Home
Blog
Bestemmingen
Suriname: een mix van exotische culturen en ongerepte jungle

Suriname: een mix van exotische culturen en ongerepte jungle

op 6 mei 2015
2 minuten leestijd
Suriname: een mix van exotische culturen en ongerepte jungle

Suriname is een unieke reisbestemming. Het land heeft een exotische mix van culturen, maar toch wordt er gewoon Nederlands gesproken. Suriname heeft ongerepte jungle, brede rivieren, bergen en volop mogelijkheden om helemaal off the beaten track te gaan.

Of je nu houdt van cultuur, natuur, actief zijn of relaxen: in Suriname vind je het allemaal. Lizet, de lokale reisexpert van reisorganisatie Better Places, deelt haar insider tips.

“De mensen en culturen van Suriname vormen een mix die je maar op weinig plekken ziet”, vertelt Lizet. “In Suriname wonen onder andere mensen van Indiaanse, Hindoestaanse, Creoolse, Europese en Javaanse afkomst. Dat is een direct gevolg van het koloniale verleden. Deze kleurrijke mengeling van culturen is echter heel toegankelijk, omdat door iedereen Nederlands gesproken wordt. In het koloniale Paramaribo staan een synagoge en een moskee gebroederlijk naast elkaar en iedereen laat elkaar in zijn waarde. Dat maakt de sfeer hier heel relaxed.”

Cultuur en natuur

“Onze reizen zijn meestal een combinatie van natuur, historie en cultuur”, zegt Lizet. “We vinden dat je de geschiedenis van Suriname een beetje moet kennen om het land te begrijpen. Daarom organiseren we ook trips naar Commewijne, waar je oude plantages kunt bezoeken. In één dag reis je door de hele geschiedenis van het land. Ook per fiets kun je één of meerdere dagen dit gebied verkennen.” Naast cultuur heeft Suriname ook qua natuur veel te bieden. De jungle is prachtig en je kunt er de meest bijzondere flora en fauna vinden. Houd je van vissen en vogels spotten, dan kun je ook je hart ophalen. In het Brownsberg- natuurreservaat vind je bijvoorbeeld ongerepte jungle. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over het Brokopondo-stuwmeer en maak je mooie wandelingen naar de watervallen.

Unieke locatie in de jungle

Een reis door Suriname is er voor elk budget. Je kunt luxe overnachten in een mooi resort, maar ook basic kamperen, bijvoorbeeld op de Palulu-camping in het hart van de jungle. Hier slaap je in een tentje midden in de natuur en kun je zwemmen in de frisse kreek. Wil je echt naar een ongerept natuurgebied, ver van de bewoonde wereld, dan is een trip naar Kabalebo Nature Resort een aanrader. Het resort is alleen bereikbaar per vliegtuig en in het reservaat zijn verschillende actieve trips mogelijk. Je kunt klimmen naar de top van Misty Mountain, gaan vissen of kajakken. Ook kun je hier allerlei dieren spotten, zoals apen, vogels en met veel geluk een jaguar. Lizet: “Je kunt in Suriname heel actief zijn, maar vergeet ook niet wat rust in te bouwen. Zo geniet je optimaal van de sfeer van Suriname.”

Extra: nog vijf insider tips

Lizet heeft nog vijf insider tips voor unieke plekken en ervaringen in Suriname:

  1. Zie hoe zeeschildpadden hun eieren leggen bij de monding van de Surinamerivier (van februari-augustus) of de Marowijnerivier. Dit is een onvergetelijke ervaring.  
  2. Geniet van de culinaire hoogstandjes van Suriname. De mix van culturen zorgt voor een exotische mix van de lekkerste gerechten. In Paramaribo kun je ook een kookworkshop doen, waarbij je zelf heerlijk Surinaams leert koken.
  3. Drink samen met de locals een drankje aan de Waterkant van Paramaribo en geniet van de relaxte sfeer.
  4. Reis naar Atjoni, de laatste plaats die via de weg bereikbaar is. Vanuit hier kun je doorvaren naar één van de leuke resorts die meestal door de locals gerund worden. In dit gebied maak je kennis met de cultuur van de Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven.
  5. Ben je op zoek naar de ultieme jungle-ervaring? Vanuit Gunsi of Pingpe kun je de jungle intrekken, je eigen kamp bouwen en daar vervolgens overnachten. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, maar er is een rivier in de buurt. Je slaapt in een hangmat, midden in de natuur.

 

Zo reis je door Suriname

Wil je in korte tijd veel zien van Suriname en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert die er al jaren woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1