San Cristóbal

San Cristóbal

Prachtig gelegen Mexicaanse stad

Wil je een leuk stadje in Mexico bezoeken? Ga dan naar San Cristóbal de las Casas in de staat Chiapas! Deze stad gelegen in een groene vallei bestaat uit stenen straatjes, gekleurde huizen, gezellige pleinen en levendige markten. Hier kun je de Maya cultuur nog proeven.

Top reisorganisaties naar Mexico

Top reisorganisaties naar Mexico
San Cristóbal

San Cristóbal, of ook wel San Cristóbal de las Casas, is een indrukwekkende stad in Mexico. De stad is te vinden in deelstaat Chiapas en is relatief klein voor een hoofdplaats. De stad telt namelijk nog geen 130.000 inwoners. De mensen die in de stad wonen behoren voor het grootste deel tot de Tzotzil Maya. Als je een koloniale stad wilt bezoeken die nog niet overspoeld wordt door het toerisme, dan is San Cristóbal zeker een goede optie.

Autoloze straten

San Cristóbal behoort tot de weinige steden in Mexico waar nog verkeerloze gedeelten te vinden zijn. Het gaat dan niet alleen om autoloze straten, maar om straten die echt niet anders dan te voet betreden mogen worden. Vreemd genoeg zijn dit juist de hoofdstraten van de stad, en dat maakt San Cristóbal zo uniek. De hoofdstraten zijn veilig en op het gemak te ontdekken. Hier zijn veel winkels te vinden, er zijn verschillende restaurants en gezellige terrassen. Ideaal om te winkelen of lekker te struinen zonder dat je voortdurend op druk verkeer moet letten.

San Cristobal
San Cristobal

San Cristobal, Mexico
San Cristobal, Mexico

Maya markten

Door heel San Cristóbal worden regelmatig markten georganiseerd. Het gaat om kleinschalige marktjes, ook wel Maya markten genoemd. Deze markten staan in het teken van zelfgemaakte, handgemaakte producten van de Maya. Opvallend is dat het vaak gaat om personen die uit hun eigen Mayadorp zijn gezet. Het is nog altijd zo dat een Maya wordt verbannen wanneer deze zich niet aan de regels houdt. Dit gebeurt vaak in San Cristóbal, en deze Maya mensen komen samen en organiseren markten met zelfgemaakte spullen om hun geld te kunnen verdienen. De Maya marktjes zijn zeer sfeervol en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. De Maya’s vinden het leuk om hun producten uitgebreid aan je te presenteren, dus het is wel belangrijk om goed te tijd te nemen voor je bezoek aan een Maya markt.

De San Cristóbal Kathedraal

Er zijn behoorlijk wat kerken en kathedralen te vinden in de stad, maar de San Cristóbal Kathedraal is er toch wel één die je niet mag overslaan. Deze is te vinden in de directe omgeving van het centrale plein van de stad en kleurt mooi op tijdens zonsondergang. Dit is dan ook het ideale moment om mooie foto’s te maken van de kathedraal. Overigens zijn alle kerken en kathedralen in de stad gratis te bezoeken. Je mag er zo naar binnen lopen. Laat je dan ook niet misleiden. Hier en daar staan mensen die zich voordoen als zogenaamde entree officials. Zij zouden geld moeten innen om naar binnen te mogen, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er wel heel wat mensen die deze zogenaamde officials wat pesos geven.

San Cristobal
San Cristobal

San Cristobal
San Cristobal

Dorpjes rondom San Cristóbal

Je kunt in de stad deelnemen aan twee verschillende tours, of excursies. Zo gaat er een tour naar Canon del Sumidero en er is een tour die je kennis laat maken met de Mayadorpjes. In de stad zijn diverse kleine, vriendelijke en bezienswaardige dorpjes te vinden. Tijdens de tour worden enkele van deze dorpjes aangedaan en heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de Maya, met hun gastvrijheid en hun nogal basic bestaan. Het vormt voor velen een inspiratiebron.

Canon del Sumidero

Natuurliefhebbers kunnen beter kiezen voor de Canon del Sumidero tour, of gewoon genieten van allebei de excursies natuurlijk. De Canon del Sumidero tour is de ideale gelegenheid om kennis te maken met de natuur op een heel bijzondere manier. Deze grote canyon vormt namelijk het thuis van diverse interessante dieren, zoals bijvoorbeeld de krokodil. Ook voor vogelspotters is het de ideale plek. Langere tijd werd een bezoek aan Canon del Sumidero afgeraden door diverse reisorganisaties. Dit had vooral te maken met de ernstige vervuiling van het gebied, wat eventuele gezondheidsproblemen op kon leveren. Echter, dit is al enige tijd sterk veranderd. Er is nog wel afval te vinden in de canyon, maar zeker niet meer in de ernstige mate als voorheen. Als je deze tour wilt doen, dan wordt je met een shuttlebus naar de canyon gebracht en na afloop weer terug gebracht naar de opstapplaats. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat het in Canon der Sumidero warmer is dan in de stad. Je vaart op een aanzienlijk tempo door de canyon, dus het is belangrijk je aandacht er goed bij te houden om niets te missen. Uiteraard vaar je ook langs de zogenaamde Kerstboom. De Kerstboom is een waterval die door een speling van de natuur de vorm van een kerstboom aanneemt.

San Cristobal, Mexico reizen
San Cristobal, Mexico reizen

Reizen naar San Cristóbal – Hoe kom je er?

San Cristóbal is meer dan de moeite waard, voor jong en oud. Zie jij dat wel zitten? Dan reis je in 11 tot 11,5 uur met het vliegtuig van Schiphol, Amsterdam, naar Mexico. Er bestaat een tijdsverschil van acht uur, waarbij het daar acht uur vroeger is. Hierdoor lijkt het op de heenweg aan tijd maar drie uur in beslag te nemen als je op je horloge kijkt.

Populaire reizen naar San Cristóbal

Meer bezienswaardigheden in Mexico

Alle bezienswaardigheden in Mexico

Mexico ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg San Cristóbal ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Mexico.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.7
Steden
7.6
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.5
8,2

In het spoor van de Maya's

Mexico
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-02-2017

Prachtige rondreis langs diverse piramides in Mexico, Guatamala en Belize.
Aan het eind een heerlijke week all inclusive in de buurt van Playa del Carmen.
Hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) de piramides van Tikal in Guatamala.

Rob de Vries
Gereisd met partner in November 2015
8,5

Mexico huwelijksreis

Mexico
29-01-2017

Mexico was onze huwelijksreis.
Een reis om nooit meer te vergeten.
Een hotelkamer met jacuzzi en minibar.
Elke dag een dier gemaakt van handdoeken op bed.
24 uur eten en drinken.
Elke avond entertamemt vermaak.
Excursies waren top geregeld.
We zijn de jungle in geweest apen gezien. Scat safari prachtig om te krossen en om de geving te zien.
Piramides bezocht..
Afgelegen thempels waar je heerlijk kom zwemmen.
Vooral heel erg genoten van onze huwelijksreis.

Natalievangeel.nvg@gmail.com
Gereisd met partner in October 2012
5,3

Geweldige vakantie huwelijksreis

Mexico
18-01-2017

Dit was een vakantie om nooit meer te vergeten. Lekker eten lieve mensen. En de plekken er om geen geweldig. Oude gebouwen oude kerken. Zo mooi. Een reis om nooit meer te vergeten. Hopelijk als ik de reischeque mag winnen kunnen we dit jaar weer een mooi vakantie boeken bij kras.

Natalie
Gereisd met partner in September 2016
5,7

Mexico