Home
Blog
Bestemmingen
Mayastad Copán in Honduras

Mayastad Copán in Honduras

op 28 augustus 2014
1 minuut leestijd
Mayastad Copán in Honduras

 In het uiterste westen van Honduras liggen de overblijfselen van een stad uit de Mayabeschaving die meer bezoekers verdient: Copán.

Copán ligt vlak tegen de grens met Guatemala en was tijdens de klassieke tijd, van de 5e tot de 9e eeuw, een stad van de Maya's in Meso-Amerika. De Maya's woonden in een gebied dat nu bestaat uit Zuid-Mexico, Guatemala, Belize en het westen van Honduras en hebben hier zo'n 50 à 70 steden gebouwd. De overblijfselen hiervan zijn tegenwoordig nog steeds te bezichtigen en in Copán is er veel bewaard gebleven. Het gebied besloeg vroeger 24 vierkante kilometer en had zo'n 20.000 inwoners.

De ruïnestad Copán behoort tot een van de belangrijkste archeologische sites van de Maya's en is rijk aan verschillende stéles en versierde bouwwerken. De stad ligt op een hoogte van 600 meter en werd gesticht in een heuvelachtig gebied dat vruchtbaar was door de aanwezigheid van de Copán, een zijrivier van de Motagua. Anders dan de meeste andere grote Mayasteden kampte Copán echter met een gebrek aan kalksteen die voor de bouw kon worden gebruikt. De weinige kalk die beschikbaar was, was bestemd om te worden gebruikt voor een beschermende pleisterlaag, aangebracht op vloeren en op het exterieur. Voor specie moest men voornamelijk gebruikmaken van gewone klei, waardoor de gebouwen de afgelopen eeuwen ernstig in verval zijn geraakt.

Een van de belangrijkste monumenten, aangeduid als altaar Q, staat aan de voet van een grote piramide die tegen het eind van achtste eeuw werd gebouwd door de laatste koning van Copán. Een ander uniek bouwwerk is de hiërogliefentrap, gebouwd langs een 30 meter hoge piramide. Deze trap is bekleed met de langste tekst van het oud-Amerikaanse continent: meer dan 2000 hiërogliefen zijn in de 72 treden van de trap gekerfd. Hier is de geschiedenis van de Copán-dynastie te lezen. Ook zijn er sculpturen aangebracht die de verschillende vorsten uit de dynastie verbeelden. De restauratie van deze trap heeft bijna een eeuw geduurd. Een ander opmerkelijk bouwwerk is het balspeelveld, met schuine wanden. Aan de zijkanten staan hier zes papegaaienkoppen, in plaats van de ringen die bij andere balspeelvelden in Mayasteden werden aangetroffen.

Ben je van plan om een rondreis door Midden-Amerika te maken, dan is een stop in Copán in Honduras zeker de moeite waard!

Top reizen naar Honduras

Reisorganisaties met reizen naar Honduras

Meer blogs over Honduras

Beoordelingen van Honduras

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
n.v.t.
Cultuur
n.v.t.
Stranden
n.v.t.
Steden
n.v.t.
Eten & drinken
n.v.t.
Activiteiten
n.v.t.