Home
Blog
Bestemmingen
Top 5 Must-see ruïnes van Centraal-Amerika

Top 5 Must-see ruïnes van Centraal-Amerika

op 18 september 2017
2 minuten leestijd
Top 5 Must-see ruïnes van Centraal-Amerika

Verspreid van Mexico tot Honduras vind je diverse overblijfselen van de eeuwenoude Maya-beschaving. Dit zijn de vijf meest bijzondere.

De Maya-cultuur wordt geroemd om haar kunst, architectuur, wiskunde en astronomie. Maar niet alleen de geschiedenis van dit volk is indrukwekkend. Het schouwspel van verloren tempels te midden van dichte bush bush en immense open vlaktes is werkelijk magisch. Wanneer je op reis gaat naar Centraal-Amerika mag je de volgende vijf ruïnes dan ook niet missen.

1. Chichén Itzá, Mexico

chichen itza
chichen itza

Op het schiereiland Yucatán in Mexico is Chichén Itzá de meest bekende, en tevens best gerestaureerde, oude Maya stad. ‘El Castillo’, beter bekend als ‘de Piramide van Kukulcan’, is met 365 steile treden de eye-catcher van het oord en vooral bekend vanwege het bijzondere tweejaarlijkse licht-tafereel dat tijdens het lente- en herfstpunt plaatsvindt. Op deze dagen zorgt de zon voor schaduwen die op kruipende slangen lijken. El Caracol (het slakkenhuis) is eveneens een belangrijke bezienswaardigheid op deze archeologische plek. Ga heel vroeg in de ochtend of laat in de middag, zodat je geen zonnesteek oploopt in de drukkende hitte.

2. Palenque, Mexico

palenque
palenque

De Maya-tempels van Palenque zijn een nationale schat van Mexico en liggen midden in de rimboe. Laat je door een gids informeren over de rijke historie achter de bouwwerken of wandel op eigen gelegenheid over het vijftien vierkante kilometer grootte terrein. In de morgenstond hult ochtendmist de tempels geregeld in een mystieke waas. Tel hier het geluid van brulapen en toekans bij op en je hebt jezelf regelmatig in de arm te knijpen of het wel allemaal echt is. Een betoverende plek!

3. Uxmal, Mexico

uxmal mexico
uxmal mexico

Een indrukwekkende reeks ruïnes vind je ook in het Mexicaanse Maya-oord Uxmal. Op 80 kilometer rijden van Merida krijg je hier een set fascinerende structuren voorgeschoteld. Ga op tijd, zodat je het massatoerisme vanuit de grote steden voor bent. Zorg dat je sowieso de piramide van de tovenaar (Casa de adivino), een immens 40 meter hoog ovaal bouwwerk, en het nonnenklooster (Casa de las monjas), dat uit vier gebouwen en een enorme binnenplaats bestaat, bezichtigt.

4. Tikal, Guatamala

tikal
tikal

In Guatamala is Tikal het paradepaardje van de overblijfselen van de oude Maya-cultuur. Torenhoge, steile tempels, sommige wel meer dan 44 meter hoog, steken op bizarre wijze af tegen de Guatemalteekse jungle. Je struint hier door een doolhof van regenwoud, brede ondergrondse wegen en spot om de haverklap apen, vossen en ander wild. Een overnachting op deze plek is een buitengewone ervaring, niet in de minste plaats vanwege een onvergetelijke zon’s op- en ondergang.

5. Copan Ruinas, Honduras

copan ruins
copan ruins

In Honduras, nabij de grens met Guatemala, maak je vanuit Copán een aangename wandeling van slechts een kilometer naar de Copan Ruinas. Deze Maya ruïnes zijn vooral een must-visit vanwege de finesse in de bouwstijl. Je wordt hier getrakteerd op opmerkelijke sculpturen en hiërogliefen. Omdat het terrein niet zo groots en populair is als de eerdergenoemde Maya steden loop je hier geregeld vrijwel alleen rond. De spookachtige vibe die dat met zich meebrengt, maakt ook dit een dagtrip die je nog lang zal heugen.

Top reizen naar Mexico

Reisorganisaties met reizen naar Mexico

Meer blogs over Mexico

Beoordelingen van Mexico

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.7
Steden
7.6
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.5