Home
Blog
Algemeen
Maya-stad Tikal in Guatemala

Maya-stad Tikal in Guatemala

op 1 juli 2014
1 minuut leestijd
Maya-stad Tikal in Guatemala

Chichén Itzá op het Mexicaanse schiereiland Yucatán mag dan misschien de bekendste stad uit het oude Mayarijk zijn, maar Tikal in Guatemala is waarschijnlijk de meest indrukwekkende. De ruïnes van Tikal liggen diep verborgen in de jungle van Guatemala.

Ooit was Tikal een uitgestrekte stad en één van de grootste steden van de Maya's. De restanten van de stad zijn nu nog te zien in de El Petén regio in het noorden van Guatemala. De stad werd vroeger door de inwoners 'Yax Mutal' genoemd en werd tussen 400 v.Chr. en 1000 n.Chr. bewoond. Tijdens de Klassieke Periode van de Mayabeschaving was Tikal een van de machtigste steden, maar pas in 1848 werd de stad herontdekt door een team van Guatemalteekse ontdekkingsreizigers.

In 1979 werden de tempels en gebouwen van Tikal toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Enkele van de belangrijkste gebouwen zijn de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen, die zijn vrijgemaakt van begroeiing en zijn gerestaureerd. Samen met aartsrivaal Calakmul is Tikal een van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in Peténstijl.

Een goed moment om de bouwwerken te bezichtigen is 's ochtends. Klim dan bijvoorbeeld de 65 meter hoge Piramide IV op, om de prachtige tempels tevoorschijn te zien komen wanneer de nevel optrekt. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Tikal is het nabijgelegen stadje Flores. Het oude deel van Flores is gelegen op een eiland in het Meer van Petén Itzá, dat via een dijk verbonden is met het vasteland.

Top reizen naar Tikal

Reisorganisaties met reizen naar Tikal

Meer blogs over Tikal

Beoordelingen van Guatemala

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
9.1
Stranden
5.8
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
9