Tikal

Tikal

Mayastad in de jungle van Guatemala

Tikal is een van de grootste Mayasteden van Midden-Amerika en vormt het culturele hoogtepunt van je bezoek aan Guatemala. Je vindt er talloze tempels en andere bouwwerken, de een nog groter en indrukwekkender dan de ander. Plan je bezoek tijdens zonsondergang of zonsopgang en geniet van de aanblik van deze spectaculair mooie plek.

Top reisorganisaties naar Guatemala

Top reisorganisaties naar Guatemala
Tikal

Diep in de jungle van Guatemala vind je een van de best bewaarde Mayaschatten van Guatemala: de oude tempelstad Tikal. De tempels liggen verspreid in het tropische oerwoud en tijdens een bezoek waan je je soms even Indiana Jones. Tikal is een schitterende plek die je gezien móet hebben.

Tempels spotten

Het tempelcomplex van Tikal bestaat uit vele duizenden bouwwerken, monumenten en tempels, de een nog groter dan de ander en vrijwel allemaal gebouwd in de kenmerkende Mayastijl: trapvormige piramides met bovenop een kleinere tempel. De verwachting is dat nog veel meer interessante bouwwerken op het terrein zijn te vinden en archeologen zijn nog dagelijks aan het werk om die bloot te leggen. De tempels liggen goed verstopt in de jungle en onderweg heb je zomaar kans om brulapen, toekans en tarantula’s tegen te komen. Als je alle tempels wil bezoeken dan moet je flink de tijd nemen, maar de bekendsten zijn liggen rond het Gran Plaza. Dit is een goed begin om de verschillende bouwwerken te spotten, want het plein wordt omringd door onder andere de Piramide van de Grote Jaguar en Tempel III.

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Piramide van de Grote Jaguar

De Piramide van de Grote Jaguar is een van de grootste bouwwerken van het hele complex en werd in ongeveer 734 na Christus gebouwd. Dit is een van de meest interessante plekken van Tikal, zeker als je wat meer weet over de achtergrond van het gebouw. In het hart van de tempel ligt namelijk een graftombe die pas in 1962 werd ontdekt door archeologen. Een geheime kamer die diep in de tempel verstopt ligt en waar de overblijfselen van Mayakoning Jasaw Chan K’awiil en een grote hoeveelheid juwelen werden gevonden.

Tempel IV

De grootste tempel van Tikal is de Tempel IV, de hoogste Mayatempel die nu nog overeind staat én tevens een van de hoogste Mayabouwwerken die ooit heeft bestaan. De tempel werd gebouwd ter ere van de koning Yik’in Chan K’awill en is gelegen op zo’n 800 meter van het Gran Plaza. De tempel is bijna 65 meter hoog en lijkt qua bouwstijl erg op de Piramide van de Grote Jaguar. Archeologen hebben het vermoeden dat ook in deze tempel een graftombe huist, al hebben ze deze tot op de dag van vandaag nog niet kunnen vinden.

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Tikal tijdens zonsopkomst

Een van de beste momenten om Tikal te bezoeken is tijdens zonsopkomst of zonsondergang, en als je slim bent plan je je bezoek tijdens een van deze momenten. In het nabijgelegen stadje Flores kun je eenvoudig een excursie regelen die zorgt dat je op tijd op de juiste plek bent. Voor zonsopkomst moet je de wekker zetten, want de tour vertrekt om half 3 ’s nachts vanuit Flores. Het is ongeveer een uurtje rijden en eenmaal op de plek van bestemming kun je op een van de hoge torens wachten tot de zon zich laat zien. Daarna heb je alle tijd om op je gemak de verschillende bouwwerken te bewonderen. Als je kiest voor de tour zonsopkomst vermijd je bovendien de grote mensenmassa’s en de ergste hitte: later op de dag kan het namelijk erg warm en plakkerig worden.

Tikal tijdens zonsondergang

Als je niet zo’n ochtendmens bent, dan is het waarschijnlijk verstandiger om je bezoek aan Tikal aan het eind van de middag te plannen. Geen straf, want het tempelcomplex is ook heel erg mooi met de ondergaande zon op de achtergrond. Je kunt eerst op je gemak de tempels bekijken om vervolgens een mooi plekje te zoeken om te kijken naar de zonsondergang. Een aantal tempels mag je beklimmen, en voor het mooiste uitzicht over de jungle en de tempels moet je het hoogste punt opzoeken. Waar je in ieder geval op moet letten? Zorg dat je de Piramide van de Grote Jaguar kan zien, die tijdens de zonsondergang een schitterende gouden gloed krijgt.

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Reizen naar Tikal — Hoe kom je er?

Tikal ligt in het noorden van Guatemala, niet heel ver van de grens met Belize. Toegangspoort is het stadje Flores, waar minibusjes af en aan rijden naar de ruïnes. Je vindt er volop tourbureaus die een complete excursie voor je kunnen regelen, maar het is ook altijd mogelijk om op eigen gelegenheid naar het park te komen. Vanuit Flores is het ongeveer een uur rijden naar Tikal.

Kom je vanuit het grensstadje Melchor de Mencos bij Belize, dan kun je een busje nemen die vanaf de grens rechtstreeks naar Tikal gaat, of overstappen op een andere bus in het dorpje Ixlu.

Populaire reizen naar Tikal

Blogs over Tikal

· Redactie
Maya-stad Tikal in Guatemala
Chichén Itzá op het Mexicaanse schiereiland Yucatán mag dan misschien de bekendste stad uit het oude Mayarijk zijn, maar Tikal in Guatemala is waarschijnlijk de meest indrukwekkende. De ruïnes van Tikal liggen diep verborgen in de jungle van Guatemala.

Meer bezienswaardigheden in Guatemala

Alle bezienswaardigheden in Guatemala

Guatemala ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Tikal ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Guatemala.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
9.1
Stranden
5.8
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
9
8,2

Individuele gezins rondreis Guatemala, Belize, Mexico

Guatemala
Familiereis met Better Places
27-01-2024

Na onze ideen van een rondreis overlegd te hebben met Petra van Better Places, is er een intensieve reis in elkaar gezet voor ons gezin. Het werd een 22 daagse reis door 3 totaal verschillende landen waarbij we zeer veel activiteiten hebben ondernomen zoals mtb tocht, zipline, tubing, klimmen, klouteren, zwemmen en canoen in grotten. Allemaal in een prachtig landschap met geweldige natuur. Maar er was ook ruimte voor contact met de plaatselijke bevolking en hebben we genoten van het rondstruinen over kleurrijke markten. De hoogtepunten voor ons waren de overnight hike naar een actieve vulkaan, de zonsopgang vanaf een tempel in het oerwoud van
Tikal waar we overnacht hebben tussen het geluid van de brulapen en niet te vergeten het snorkelen bij het relaxte eilandje Caye Caulker, Belize, waar we gezwommen hebben tussen haaien, schilpadden en kleurrijke vissen. De laatste 4 nachten in Mexico verbleven we aan het prachtige meer van Bacalar en hebben we gerelaxed aan het strand van Playa del Carmen om een beetje op adem te komen voordat we terug vlogen naar Nederland.
We kijken terug op een geweldige reis! Het contact met Nederlandse reisleiding ter plekke die altijd bereikbaar is indien nodig, hebben we als zeer prettig ervaren.
Elke vorm van vervoer was prima geregeld!

Fam van de Zanden
Gereisd met gezin
8,3

Topbestemming!

Guatemala
08-02-2017

Guatemala is een absolute aanrader voor iedereen die een iets minder geijkte vakantiebestemming zoekt. Antigua is een relaxed en prachtig stadje, omringd door vulkanen en een goede uitvalsbasis voor verdere verkenning van het land.

Johannes de Boer
Alleen gereisd in February 2017
7,5

Guatemala.. een aanrader!

Guatemala
Singlereis
04-01-2016

Ik heb 1 maand in Guatemala gereisd en ik vind het een top land. De meeste tijd doorgebracht in Quetzaltenango. Daar heb ik ook een week Spaans geleerd. De mensen zijn vriendelijk, het is er gezellig en het voelt totaal niet onveilig. Er zit een heel goed Indiaas restaurant.
Verder heb ik Sumpango bezocht tijdens het vlieger festival. Dit wordt 1keer per jaar gehouden, zo interessant en mooi om te zien. Antigua is een must! Gezellig klein dorpje en vanaf hier zijn er trips te doen naar de vulkanen. Voor lekker eten ga je naar restaurant "Samsara'.
Lake Atitlan is mooi maar zorg dat je genoeg cash bij je hebt. er zijn amper pin automaten en die er wel zijn deden het niet.
Tikal is natuurlijk een plek die je niet mag overslaan! Ik heb de zonsopgang tour gedaan alleen 9 van de 10 keer is er geen zonsopgang te zien. Ik zou dus de normale tour boeken als ik nog eens zou gaan.
Monterico heeft zwart strand en het is er bloedheet. Verder vrij weinig te doen op één ding na: het loslaten van kleine schildpadjes. Dat was zó leuk!

Guatemala heeft mij aangenaam verrast. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Alles is goed te bereiken en te doen. Super vriendelijke bevolking. Ik hoop ooit nog eens terug te gaan.

Amanda Regterschot
Alleen gereisd in November 2015
9,3

Cultuur puur

Guatemala
30-09-2015

Omdat mijn broer er woont heeft hij ons de meest mooie plekjes laten zien...maar indrukwekkend was toch wel de piramides in Tikal. ....Lago Atitlan. ...Antigua. . Om maar een paar op te noemen.

Carola Vergoossen
Gereisd met partner in May 2021
8,3

Geweldig mooi

Guatemala
30-09-2015

Guatemala is een prachtig land. Ik heb er veel gedaan en gezien. De mensen zijn heel puur en lief vind ik. Hoogtepunt voor mij was reis naar Petén.

Nvergo
Alleen gereisd in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Guatemala? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Guatemala