Teotihuacan

Teotihuacan

Tempelcomplex ten noorden van Mexico-Stad

Zelfs tijdens je verblijf aan Mexico-Stad ontkom je niet aan de mysterieuze tempelcomplexen van vroegere beschavingen. Op een uurtje reizen van de hoofdstad kun je Teotihuacan bezoeken, vroeger een van de grootste steden ter wereld.

Top reisorganisaties naar Mexico

Top reisorganisaties naar Mexico
Teotihuacan

Als je dacht dat piramides alleen in Egypte voorkwamen, dan ben je overduidelijk nog nooit in Mexico geweest. Op steenworp afstand van de hoofdstad vind je namelijk een van de grootste piramides ter wereld, een overblijfsel van de Teotihuacanen, een vroegere beschaving.

Piramide del Sol

Het tempelcomplex van Teotihuacan bestaat uit verschillende bouwwerken, maar de meeste eer gaat naar de twee piramides. De Piramide del Sol is het belangrijkste bouwwerk van de stad en mag zich zelfs de op twee na grootste piramide ter wereld noemen. De Zonnepiramide heeft een doorsnee van maar liefst 222 meter en is 70 meter hoog, en volgens archeologen was de tempel vroeger in een knalrode kleur geschilderd. Een plaatje dat zo indrukwekkend moet zijn geweest dat je je er bijna geen voorstelling van kan maken.

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Piramide de la Luna

De Piramide de la Luna is misschien iets kleiner van stuk, maar zeker niet minder indrukwekkend dan de zonnepiramide. Van een afstandje lijken de piramides echter even groot, maar dat is gezichtsbedrog omdat de Maanpiramide op een heuveltje is gebouwd. Het is een aanrader om in ieder geval één van de twee piramides van Teotihuacan te beklimmen voor een geweldig uitzicht over het complex. Let op: de klim omhoog is flink steil en bovendien aardig vermoeiend, zeker in de volle Mexicaanse zon. Zorg dus dat je gedurende de dag voldoende water drinkt en een petje draagt tegen de zonnestralen.

Calzada de los Muertos

De belangrijkste straat op het complex is Calzada de los Muertos, wat vrij vertaald zoiets betekent als Weg van de Doden. Ondanks de ongezellige naam is het een van de mooiste plekken van de oude stad, want vanaf hier heb je het beste uitzicht over de verschillende bouwwerken en tempels.

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Templo de Quetzalcóatl

Het lijkt bijna alsof Teotihuacan alleen maar uit piramides bestaat want ook deze tempel met vrijwel onuitspreekbare naam heeft de vorm van een piramide. Het bouwwerk staat bekend om de vele details en is onderdeel van La Ciudadela, een groot, vierkant complex dat qua vorm doet denken aan een fort. Volgens onderzoekers was dit de plek waar de bevelhebber van de stad heeft gewoond.

Museo del Sitio

Een interessante plek om de zinderende hitte even te ontvluchten is het museum over Teotihuacan. Deze is gelegen naast de Piramide del Sol en biedt ook onderdak aan een klein café. In het museum staan vondsten tentoongesteld die door onderzoekers op het complex zijn gevonden. Ook kun je hier gerestaureerde muurschilderingen bekijken die oorspronkelijk de interieurs van de gebouwen versierden. Entree voor het museum zit inbegrepen bij de prijs van je toegangskaartje en geeft ook toegang tot de bijbehorende beeldentuin.

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Palacio de Tepantitla

In de eeuwenoude bouwwerken zijn nog aardig wat bijzondere details te bekijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Palacio de Tepantitla, want hier vind je een van de beroemdste fresco’s van het gehele complex. Sommige delen van het paleis bestaan uit stoffige, vervaagde afbeeldingen, maar er zijn ook prachtig gedetailleerde muurschilderingen waarop je duidelijk figuren en goden afgebeeld kan zien. De schildering Paradise of Tlaloc laat een verrassemd alledaags tafereel zien, met figuren in de hoofdrol die een balspelletje doen of bloemen plukken.

San Juan Teotihuacan

Vanuit Mexico-Stad is het maar een klein stukje reizen naar de ruïnes, maar je kunt er ook voor kiezen om het dorp San Juan Teotihuacan als uitvalsbasis te nemen. Dat is met name interessant als je zo vroeg mogelijk naar binnen wilt. Niet alleen de beste tactiek om de grote mensenmassa’s voor te blijven, je vermijdt ook het heetst van de dag. Het complex biedt namelijk bijna geen schaduw en het is daarom verstandig om je bezoek in de vroege ochtend of late middag te plannen. San Juan Teotihuacan ligt op 2 kilometer afstand van de piramides en je vindt er alles wat je als reiziger nodig hebt. Er zijn een aantal hotels in verschillende prijsklassen en restaurants waar je terecht kunt voor een simpel Mexicaans maal.

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Teotihuacan, Mexico
Teotihuacan, Mexico

Reizen naar Teotihuacan — Hoe kom je er?

De oude tempelstad Teotihuacan ligt op ongeveer een uurtje rijden van Mexico-Stad. Het complex is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, want vanuit het noordelijk busstation vertrekt elk uur een bus die kant op. Het is ook mogelijk om de piramides vanuit het nabijgelegen dorpje San Juan Teotihuacan te bezoeken. Vanaf het centrale plein in het dorp vertrekken zowel taxi’s als minibusjes naar de ruïnes.

Populaire reizen naar Teotihuacan

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

11 dagen
Groepsrondreis
Mexico City, Monte Alban, San Cristobal de las Casas, Agua Azul, Misol-Ha

Meer bezienswaardigheden in Mexico

Alle bezienswaardigheden in Mexico

Mexico ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Teotihuacan ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Mexico.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.7
Steden
7.6
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.5
8,2

In het spoor van de Maya's

Mexico
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-02-2017

Prachtige rondreis langs diverse piramides in Mexico, Guatamala en Belize.
Aan het eind een heerlijke week all inclusive in de buurt van Playa del Carmen.
Hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) de piramides van Tikal in Guatamala.

Rob de Vries
Gereisd met partner in November 2015
8,5

Mexico huwelijksreis

Mexico
29-01-2017

Mexico was onze huwelijksreis.
Een reis om nooit meer te vergeten.
Een hotelkamer met jacuzzi en minibar.
Elke dag een dier gemaakt van handdoeken op bed.
24 uur eten en drinken.
Elke avond entertamemt vermaak.
Excursies waren top geregeld.
We zijn de jungle in geweest apen gezien. Scat safari prachtig om te krossen en om de geving te zien.
Piramides bezocht..
Afgelegen thempels waar je heerlijk kom zwemmen.
Vooral heel erg genoten van onze huwelijksreis.

Natalievangeel.nvg@gmail.com
Gereisd met partner in October 2012
5,3

Geweldige vakantie huwelijksreis

Mexico
18-01-2017

Dit was een vakantie om nooit meer te vergeten. Lekker eten lieve mensen. En de plekken er om geen geweldig. Oude gebouwen oude kerken. Zo mooi. Een reis om nooit meer te vergeten. Hopelijk als ik de reischeque mag winnen kunnen we dit jaar weer een mooi vakantie boeken bij kras.

Natalie
Gereisd met partner in September 2016
5,7

Mexico

Mexico
16-01-2017

Mexico was ons huwelijksreis we hebben een prachtige vakantie gehad.
Veel cultuur gezien en een hele lieve mensen.Hopelijk kunne we met de winnnende reischeque weer van een mooie vakantie genieten.

Natalie
Gereisd met partner in October 2012
8,8

Een prachtige rondreis door Mexico