOS (Universitaire Stichting voor OntwikkelinsSamenwerking), een organisatie verbonden met de Universiteit Antwerpen, waar ik studeer. Het doel was om, aangezien Nicaragua na Tahiti het armste land van Latijns-Amerika is, studenten in contact te brengen met 'het Zuiden'.

Ik heb in Nicaragua in 4 verschillende gastgezinnen in 3 verschillende plaatsen 'meegeleefd'.
De eerste week hebben we doorgebracht in San Juan de Oriente, een klein dorpje dat bekend staat om het pottenbakken. Het buurdorpje, Katarina, heeft een prachtig uitzicht over het Laguna de Apoyo! Met dit gezin heb ik nog altijd contact, één van mijn gastbroers heeft namelijk de luxe van Facebook. Ik had er twee kleine 'neefjes', die ik ontzettend mis!

Na San Juan de Oriente hebben we 3 weken doorgebracht in Managua, de hoofdstad, en via de Universiteit daar, de UCA, meegedaan aan verschillende vrijwilligersprojecten in en rond de stad. Erg interessant en indrukwekkend!

De laatste week was waarschijnlijk de grootste uitdaging, maar uiteindelijk het meest leerzaam. We zaten in Bilampí, een erg klein dorpje op het platteland. Beschrijving: vanuit the middle of nowhere met een truck nog 2 uur verder the middle of nowhere in, in het midden van al het groen staan zo'n 20 huisjes, en dat was Bilampí. Geen internet, geen elektriciteit, alleen maar de mooie natuur en de warme mensen! Vermaak werd voorzien door de koeien te melken, te wassen in het lokale riviertje en te spelen met de kindjes. En oja, ik heb er zelfs een kip geslacht voor het avondeten!! Back to basics!

Buiten het leven in de gezinnen hebben we een aantal 'vrije dagen' gekregen met de groep, waarin we Isla de Ometepe, Granada en León hebben gezien. En, wauw! Nicaragua is nog zo'n onbekend land, dat je op de mooiste stranden kunt liggen, in het meest heldere water - Nicaragua zit vol met zoetwatermeren - kunt zwemmen en je gewoon de enige daar bent, geen toerist te bekennen! Ook een unieke ervaring: volcano boarding van Cerro Negro bij León! Waarschijnlijk het gaafste wat ik ooit heb gedaan, zonde dat het zo snel voorbij ging!

Nicaragua is een prachtig land, met overal prachtige uitzichten over vulkanen en meren, een prachtige natuur en prachtige mensen! De beste ervaring die ik tot nu toe heb mogen meemaken!

Julia Overeem
Alleen gereisd in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Nicaragua? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nicaragua