Home
Blog
Bestemmingen
Zelf rondreizen in Cuba. Goed idee?

Zelf rondreizen in Cuba. Goed idee?

op 10 december 2018
2 minuten leestijd
Zelf rondreizen in Cuba. Goed idee?

Wij bij Rondreis vinden van wel, en met deze vijf tips wordt het al helemaal makkelijk!

Cuba wordt in één adem genoemd met zijn authentieke oldtimers, kleurrijke straten en populaire sigaren. Ook het communistische regime is onlosmakelijk verbonden met het land. Het staatsbestuur zorgt regelmatig voor de nodige ophef en vraagtekens. Is het daarom wel zo’n goed plan om op eigen gelegenheid naar, en dóór Cuba te reizen of kun je beter volledig georganiseerd gaan? Wanneer je over een gezonde dosis avonturiers-bloed beschikt, is zelf rondreizen prima te doen. Cuba is veilig, doch veelzijdig. Houd simpelweg rekening met de volgende vijf dingen en je bent good-to-go. Pas wel op, want je raakt gegarandeerd betoverd door het magische land!

1. Regel je eigen papieren

Een reis zelf uitstippelen maakt je flexibel. Het houdt echter ook in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van een visum, het vervoer en de invulling van de trip. Vraag online je visum aan voor Cuba, neem onderstaande tips over vervoers- en overnachtingsmogelijkheden in acht en boek spraakmakende tours en excursies via Get Your Guide.

2. Reis met de auto of de bus

Het vervoer in Cuba is goed geregeld. Veel vakantiegangers bereizen het land middels een huurauto. Dat geeft je de vrijheid om tevens de minder populaire plekken te ontdekken. Ook is er een prima busnetwerk voor toeristen, Viazul genaamd. Boek je ticket online of aan het loket ter plaatse. Het is slim om minimaal één dag voor vertrek een busplaats te reserveren. Daarnaast is de collectivo een handige middenweg. Hiervoor hoef je niet naar een specifiek busstation. Laat de eigenaar van je Casa Particular een collectivo bellen en je wordt voor de deur opgehaald.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Slaap bij Cubanen thuis

Het werd al even genoemd: de Casa Particular. Dit is een overnachtingsplek bij mensen thuis, eenvoudig te vergelijken met een bed & breakfast. Boek een casa vooraf via mycasaparticular.com. Of regel er één ter plaatse wanneer je optimaal flexibel wilt zijn. De huizen zijn makkelijk te herkennen aan het speciale bordje bij de deur. Is er geen kamer vrij? Dan heeft de eigenaar zo zijn connecties. Verwacht overigens niet de luxe van een hotel. Wel krijg je een uniek kijkje in het leven van de locals. Zo staat je in elk nieuw oord een bijzondere ervaring te wachten.

4. Spreek basis Spaans

Spaans is de voertaal in Cuba. Door het openstellen van de grenzen wordt er met name in de graag geziene plaatsen steeds meer Engels gesproken. Op het platteland, als ook in menig Casa Particular, houden de meesten het echter bij hun moedertaal. Zorg dus dat je de basisbeginselen van het Spaans onder de knie hebt en je redt je prima op doorreis.

5. Let op waarmee je betaalt

In Cuba wordt met twee geldmaten gemeten. Zo is er een speciale munteenheid voor de lokale bevolking (de Cubaanse peso) als wel een voor toeristen (de CUC). Ook in het openbaar vervoer wordt er onderscheid gemaakt tussen locals en reizigers. Let dus goed op wanneer je je portemonnee trekt!

Top reizen naar Cuba

Reisorganisaties met reizen naar Cuba

Meer blogs over Cuba

Beoordelingen van Cuba

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
8.6
Steden
8.5
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.2